Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

YOGAUTMANING Del 1: Teknik solhälsningar

Under de första 10 dagarna i vår 31-dagars yogautmaning kommer vi alltså börja med solhälsningar i 10 minuter. Här kan du välja att antingen göra dina egna solhälsningar i tystnad eller om du vill lära dig grunderna via en video med mig på Yogobe tryck  HÄR . Är du inte redan medlem så skriv in kampanjkoden JOSEFINE när du skapar ditt konto så får du din första månads medlemskap gratis och utan bindningstid. För en flowig youtube videomes mig och Yogobe se HÄR.

 

Kanske har du din favvo solhälsning (gör den i så fall) men för er som är nya till yoga så vet jag att det kan vara lite klurigt i början att få till så låt oss ta det i små steg i text hör också. Solhälsningar består nämligen av ett gäng ganska utmanade positioner som sammanlänkas med andetaget till ett slags flöde. Om du varit på någon klass kanske du blivit stressas och förvirrad av just detta moment som ofta sker i början av klassen. Därför tänkte jag här gå igenom den i små steg här och även titta på modifieringar vi kan göra för att inte skada oss.

 

meditationsutmaning tadasana

1.Först och främst börjar vi i en stabil stående position längst fram på mattan – bergetsposition (Tadasana). För mer exakt teknik se HÄR

Lär dig solhälsning

2. Nästa steg är att andas in och föra armarna upp över huvudet. Titta upp och krama axlarna iväg från öronen.

lär dig solhälsning

3. Andas ut och fäll över kroppen framåt över benen till en framåtställning (Uttanasana). Böj gärna knäna om du är stel i baksida lår. Se mer HÄR.

lär dig solhälsning

4. Andas in, förläng ryggen och lyft överkroppen halvvägs upp (Urdhva Uttanasana). Behåll gärna knäna böjda och om du vill kan du ha block/böcker under händerna för att nå ner.

lär dig solhälsning

5. Kliv bak till en modifierad planka där knäna är i marken. Spreta på fingrar, pressa ner handflatan (som att du gör fingertryck), vinkla fingrar inåt eller utåt (bekväm för axlar). Behåll knäna höftbrett isär och gå bak men dem tills du formar en rak linje mellan knä, höfter och axlar. Blicken snett framåt. Aktivera coren.

lär dig solhälsning

6. Andas ut, för bröstet framåt och börja böja armbågarna längst med kroppen (likt en armhävning vid namn Chaturanga). Böj inte mer än 90 grader men gärna mindre till en början om det är tungt.

lär dig solhälsning

7. Andas in, lyft bröstet uppåt droppa höfterna, rulla över tårna och låt skulderbladen glider ner längst ryggen till en variant av uppåtgående hund (där våra knän är i mattan).

lär dig solhälsning

5. Andas ut, rulla tillbaka över tårna och för höfter bakåt till en såkallad nedåtgående hund. Behåll gärna benen lite böjda här och sträva istället efter att hitta en rak ryggrad. Pressa ner handflator, axlar iväg från öron, rak ryggrad och fötter ungefär höftbritt. För mer detaljer se HÄR.

(sen går gör vi positionerna i motsats följd tillbaka)

6. Andas in, kliv med fötterna framåt igen till Urdva uttanasana (Se steg 4)

7. Andas ut, fäll fram till Uttanasana (Se steg 3)

8. Andas in, kom upp och för armarna upp över huvudet (se steg 2)

9. Andas ut, för armarna ner kom till tadasana (steg 1)

 

Så sätt din timer på tio minuter och försök vara helt och fullt närvarande med hur kroppen känns på insidan. Varje liten tanke som kommer upp – skicka iväg den och gå tillbaka till dig. Till DIN rörelse. Till DIN kropp. Och se om du kan släppa prestationen här. Är du helt ny till yogan kanske du bara gör steg 1-3. Dvs böjer dig fram och tillbaka med full närvaro!!!

 

Kommentera gärna om du har frågor. <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • ❤️

  Elena 2016-10-19 23:02:42
  Svara
 • En vecka sen men nu är jag igång?

  Annica 2016-10-08 09:05:00
  Svara
 • Hej! Vilken fin blogg! Jag undrar var träningsbyxorna du har på dig i detta inlägg är ifrån? Kramis

  Maja 2016-10-06 10:53:36
  Svara
 • Det är alltid lika intressant att lyssna in var kroppen är just idag. Det som funkade igår kanske inte riktigt vill sig idag. Varje dag ny. Att följa kroppen är bäst och att anpassa därefter.

  Helena 2016-10-03 06:08:13
  Svara
  • Svar på Helenas kommentar.

   Så sant, så sant! Och ofta ganska svårt att acceptera den där dagen när kroppen inte har samma ork som vanligt.

   josefinebengtsson 2016-10-03 11:52:26
   Svara
 • Idag spenderade jag en hel dag i yogastudion för en TT helg. Vi gjorde bland annat solhälsning A och B under vår bakåtfällningsklass idag, men spenderade även dagen på pranayama, chanting och mycket teknik!

  Fick faktiskt lära mig idag att det inte alltid är bra att börja med solhälsning a om man är stel i hamstings. Så mycket man måste tänka på i varje position också!

  Instagram: ccyogastory

  Cecilia 2016-10-01 18:39:51
  Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Härligt Cecilia! Det stämmer bra man får känna in sin kropp här och exempelvis kan man börja med solhälsningar med böjda med om man känner att hamstrings är tighta. Har man bara typ 15 minuter med yoga om dagen kan jag trots det tycka att solhälsningarna är bra så man kommer åt hela kroppen. Om jag gör en längre yogaklass brukar jag också värma upp kroppen innan med andra saker… ofta shaking :-). KRAM TILL DIG och njut av din TT.

   josefinebengtsson 2016-10-02 11:57:43
   Svara
 • Vad bra att du har gått igenom det så noggrant, jag har alltid varit lite stel i ländryggen och haft svårt med Urdhva Uttanasana, får liksom en krök/rundning och har svårt att förlänga ryggen rakt! Kram

  Ida L/ @im_healthyenergy på IG 2016-10-01 08:43:31
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!