Jakten på den perfekta relationen

Nu har jag bara ett retreat kvar på min Training for Life, ett 1,5 årigt program jag går på baravara. Ett av dessa retreats handlade om RELATIONER – framförallt kärleksrelationer. Ett retreat som fick mig att se massa saker lite tydligare.

 

Jag har alltid varit väldigt intresserad av kärleksrelationer och framförallt valet av partner vilket gjorde att jag till och med skrev min Bachelor uppsats på Handels om just det. En uppsats som fick namnet The Business of Love, How to find a soul mate among billions of dates. När de flesta andra kursare analyserade skattefördelar med XX eller budgetöverskott för YY så fokuserade jag på det då framväxande fenomenet online dejting. Detta var ju flera år sedan, innan alla appar kom, när det fortfarande ansågs lite konstigt att dejta online.

 

Hursomhelst, det fanns några internet sidor där Match.com var den största aktören. När jag tillsammans med min uppsatspartner, Jessica, började behandla ämnet såg vi ganska snabbt ett stort problem med dessa sajter – det stora urvalet.

 

Med hjälp av olika psykologiska teorier såg vi tydligt att människan inte är skapad för att hantera så många partnerval som man får via dessa sajter. Vi använde främst en teori som brukar refereras till ”The too-much-choice effect” som i stort visar att när vi har för många val blir vi antingen missnöjda med våra val eller också väljer vi ingen alls. Tidigare hade forskare främst använt denna teori när det kom till antal val av olika produkter såsom smaker av tuggummi eller märken på tvålar där slutsatsen då var att när det var för många varianter av produkter slutade det med att vi blir missnöjda med vårt köp eller inte köper något alls. Vi tog alltså denna teorin, testade den på partnerval och såg tydligt att den stämde väl – människor med för många val är antingen missnöjda med sin partner eller också förblir de singlar och inte väljer någon alls.

 

Det vi fann i uppsatsen skrämde mig och kanske har det bidragit till att jag aldrig testat varken klassiskt online dejting eller tinder även under de perioder som jag varit singel. Jag tror fortfarande att det ligger någon sanning i denna slutsats MEN jag börjar samtidigt inse att bakom allt detta finns det en annan mer grundläggande och djupare aspekt. Jag börjar förstå att det måste finnas en anledningen till varför vi i samhället sett till att skapa alla dessa appar och sidor som ger oss dessa oändliga möjligheter – en orsak till varför vi ständigt vill ha FLER val.

Kan det vara så att vi gömmer oss bakom dessa val? Att det är lättare att behålla masken på om vi inte går på djupet i en specifik relationen utan snarare springer på nästa dejt så fort det börjar bli för intimt med en viss person. Valen gör helt enkelt att vi kan stanna på ytan med många och slipper det där med att krångla oss in på djupet.

 

Jag skulle tippa på att de flesta av oss dock inte ser denna egentliga orsak – hur hårt vi håller i vår egen mask – utan snarare hittar på anledningar för att döma ut vår dejt. Otaliga skäl till varför vår nyvunna partner inte är den rätta.

 

”Hon är alldeles för stel”, ”Klarar inte av hans familj..”, ”Hon är bortskämd..”, ”Han är ingen riktig man..” bla bla bla…

 

En slags felsökning som alltid resulterar i samma slutsats: Jag måste leta vidare!

 

…men oftast skulle jag tro att det inte handlar om den andra personen. Även om det är klyschigt så handlar det nog nästan alltid om oss själva. Om vår egen rädsla över att öppna upp. Att ta av oss masken och stå spritt språngande naken framför vår partner och låta denna personen komma bakom våra tjocka ”välmanikurerade” skal.

 

För några år sen när jag var singel hade jag en period då jag såg att detta mycket tydligt inträffade. Jag dejtade några killar – en i taget – men ofta bara några veckor i sträck för sen blev jag ”äcklad”. Jag inser ju nu att det inte var killarna det var fel på utan min egen rädsla att släppa in dem. När de började komma för nära mig, sprang jag snabbt som tusan.

Vi vågar helt enkelt inte visa vem vi är bakom det där perfekta skalet vilket omedvetet gör att vi så fort vi kommer ”för” nära en annan människa ser till att hitta fel på den personen så att vi får en anledning att lämna och söka vidare på den gigantiska köttmarknaden – så att vi kan fortsätta behålla vår trygga mask på (ett tag till). För vem är vi utan denna mask? Ofta har vi kanske inte ens själva någon aning om vad som döljer sig bakom alla våra roller och spel så när en annan person börjar skrapa på ytan blir vi livrädda att tappa masken – för vår partner men också för oss själva. Även om vi kanske inte är helt nöjda över livet med masken på, så är det välbekant och tryggt för oss, utan mask tvingas vi ju in i ”läskig” ovisshet.

 

Dagens snabba partnerbyte, otrohetsaffärer och singelträsk beror nog snarare på att vi nu mer än någonsin – mycket med sociala mediers framgång – har lyckats skapa ännu fler lager och masker runt vår riktiga kärna vilket i sin tur gör att vägen in till kärnan (och likaså en intim relation) blir längre och mer svårgenomtränglig.

 

Ibland har vi dock ”tur”, vi träffar en person som vi kan behålla vår vackra mask på inför och denna person kan behålla även sin. Vi kan gå in i ett ”tryggt” äktenskap tillsammans utan att behöva ta av våra kära skal. Ett äktenskap där två masker möter varandra och skapar en yttre perfektion, en sagovärld där den vackra prinsessan äntligen får kyssa sin prins i deras nyinköpta drömbostad där de tillsammans med sina barn lever lyckliga i alla sina dagar.

 

En fantastisk relation för den yttre betraktaren men vad skulle hända om man kunde komma in på djupet av dessa individer? Om man kunde läsa deras innersta tankar?

 

Det kan vi givetvis inte veta men det jag vet är att jag personligen vill ha en relation som består av någon annat än två främlingar som valt att leva under samma vackra tak. En relation som består av öppenhet, äkthet och ärlighet framför utlovade löften och falsk trygghet. En relation där vi kan stå nakna inför varandra i fullkomlig sårbarhet och därifrån naturligt bilda en villkorslös enhet.

 

Efter år av toppar och dalar, hårda ord, lögner och frustration… tror jag att detta är dit jag är på väg med en man som jag ibland velat slå sönder och samman men som av någon anledning fortfarande finns kvar. Om vi båda fortsätter jobba med oss själva tror jag på oss. I mitt bakhuvud klingar de gamla grekiska orden ”knowing thyself”, det måste vara vägen till en djup och kärleksfull relation, eller?

Foto – Mohammed Salik

Outfit – Soc for Stadium

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Thank you for posting such a great article! I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work!. Thank you for this wonderful Article!

  Joker Folie à Deux Joaquin Phoenix Vest 2024-03-19 08:03:28 https://www.celebsmoviejackets.com/joaquin-phoenix-joker-folie-a-deux-2024-vest
  Svara
 • Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  бнанс код 2024-03-17 03:55:58 https://www.binance.info/uk-UA/join?ref=53551167
  Svara
 • I came to this site with the introduction of a friend around me,
  and I was very impressed when I found your writing.
  I’ll come back often after bookmarking!

  카지노 검증 사이트
  카지노 게임 사이트
  라이브 카지노
  카지노 가입 쿠폰
  카지노 게임
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2023-01-25 05:08:55
  Svara
 • I adore my body. It looks out for me and lets me do the things I enjoy, and I appreciate that. I admire it for its strength and capability. For everything it does for me, I am appreciative.

  word wipe 2023-01-16 05:12:25 https://wordwipe.co/
  Svara
 • Nice blog and absolutely outstanding. You can do something much better but i still say this perfect. Keep trying for the best.

  Eren Yeager Jacket Scene 2022-05-30 10:00:23 https://www.filmstaroutfits.com/eren-yeager-attack-on-titan-coat
  Svara
 • I am so happy to come across this piece of write up, very much advanced my understanding to the next top level. Great job and continue to do same.The Dark Knight Rises 2012 Leather Coat

  Jhon Micheal 2022-05-29 17:01:22
  Svara
 • Nice blog and absolutely outstanding. You can do something much better but i still say this perfect. Keep trying for the best.

  women leather 3/4 length coat 2022-05-26 15:38:18 https://www.filmstaroutfits.com/womens-3-4-length-leather-coat
  Svara
 • I constantly read the smaller articles as well as clarify their motives, and that also happens with this article!NBA Champions Jacket

  Mike Rooney 2022-05-25 13:44:21
  Svara
 • Hej
  Prep-kurs är spännande och utvecklande om man bestämt sig i sin relation. Bara ett tips

  /Anders

  Anders 2018-05-10 18:09:37
  Svara
 • Vad intressant! Har också mer och mer börjat tänka på att det inte är att finna den perfekta partnern som är viktigast utan vem jag är när jag är i relationen. Det är så svårt att släppa in sårbarheten i vardagen bara hur brukar du tänka?

  Tack för en väldigt inspirerande blogg!

  Sanna Perzon 2018-05-10 16:53:46 http://www.sannaperzon.com
  Svara
  • Svar på Sanna Perzons kommentar.

   Håller verkligen med att det är supersvårt. Känner det framförallt när jag kommer tillbaka till Sthlm och ofta automatiskt in i stress och mkt stt göra. Min sårbarhet (och de flestas) behöver tid att få komma fram. Att sätta mig ner och meditera tillsammans med en vän eller partner. Kanske ögonkontaktsmeditation tom. Gör ofta att jag landar mer i hjärtat och hinner känna efter. Då smyger sårbarheten liksom automatiskt fram. ?✨✨✨

   josefinebengtsson 2018-05-10 20:33:23
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!