YOGAUTMANING Del 1: Teknik andning och bandhas

yogautmaning ujjayi bandhas josefine bengtsson-1

Heeeello! Så imorgon drar vi igång med vår härliga Yogautmaning (se HÄR). Låt oss kika på lite teknik som kan vara bra att ha med sig de första tio dagarna. Kanske har du yogat i flera år och har stenkoll på anding och bandhas men är du ny får du gärna läsa vidare.

 

Inom aktiv yoga kontrollerar vi andetagen för att kunna använda vår fulla lungkapacitet och därigenom få kraft till yogapositionerna. Den vanligaste andningstekniken att använda här kallas på sanskrit för Ujjayi-pranayama. Det är ett andetag som dras in och ut genom näsan i ett jämnt flöde, samtidigt som vi fyller upp hela lungorna och skapar ett viskade ljud i halsen. Ujjayi ökar vår blodcirkulation och bygger upp värme på insidan av kroppen, vilket gör att vi har lättare att röra oss genom positionerna. En annan härlig sak med att andas så här är att kroppen rensas på gifter, som vid en detox. Och kanske det viktigaste av allt, andningen hjälper oss att landa i kroppen och gör yogan meditativ. För att få dessa fina fördelar, alltså bemästra Ujjayi, behöver vi först utforska Bandhas.

 

Bandhas är ett sanskrit– (yogaspråket)ord som brukar översättas till kroppslås, muskellås eller energilås. Det innebär att man aktiverar olika djupa muskelgrupper som sedan ”låser in” och riktar energin ut i hela kroppen. I början hjälper mest låsen till med att ge stabilitet i positionerna samt att skydda vissa delar av kroppen. Efter lite träning kan dock låsen ge oss inflytande över organ, reflexer och funktioner som egentligen ligger utanför vår direkta kontroll. Tillämpningen och beskrivningen av Bandhas varierar lite mellan olika yogaformer. I aktiv yoga brukar vi tala om tre huvudsakliga lås − Mula, Uddiyana och Jalandhara. Dessa har som nämnts en intim koppling till Ujjayi-andningen och det är just genom aktivering av dem som vi kan lyckas använda vår fulla lungkapacitet.

 

Mula 

Mula betyder rot och vi hittar det genom att aktivera perinealmuskeln, den innanför bäckenområdet. Man kan visualisera att man drar dessa små muskler inåt och uppåt längs ryggraden, lite som att hålla emot när du är kissnödig.

 

Uddiyana

Uddiyana betyder ”flyga uppåt” och detta lås hjälper oss med just det, att föra energin uppåt i kroppen. Det är ett slags buklås som vi hittar genom att dra navlen inåt mot ryggraden. I aktiv yoga är detta en lätt subtil inåtdragning. I många klassiska yogaformer används dock låset på ett kraftfullare sätt (samtidigt som andan hålls ute) som ett slags renande andningsövning.

 

Jalandara

Jala betyder nät och detta lås rör vår hals. Vi hittar det genom att hålla nacken rak och dra in hakan lätt mot nyckelbenen för att på så vis aktivera de små musklerna i halsen. I Ujjayi-andetaget använder vi ”en touch” av detta lås för att kontrollera luftflödet, detta ger oss det viskade ljudet i halsen.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Meeting your article has been a great help to me.
  It’s late, but I’m so proud to see your post even now.
  I always support your writing

  토토 갤러리
  토토 사이트 추천
  토토 커뮤니티
  온 카지노
  카지노
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2023-02-14 07:51:58
  Svara
 • We always follow your beautiful content, I look forward to the continuation. https://freehorseracingtv.com/

  horse racing on tv sat 2022-12-03 15:40:11 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Åh vad jag tycker att låsen är svåra!! Hakaen klarar jag av. Men de andra låsen är stört omöjliga att göra när jag yogar. Om jag står blixtstilla då kan jag kontrollera dem. Men hur ska jag göra i rörelse? Förstår inte alls ?
  @yogini.elena

  Elena 2016-10-20 05:41:24
  Svara
 • Åh vad kul med ny utmaning 🙂 Jag yogar alltid minst en halvtimme varje dag så jag vill absolut vara med!
  Tack för bra teknikgenomgång om andning

  Mia Haglöf 2016-10-01 14:58:12
  Svara
 • Så bra att läsa om detta! Jag yogar ju en stund varje dag och tycker att jag har bra koll på andningen men fantastiskt att få läsa grunden till det och att påminnas om vad man ska tänka på. Är så PEPP på denna utmaning!!!

  Ida L/ @im_healthyenergy på IG 2016-09-30 21:17:21
  Svara
  • Svar på Ida L/ @im_healthyenergy på IGs kommentar.

   JAAAA! Ibland är det fint att gå tillbaka till grunderna. Och att faktiskt fokusera på dessa kroppsliga tekniker när vi står på mattan kan ju hjälpa oss att vara i stunden (att släppa alla andra tankar!). Älskar din PEPP!

   josefinebengtsson 2016-10-01 12:27:30
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!