Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

LÄR DIG LYSSNA PÅ DIN KROPP Teknik solhälsningar

WIHOO! Som en del av vår härliga utmaning. Låt oss värma upp kroppen med solhälsningar. Kanske har du din favvo solhälsning (gör den i så fall) men för er som är nya till yoga så vet jag att det kan vara lite klurigt i början att få till så låt oss ta det i små steg. Solhälsningar består nämligen av ett gäng ganska utmanade positioner som sammanlänkas med andetaget till ett slags flöde. Om du varit på någon klass kanske du blivit stressas och förvirrad av just detta moment som ofta sker i början av klassen. Därför tänkte jag här gå igenom den i små steg här och även titta på modifieringar vi kan göra för att inte skada oss.

 

Om du vill ha guidning kommer ett liten video-klipp med en flowig solhälsningssekvens – se här.

 

Eller läs följande beskrivning för att sen göra själv i din egen takt.

 

 1. Först och främst börjar vi i en stabil stående position längst fram på mattan – bergetsposition (Tadasana). För mer exakt teknik se HÄR.
 2. Nästa steg är att andas in och föra armarna upp över huvudet. Titta upp och krama axlarna iväg från öronen.
 3. Andas ut och fäll över kroppen framåt över benen till en framåtställning (Uttanasana). Böj gärna knäna om du är stel i baksida lår. Se mer HÄR.
 4. Andas in, förläng ryggen och lyft överkroppen halvvägs upp (Urdhva Uttanasana). Behåll gärna knäna böjda och om du vill kan du ha block/böcker under händerna för att nå ner.
 5. Kliv bak till en modifierad planka där knäna är i marken. Spreta på fingrar, pressa ner handflatan (som att du gör fingertryck), vinkla fingrar inåt eller utåt (bekväm för axlar). Behåll knäna höftbrett isär och gå bak men dem tills du formar en rak linje mellan knä, höfter och axlar. Blicken snett framåt. Aktivera coren.
 6. Andas ut, för bröstet framåt och börja böja armbågarna längst med kroppen (likt en armhävning vid namn Chaturanga). Böj inte mer än 90 grader men gärna mindre till en början om det är tungt.
 7. Andas in, lyft bröstet uppåt droppa höfterna, rulla över tårna och låt skulderbladen glider ner längst ryggen till en variant av uppåtgående hund (där våra knän är i mattan).
 8. Andas ut, rulla tillbaka över tårna och för höfter bakåt till en såkallad nedåtgående hund. Behåll gärna benen lite böjda här och sträva istället efter att hitta en rak ryggrad. Pressa ner handflator, axlar iväg från öron, rak ryggrad och fötter ungefär höftbritt. För mer detaljer se HÄR.(sen går gör vi positionerna i motsats följd tillbaka)
 9. Andas in, kliv med fötterna framåt igen till Urdva uttanasana (Se steg 4)
 10. Andas ut, fäll fram till Uttanasana (Se steg 3)
 11. Andas in, kom upp och för armarna upp över huvudet (se steg 2)
 12. Andas ut, för armarna ner kom till tadasana (steg 1)

 

Försök vara helt och fullt närvarande med hur kroppen känns på insidan. Varje liten tanke som kommer upp – skicka iväg den och gå tillbaka till dig. Till DIN rörelse. Till DIN kropp. Och se om du kan släppa prestationen här. Är du helt ny till yogan kanske du bara gör steg 1-3. Dvs böjer dig fram och tillbaka med full närvaro!!!

 

Kommentera gärna om du har frågor. <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Normalt är solhälsningen given och min favorit. Nu är det 3 veckor sedan jag kunde göra den och nu funderar jag på om jag verkligen gynnas av all den vila som jag är ordinerad. Min kropp är van att träna. Kan det vara så att smärtan blir värre pga stillheten?
  Kanske ska testa imorgon ?
  Tack Josefine för att du så fint guidar oss igenom alla övningar, peppar, bromsar och ger små uppmuntrande ord där det behövs.
  Varm kram ???

  Katrin Nörthen 2017-03-12 21:27:24
  Svara
 • Solhälsningar är härliga på så många sätt. Startar upp kroppen på ett mjukt sätt. Gör de varje dag nästan.

  Mauri @maomado 2017-03-11 11:33:12
  Svara
 • Tack nu ska jag klara solhälsning idag. ?

  Christel Collin Westlund 2017-03-11 08:23:02
  Svara
 • Jättebra förklarat??❤️ Ska köra ”din” solhälsning imorgon! Kram och tack för idag Josefin❤️

  Mia Eriksson 2017-03-10 20:27:22
  Svara
 • Vilken härlig förklaring och genomgång Josefine! Solhälsning är ju ett superhärligt sätt att börja dagen på men jag tycker att de flesta yogalärare har olika varianter och sin version på den vilket ibland skapar lite förvirring. Då är det skönt att ha en grundsolhälsning som man kan falla tillbaka på och som sitter i ryggmärgen och som man kan göra trots att man är dödstrött eller seg i kroppen. Imorse ringde klockan 05.20 och jag började med en halvtimmas yoga, där solhälsningen som du utövade och lärde oss i Indien ingick. Riktigt kul att läsa att du tipsar om den idag! Med solen i ansiktet (har regnat och snöat här hela veckan så jag låtsas att Indiensolen värmer mig i ansiktet, iaf i sinnet) är jag redo för arbetsveckans sista dag, wihoo! Imorgon ska jag på ett 8 h långt yogaevent och är supertaggad!! Stor kram, saknar er massor!

  Ida/ @Im_healthyenergy 2017-03-10 06:10:50
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!