YOGAUTMANING Del 3: Yinyoga

Yogautmaning Yin Josefine och Sofie-12

Heeeeeeej underbara ni! Nu är det alltså dags för del 3 i vår yogautmatning som kommer pågå i tio dagar 18-27 oktober och fokus är YINYOGA. Denna typ av yoga kom in i mitt liv för flera år sedan när jag var svårt skadad (Läs mer: Du kommer aldrig mer kunna gå..”) då blev jag helt frälst på lugnare former av yoga som yin och även restorative yoga – utövade det mycket samt gick en utbildning i Indien. Numera är det ett komplement till min mer dynamiska ”Yangiga” yoga. Det är något som jag ofta gör på kvällarna för att varva ner. Både min kropp och själ älskar det!

 

Hursomhelst, yin är fortfarande en kompletterande practice för mig vilket blir extra tydligt i mötet med min kära vän Sofie Ringsten. För henne är Yin en huvudpraktik och jag skulle vilja påstå att hon är lite av yinyogans drottning i Sverige. Hennes kunskap i området är enorm. YEAH!

 

Vet ni vad – hon kommer vara med oss under alla dessa tio dagar och svara på era frågor om Yin. Hur grymt är inte det???! TACK SOFIE.

Yogautmaning Yin Dragon

Jag har alltid väldigt spännande diskussioner med Sofie om yin och kroppen. Häromdagen, dök vi djupt in i allt ifrån andning, meridianer till fötternas position i svanen (jag har nämligen fått lära mig att flexa foten i svanen men Sofie förklarade nu varför det är onödigt i yin). Sofie har stenkoll på yin så väldigt spännande att alltid få lära sig något nytt om det. Men…ni hör ju hur vi kan snöa in oss på detaljer. Låt oss börja med grunderna så att det inte ska bli informationsöverflöd. Detaljerna kommer sen och för den intresserade kolla gärna Sofies sajt här.

 

Yinyoga är benämningen på ett antal golvnära positioner som praktiseras med ett tillåtande förhållningssätt. Metoden är enkel men kraftfull, och är avsedd att nå delar av kroppen som annars inte berörs i de mer dynamiska formerna av yoga. Dessa vävnader är bl.a. våra ligament, som är en del av kroppens fascia (bindväv).

 

Din kropp består av ett sömlöst kontinuum av fascia, som kan ses som ett system i kroppen. Dina ligament är en del av detta system, och likaså dina senor, ditt skelett och den vävnad som omsluter och penetrerar dina muskler och organ. Denna vävnad har inget slut. Precis som regnbågens alla färger finns det inga distinkta och tydliga gränser mellan dina vävnader, utan dina muskler BLIR till senor, som BLIR till ligament, som BLIR till ben osv. Vävnaderna övergår till att bli varandra, där kollagenfibrerna (en del av fascia) ”går in i nästa vävnad”, och nästa osv. Detta innebär att vi inte kan se kroppen som enstaka delar. Det du gör med en del av kroppen påverkar hela kroppen, mer eller mindre.

 

Tanken på att stretcha fascia går i strid med vad många tror är hälsosamt. Här behöver vi bredda vår syn på träning, och inse att alla kroppens vävnader behöver tränas, dock på ett sätt som vävnaderna kan svara positivt på. Att lyfta vikter är ett exempel på hur vi kan skapa starkare muskler, där vi utsätter muskeln för en typ av påfrestning som ligger i linje med hur muskler behöver tränas. Men även våra ligament och resten av vår fascia behöver tränas, av olika anledningar. Dels för att bli starkare, men också för att skapa mer rörlighet samt hålla vätska (bl.a. vatten) flödande i kroppen. Där vår fascia tillåts torka ut (trauma, beteendemönster osv.) tappar vi rörlighet, och här finns också kopplingar till kronisk smärta.

 

Dock kan vi alltså inte träna våra ligament såsom vi tränar muskler, då detta skulle skada ligamenten. Dina ligament (leder) svarar inte positivt på den typen av träning. Vi måste istället träna (stretcha) våra ligament i enlighet med dess typ, på ett sätt som gör att dom blir starkare. Vi måste lära oss att skilja på det som vi kan kalla för yang vävnader (muskler) och yin vävnader (fascia) och hur dessa vävnader svarar på träning. Vi behöver alltså även bredda vår syn på ordet stretch, som inte nödvändigtvis alltid behöver sättas i sammanhang med muskulär stretch. Även våra ligament behöver utsättas för stress (stretchas), men aldrig så som en muskel stretchas, utan på ett sätt som är anpassat för yin vävnader.

 

 ”…the principle of all exercise is to stress tissue so the body will respond by strengthening it” – Paul Grilley

 

Mer info om denna härliga praktik kommer – no worries!!!!

 

Namaste från oss!!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • very satisfying in terms of information thank you very much. https://freehorseracingtv.com/live2/

  Svara
 • Thank you for great information. I look forward to the continuation. https://freehorseracingtv.com/live2/

  carreras en vivo hoy 2023-06-26 08:37:43 https://freehorseracingtv.com/live/hipodromo-camarero-en-vivo/
  Svara
 • I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

  Svara
 • Thanks for sharing about that.
  I am looking for more information about it.
  I will follow you to update the latest posts.

  카지노 사이트 추천
  사설 토토 사이트
  스포츠 토토 배당률
  스포츠 토토 승부 식
  승부 식 토토
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2023-02-11 07:09:50
  Svara
 • Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes which will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!

  Güneş panelleri 2023-01-16 19:45:03 https://yoykem.com.tr/
  Svara
 • Great website. Lots of useful information here. I look forward to the continuation. gemporia uk live auctions

  doncaster races on tv today 2022-12-28 03:38:02 https://oneotv.online/live/racing-tv-live/
  Svara
 • Very nice blog post. I definitely love this site. Stick with it! https://freehorseracingtv.com/live/

  newbury racing today on tv 2022-12-24 04:40:21 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
  Svara
 • it’s awesome article. I look forward to the continuation.

  izmir evden eve nakliyat 2022-12-09 06:28:58 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

  karşıyaka evden eve taşıma 2022-12-07 06:14:33 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • I think the admin of this site is really working hard for his website, since here every stuff is quality based data. https://freehorseracingtv.com/

  live racing tv stream 2022-12-03 17:21:26 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Jag ser verkligen fram emot detta! Att lära mig ner om yin yogan! Så otroligt spännande att läsa dessa beskrivningar om kroppen, muskler och vävnader.
  Har hört att bindväven är fuktig och när man utför yin stretchas den sakta ut, stämmer det? ? så otroligt spännande, vill bara veta mer o mer ?

  Minna 2016-10-18 08:34:46 http://mittkokoshjarta.se
  Svara
 • Detta ska bli så spännande och välbehövligt! Jag provade yinyoga för ett par år sedan- då med fokus på höfterna. Försöker köra lite yin emellanåt men slarvar en del med det tyvärr. Detta passar perfekt för att komma igång ordentligt och få det som en härlig vana! Kram

  Ida L/ @im_healthyenergy 2016-10-17 21:53:57 http://www.nouw.com/my_journey
  Svara
 • Kan knappt vänta..

  Hanna 2016-10-17 20:36:15
  Svara
 • Härligt!
  Jag älskar vilan yinyoga ger i varje position och jag har en tendens att bli sömning och ibland har jag tom somnat till. Så avslappnad gör den mig, men är det ok?

  Katrin Nörthen 2016-10-17 19:47:03
  Svara
  • Svar på Katrin Nörthens kommentar.

   Katrin, man kan reagera olika på yin yoga. En del får väldigt mycket energi, andra blir väldigt trötta. Så det är definitivt ok att du blir sömning. Dock finns det en vinst i att hålla sig vaken, för att ”observera sig själv” i positionerna. Se till att du faktiskt får kontakt och känner en sträckning i fokusområdet och försök att hålla medvetet fokus på det området i kroppen. Generellt är det mer vanligt att somna i restorative yoga än yin yoga, då yin yogan ofta känns så mycket så all fokus tenderar att gå till att hantera de sensationer som kommer upp. Skulle du somna till är det dock inte farligt. Jag har elever som somnar då och då 😉

   YIN YOGA Sofie Ringsten 2016-10-17 20:17:36 http://www.yinmeditation.com
   Svara
 • Alltså SÅ intressant, jag hade aldrig tänkt så långt att annat än muskler skulle behöva tränas/stretchas. I’ve got a goooooood feeling about this! ??

  Siiri 2016-10-17 19:03:24
  Svara
  • Svar på Siiris kommentar.

   Siiri, du är inte ensam. De flesta tänker enbart på muskler när det gäller träning, och det är här vi behöver bredda vår syn på träning och inkludera ALLA kroppens vävnader. Att se yin yoga som träning är inte det första man tänker på, men även där behöver vi bredda våra kunskaper. Yin yoga är träning för våra ligament, senor och all annan fascia i kroppen. Ordet träning behöver alltså inte vara fysiskt ansträngande, utan vi tränar våra vävnader på ett sätt dom kan svara på. Även sinnet tränas. Ser fram emot att höra hur du upplever positionerna!

   YIN YOGA Sofie Ringsten 2016-10-17 19:29:11 http://www.yinmeditation.com
   Svara
 • Men JA! Jag hade helt glömt bort att det skulle bli Yin-yoga sista dagarna. Jag har snöat in på det helt nu när jag inte orkat göra annat så det ska bli otroligt spännande att ha med en expert:) Så sjukt taggad!

  T 2016-10-17 16:47:42
  Svara
 • Tack själv Josefine för att du bjuder in mig till att ”ta över” några dagar. Ser fram emot att svara på era frågor, och höra hur det går för er alla med yin yogan!

  YIN YOGA Sofie Ringsten 2016-10-17 16:24:26 http://www.yinmeditation.com
  Svara
  • Svar på YIN YOGA Sofie Ringstens kommentar.

   Jätteroligt!! Ska bli kul att göra det i sin hemvrå. Jag har ju bara tränat yinyoga i organiserade grupper förut. Ser fram emot guidning av ett proffs och att utföra övningarna själv hemma.
   Tack!
   ?

   Katrin Nörthen 2016-10-17 19:49:40
   Svara
 • Åh vad spännande! ? Wow! Tack så mycket Sofie att du också vill dela med dig av din kunskap! Min är fantastiska! ?? Ser franemot att känna skillnaden på min höft och rygg efter yin ?

  Hanna L 2016-10-17 16:12:52
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!