Dagar av att Bara Vara (och skrika)

bara vara, josefine bengtsson

Foto – Adam Klingeteg

Utan röst och med träningsverk över allt sitter jag nu på tåget från vackra Dalarna och Bara Vara… försöker sätta ord på den inre resan jag varit med om de senaste dagarna…men pappret förblir länge tomt. Jag inser att jag är fullständigt inkapabel till att beskriva dagarna på ett rättvist sätt – vissa grejer måste helt enkelt upplevas men jag ska försöka så läs vidare om du är nyfiken!

 

När jag ska på sådana här retreat brukar jag säga till mina vänner att jag ska iväg för att skrika, gråta, dansa och vara fullständigt galen i ett par dagar. Haha…och det är lite det jag gjort de senaste dagarna…

 

Jag har skrikit så mycket att min röst helt försvunnit, gråtit så att ögonlocken är röda och dansat så att det känns som om benen håller på att trilla av. Trots dessa fysiska ”problem” så är jag just nu i total tacksamhet, närvaro och bliss. Dessa galna ”övningar” leder mig nämligen till den riktiga Josefine. Den Josefine som finns bakom mina tankar, min kropp, mitt bloda hår… som finns bakom min roll som vän, dotter, yogini, svensk, yogalärare, bloggerska…

 

Galenskaperna för mig bakom alla ytliga lager och roller in till den Josefine som helt enkelt bara ÄR – alltid har varit och alltid kommer vara likadan. Som inte behöver ”göra” något för att känna sig värdefull. Som är i fullkomlig harmoni. Som delar från ett öppet hjärta. Som lever i naturlig tacksamhet. Som ser allt med klarhet. Som vet att allt är som det ska vara.

 

Om detta är nytt för dig så förstår jag att det kan låta som ”sektig” FLUM (och om det är något jag vill undvika i min blogg så är det just flum) men jag väljer att dela det här i alla fall för om det är någon av er fina läsare som vill ha en radikal förändring, någon som detta talar till så är det värt för mig att verka lite flummig idag :-).

 

Kanske har du redan börjat din resa men om inte kanske du känner det där pirret i magen att du är redo att kasta dig in på det enligt mig viktigaste (men svåraste) äventyret vi någonsin kan ta oss an – att förstå oss själva och livet på ett djupare plan. Om så är fallet – vänta inte boka Bara Vara eller något liknande retreat (exempelvis POL, AOL, Biodynamic breathwork som jag också varmt rekommenderar) NU. Några få dagar och det kommer förändra (vill skriva förbättra) ditt liv Forever. Men är inte det där pirret där – stanna hemma! Jag tror nämligen att vi måste känna en tydlig längtan för att få något ut av det, för att faktiskt orka ta oss igenom dessa blottande galenskaper.

 

Att få checka ut såhär i några dagar och bara få fokusera på mig själv är i alla fall den största lyxen jag kan komma på. Jag är evigt tacksam över alla retreat jag fått ta del av hittills. More to come :-). Resan tycks bara bli djupare, svårare, vackrare och härligare för varje dag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Detta är intressant läsning. En annan intressant läsning är Anette Nymans bok ”Terapeuten”, som handlar om en annan kursgård i Oshos anda, Mullingstorp. Läs den och reflektera över vad du läser. Jag har läst. Hälsningar, Kerstin

  Kerstin Ebbersten 2017-06-17 10:27:56
  Svara
 • Tack Josefine för detta inlägg! LOVE IT <3

  Emma lärdiglyssnapådinkropp 2017-03-16 21:04:13
  Svara
 • Very inspiring in its ”realness”!!! Many years ago I had a boyfriend who was very into vipassana meditation and used it as a means of healing from trauma. He told me about silent meditation retreats he’d done and said that he’d seen people start to break down in the middle of a silent room… totally ”lose it”. I was very young then, living in nightclubs and completely afraid of revealing aspects of myself (to myself more than to others). These ”retreats” were my idea of hell on earth. Now I long for the space and time to be able to do one. We’ll see!

  Marisa 2016-06-27 10:50:16 http://missmarzipan.com
  Svara
  • Svar på Marisas kommentar.

   Thanks for sharing. Yes – it is scary to meet everything (we stored inside for a long time) BUT also so healing when it is out. JAJAJA…you should give yourself this time and space!!! <3

   josefinebengtsson 2016-06-27 12:27:18
   Svara
 • Jag är mitt i en livsresa. Massor av förändringar har skett det senaste året. Jag mår bra, det är det viktigaste. Tack för tipsen och för att du delar med dig. Jag ska definitivt kolla upp dem.
  Tack. Tack. Tack.

  Anna 2016-06-24 12:41:40 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Jaaaa fint Anna. Att åka på retreat kan verkligen vara bra i sådana lägen för att ta ett kliv bort och få bearbeta. Få nya perspektiv. Skriv om du får frågor. <3

   josefinebengtsson 2016-06-25 10:52:57
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Åh va fint Anna. Jaaaa – att åka på retreat kan verkligen vara bra i sådana lägen för att ta ett kliv bort och få bearbeta. Få nya perspektiv. Skriv om du får frågor. <3

   josefinebengtsson 2016-06-25 10:51:53
   Svara
 • Bara Vara verkar vara idealiska platsen för sinnet att tillbringa tid på. Jag är så glad att jag får ta del av all den här informationen. Det finns så många retreats idag och hur vet man vilka är bäst. Tack Josefine, för att du delar dina kunskaper och erfarenheter här. KRAM

  Lena 2016-06-20 08:42:58
  Svara
 • Tusen tack för att du delar med dig! Jag har under en längre period känt att jag inte levt helt ärligt mot mig själv. Jag har jobbat för mycket, stressat och värdesatt mig själv efter min prestation gentemot mig själv och andra. Jag har försökt prata med folk i min närhet men känt att ingen riktigt förstår. Tills jag hittade din blogg. Det är både inspirerande och motiverande att läsa om den modiga resa som du gett dig ut på. Jag blev så inspirerad att jag nu bokat in mig på tio dagars meditation i Ödeshög. Så tack Josefine! Tack för att du delar med dig och tack för att du öppnar dörren till en värld som både är spännande, läskig och nödvändig 🙂

  Nina 2016-06-19 23:42:49
  Svara
  • Svar på Ninas kommentar.

   WOW….så underbart att du ska köra Vipassana. Bästa bästa bästa. LYCKA TILL. Och jag vet det är läskigt och massa motstånd blandat med fullkomlig MAGI. <3

   josefinebengtsson 2016-06-20 21:46:52
   Svara
 • Vad vackert skrivet Josefine. Tack för att du vill dela med dig! Det känns otroligt värdefullt eftersom jag känner så mycket identifikation med dig och det du skriver, ingenting känns främmande utan bara roligt att det finns andra som delar samma tankar. Det är så jag vill leva mitt liv! Autentiskt och som jag, bara jag! Komma bort från egot och berättelserna om en själv. Det finns så många verktyg till det här… Yoga, meditation och alla dessa fantastiska människor som kommer upp med retreats, böcker och metoder för skala bort alla lager och ta fram oss sjävla. Jag läste en dikt för ett tag sen där sista raden har fastnat och jag tänker på den nästan varje dag. ”Jag vill möta livets makter vapenlös”. Visst är det lite det som allt handlar om..? Kram!!

  H 2016-06-19 22:40:32
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Härlig kvällsläsning om din helg Josefine! Jag instämmer helt och hållet med H’s kommentar 🙂

   Jenni 2016-06-19 23:35:47
   Svara
 • Wow låter helt fantastiskt. Måste checka in bara vara. Kanske blir en sväng dit till hösten ❤️

  Annelie brand 2016-06-19 22:32:19
  Svara
 • Tack för att du delar med dig, jag ska in och kika på den nu!

  Amanda 2016-06-19 21:55:54 http://nouw.com/s%25C3%25B6ttochsalt
  Svara
 • Tack för tips! Hade gärna önskat fler tips på retreats, kurser och liknande i Sverige 🙂

  Karin 2016-06-19 20:50:47
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Heeeej!Kul att du vill på retreat spana in www.shambalagatherings.com, www.sobhana.dhamma.org, AOL går även på www.urbanom.se i Stockholm 2 ggr om året (sååå bra). Lycka till! <3

   josefinebengtsson 2016-06-20 21:49:37
   Svara
 • Wow! Det låter väldigt spännande allt sammans & det är fint att få ta del av din resa & inspireras av den 🙂

  Zoe 2016-06-19 19:11:15
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!