Om du släpper kontrollen kommer allt du har att försvinna…

josefine bengtsson Mitt senaste retreat på Training for Life (det där 1,5 åriga programmet jag går på Baravara) hette LET GO. Jag har ju varit på Baravara många gånger nu men blir lika hänförd av varje retreat. Varje gång är det något nytt, spännande och unikt jag får uppleva i min kropp och veta om mig själv. Jag har aldrig någon aning om vad som väntas komma. Ofta när jag åker dit tror att ”nu behöver jag deala med xx eller yy…” men i merparten av fallen är det något helt annat som kommer upp till ytan.

 

Ibland handlar det om dåtiden, något gammal barndomsminne som gör sig synligt och kanske börjar bli redo att läkas.

 

Ibland handlar det om nutiden, kanske en relation som blir tydlig och måste omformuleras.

 

Ibland är det snarare framtiden som står i fokus, jag får kontakt med min vision och hur jag egentligen vill leva.

 

Det är lite som att lägga ett pussel. Ett pussel över mitt egen liv. Ett pussel som hjälper mig att förstå hur jag själv funkar, att se mitt egos struktur och uppbyggnad.

josefine bengtsson

Jag skulle ljuga om jag sa… att detta var en dans på röda rosor… att retreaten på Baravara enbart var något jag längtade till. Motsatsen är ofta mer sann, jag vet inget svårare och tyngre vi kan göra än att lära känna oss själva, gräva djupt i vårt innersta och se egots-struktur i vitögat.

 

Som namnet på mitt senaste retreat skvallrar om var det utformat för att få oss att helt släppa kontrollen och ge vår tillit till något annat. Vi gjorde alla möjliga – galna, konstiga, läskiga – övningar för att verkligen släppa alla spärrar. Utan att gå in på detalj, då övningarna är lite för knäppa för att ta ut ur sitt sammanhang, så handlade de i stort om att komma ner i kroppen (släppa mindet) och om att gå utanför sin trygga ”comfort” zone. Ahhhhh! Vissa övningar var väldigt utmanande men det funkade. Redan andra dagen vibrerade varenda cell i min kropp, min fulla livsenergi var tillbaka och tilliten till något mer likaså, jag kände mig lite som ett öppet och nyfiket litet barn igen samtidigt som pusselbitarna fylldes på i raskt takt.

Förutom denna härliga (och kittlande) känslan i kroppen som kommer av att LET GO… kan man fråga sig…vad är egentligen grejen med att släppa kontrollen? Är det inte bättre att lära sig ta kontrollen över sina tankar och känslor eller varför inte över hela sitt liv?

 

Maybe, om det senare skulle funkat hade det säkert varit urskönt att leva så men nu är det ju sällan så att vi kan kontrollera ALLT i vår omgivning. Vi försöker. Eller jag kanske ska tala för mig själv. Jag försöker kontrollera varenda detalj i mitt liv.

 

För flera år sedan, på ett av mina första retreats, blev det tydligt att jag ständigt har ett mantra på repeat i mitt bakhuvud…

 

”Josefine, om du släpper kontrollen, kommer allt du har att försvinna…”

 

Vissa dagar spelas det på låg volym, någonstans i periferin, medan andra stunder hörs det snarare som skarpa skrik, omöjliga att bortse ifrån. Ett mantra som egentligen har funnits där sålänge jag kan minnas men jag har varit omedveten om det, det var först där på retreatet för flera år sedan som jag kunde ta ett steg utanför och se det. Vilket också betydde att från den dagen får jag ibland uppleva stunder när volymen helt har tystnat. M A G I.

 

Det där med att leva i kontroll har ”fungerat” hyffsat bra i flera år, tja, hela mitt vuxna liv faktiskt… men ju mer jag får uppleva livet i ett icke kontrollerad tillstånd inser jag hur galet mycket energi det tar från mig att ständigt vara i kontroll. En energi som jag istället skulle kunna använda till att njuta av livet eller skapa från en plats av äkta kreativitet.

 

Just därför, vill och behöver jag träna på att helt och fullt släppa taget. Och jag vet att jag inte är ensam, hela vårt samhälle handlar ju om KONTROLL. Kontroll över våra känslor, kroppar, relationer, ekonomi, träning, ätande…

 

Och det fina är att så fort jag släpper kontrollen så kommer livsgnistan och kreativiteten som ett brev på posten. Lusten att skapa kommer tillbaka. Lusten som fanns där dagligen när jag var liten, innan det där mantrat hade utvecklats. Lusten att måla, dansa, spela teater, spela piano, sjunga… En lust i form av en lek långt ifrån min alltför välkända prestationsångest vars kurva nästan identiskt följer mantrat volym.

josefine bengtsson

De sista dagarna på LET GO retreatet fick vi chansen att göra just detta – måla, dansa, sjunga, spela teater… utan mål och resultat istället var det själva skaparprocessen som var central.

 

Jag kommer aldrig glömma eftermiddagen då jag satt på marken i en lada i Dalarna med ögonbindel på och en nyfunnen men numera nära vän bakom ryggen. Framför mig ett blankt papper, färger och penslar av alla tänkt bara slag och former. Ledarna satte på musiken och vi flowade tillsammans. Jag och min guidande vän där bakom ryggen. Hon ledde. Jag gav mig hän. Hon gav mig penslar och färger. Jag använde dem för att uttrycka min känsla.

 

Utbytet blev en vacker dans med färger som överhuvudtaget inte handlade om att skynda fram ett perfekt slutresultat eller att på något sätt finnas till för en yttre betraktare. En målning under ständig förändring, utan mål och riktning, som uppkom stegvis i takt med känslorna inom mig, inom oss.

 

I timmar fullkomligt valsade vi med färgerna…. Så närvarande. Så lyckliga. Så tacksamma. Så färgglada.

 

Tack till dig Susanne och till alla mina andra underbara baravaravänner.

Tack, tack, tack till er Isa & Agni – ni är min idoler. <3

josefine bengtsson

Foto – Adam Klingeteg

 

Läs gärna fler liknande inlägg här…

Dagar av att Bara Vara (och skrika)

”I am not a fucking barbie doll”

Training for life

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • There is some nice and utilitarian information on this site. https://freehorseracingtv.com/live2/

  lingfield horse racing live stream 2023-06-26 23:02:50 https://oneotv.online/live/equidia-pro-horse-racing-live-stream/
  Svara
 • Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this posthttps://freehorseracingtv.com/live2/

  hipodromo camarero en vivo youtube 2023-06-26 11:03:15 https://freehorseracingtv.com/live/hipodromo-camarero-en-vivo/
  Svara
 • Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

  gate io 2023-06-19 18:37:20 https://www.gate.io/de/signup/612995
  Svara
 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated sky horse race live coverage

  horse racing live stream free 2023-03-24 22:05:03 https://freehorseracingtv.com/live/
  Svara
 • Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing https://farmasiucretsizuyelik.com/

  farmasi üye ol 2023-01-14 20:54:15 https://farmasiucretsizuyelik.com
  Svara
 • It’s nice to see the best quality content from such sites. https://no19butik.com/

  dilvin elbise 2023-01-14 15:40:10 https://no19butik.com
  Svara
 • As I website owner I believe the content material here is really good appreciate it for your efforts. https://yoykem.com.tr/

  Solar uyumlu Sandviç panel 2023-01-14 11:42:56 https://yoykem.com.tr/
  Svara
 • This post post made me think. I will write something about this on my blog. Have a nice day!! freespeechtv

  freestreamslive racing tv 2022-12-28 07:03:57 https://oneotv.online/live/racing-tv-live/
  Svara
 • You have noted very interesting details! ps decent web site. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/izmir-Evden-Eve-Nakliyat

  Svara
 • Thank you for great information. I look forward to the continuation. https://freehorseracingtv.com/live/

  racing today on tv 2022-12-24 02:55:20 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
  Svara
 • Some really excellent info I look forward to the continuation.

  karşıyaka evden eve nakliyat 2022-12-09 02:19:48 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • As I website owner I believe the content material here is really good , appreciate it for your efforts. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

  evden eve nakliyat izmir 2022-12-07 05:13:40 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • You have noted very interesting details! ps decent web site. https://freehorseracingtv.com/

  Svara
 • Sååå bra inlägg! Jag har läst det flera gånger och det känns så mitt i prick vad jag själv kämpar med. Att släppa kontrollen och lita på att jag hamnar rätt så småningom även om det kommer att innebära några omvägar längs vägen. Att våga sätta mig i situationer där jag inte har full kontroll. Väldigt läskigt, men så utvecklande? Stor kram till dig

  Sanna 2017-08-08 06:00:11
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Tack för att du läser och delar Sanna. Värmer i hjärtat att vi är fler som känner liknande. Sååå läskigt att landa i de där situationerna men WOW va coolt det är när man vågar hoppas. KRAMAR <3

   josefinebengtsson 2017-08-08 13:40:09
   Svara
 • Reading about your experience really takes me back to my year of Training for Life, thanks for sharing Josephine. The week of unleashing creativity was one of my strongest experiences during the training. Complete let go into the moment, and life just started to run through me, and everyone. Everything that was created that week was beautiful, no matter how much experience or training people had in the creative arts. To learn to feel what true inspiration, love and relaxation are, that is the gift that Bara Vara gave to me. And my big lesson from the training was how deep my control went, where even the act of meditation or yoga was just another way to fix or control the situation. To become something other than myself so that the outside world would be satisfied, safe or would give me what I wanted. I cannot recommend Bara Vara enough, love to you all. Steve

  Steve Collyer 2017-08-08 02:48:13
  Svara
  • Svar på Steve Collyers kommentar.

   Thanks Steve. Great hearing from you. Yes, yes, yes…it’s really a blessing to be a part om Training for life. WOW, what a journey. And I am also still living on that experience of letting go into creativity…. magic.

   josefinebengtsson 2017-08-08 13:44:17
   Svara
 • Sååå bra inlägg! Det är svårt och modigt att släppa kontrollen. Men när man förstår mekanismerna bakom varför man gör det så är det ju så skönt att prova att släppa taget. Låter som ett fantastiskt retreat! Kram ❤️

  Jennie 2017-08-07 19:14:25
  Svara
  • Svar på Jennies kommentar.

   Hej fina Jennie. Tack för att du läser å skriver. Jaaaaa, typ det svåraste vi kan göra. Men steg för steg så går det lättare… gäller nog först att inse hur ofta och mycket vi lever i kontroll. Det känner jag verkligen att retreaten kan göra. KRAM <3

   josefinebengtsson 2017-08-08 13:45:32
   Svara
 • Tack josefine! Precis vad jag behövde läsa idag ?? Du är en så himla stor inspiration för mig och min resa mot ett mer närvarande liv

  Linnea svenson 2017-08-07 16:31:36
  Svara
 • Fint och obundet/öppet skrivet, får genast känslan av att jag borde vara ngn annanstans än på söder just nu, borde vara på baravara, dags att boka ett retreat igen, tack fina ???✨

  Thomas Collin 2017-08-07 16:03:51
  Svara
 • Vilken bra inlägg, det är väldigt inspirerande att läsa!

  Josefine 2017-08-07 11:27:46 http://direktflytt.se
  Svara
 • Tack för att du delar med dig utav dina upplevelser. Det är så intressant och inspirerande att läsa! Att släppa kontrollen anser jag vara livets svåraste utmaning. En rädsla men också en sån befrielse när man väl lyckas kliva över den där gigantiska tröskeln och bara släppa taget om det som håller en tillbaka. Om det finns konkreta övningar eller tips som du tog med dig ifrån utbildningen är jag och säkert många tillsammans med mig väldigt tacksam om du vill dela med dig utav dessa. Här på bloggen eller i någon form utav workshop. Bara tankar och önskemål <3

  Victoria Larsson 2017-08-05 20:54:17
  Svara
  • Svar på Victoria Larssons kommentar.

   Såååå fint att du läser Victoria. Yes, yes, yes…verkligen det läskigaste och svåraste som finns att släppa kontrollen, men också det skönaste :-). Absolut, ska fundera på lite övningar man kan göra hemma för att komma en bit på vägen. Återkommer. Tack för att du önskar <3

   josefinebengtsson 2017-08-07 15:29:53
   Svara
 • Sååå inspirerande! TACK <3

  Emma lärdiglyssnapådinkropp 2017-08-05 20:06:11
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!