MEDITATIONSUTMANING DAG 19 – SA TA NA MA

meditationsutmaning, satanama, kundalini, josefine bengtsson

Foto – Adam Klingsteg!

Sat Nam! Dag 19 av vår 21-dagars meditationsutmaning (se HÄR), snart slut :-(. Eftersom många av er älskade att sjunga mantra så ska vi göra det igen men istället för AUM ska vi köra med ett nytt mantra Sa Ta Na Ma. Idag är det alltså denna fras som hjälper oss in i koncentration. Detta är ett mantra som används flitigt inom Kundaliniyogan där Sa betyder födelse, Ta är livNa är död och Ma står för återfödelse. Hela mantrat betyder ”Jag är den sanning jag mediterar på”. Känns detta flummig så strunt i betydelsen utan bara använd orden som ett sätt att fokusera och skapa vibrationer i kroppen på (om du vill sjunga högt!).

 

Denna meditationsteknik kallas Kirtan Kriya och sägs (som alla andra meditationer) påverka hjärnan. Just inom Kundaliniyogan finns det extra mycket forskning och här har forskare exempelvis hittat att om man gör denna meditation 12 minuter om dagen i 8 veckor så ökar blodtillförsel till frontal loberna och parietal loberna. Vilket i sin tur ger galet många härliga effekter för både kroppen och sinnet – såsom att minska stress, förbättra minnet, minska deppighet, balansera humöret samt ge bättre sömn och ökat välmående. Denna meditation har även visat sig skapa nya kopplingar mellan hjärnhalvorna vilket kan hjälpa oss att exempelvis bli av med våra beroenden & laster såsom cigg, socker eller dysfunktionella kärleksrelationer (vill du läsa mer se HÄR).

 

Idag kommer vi även ta hjälp av våra händer och skapa rörelse med fingrarna för att lättare kunna fokusera. Det blir som yoga med händerna :-). Välj om du vill sjunga ut högt eller bara fokusera på mantrat mentalt i tystnad (kanske beror lite på var du gör din meditation idag (Vi vill ju inte blir inspärrade och tagna för att va galna!).

 

Såhär gör du..

 1. Hitta en lugn och härlig plats (helst där du får vara ifred).
 2. Om du vill ha hjälp på traven. Ladda gärna ner en mantra-sång där Sa Ta Na Ma upprepas gång på gång till vacker musik tryck HÄR (dubblat låten så totalt 16 min) annars sätt på din timer.
 3. Ta på dig bekväma kläder och inta din skönaste position (se här)
 4. Blunda, slappna av i kroppen & låt andetaget vara naturligt.
 5. Ditt mantra är frasen Sa Ta Na Ma. Sjöng högt (eller mentalt) denna fras om och om igen. Låt det vibrera i hjärtat.
 6. När du/de sjunger Sa så sätter du ihop tummen med pekfingret, på Ta byter du ut pekfingret mot långfingret mot tummen, på Na trycker du ihop ringfinger och tumme och på Ma tar du helt enkelt lillfinger och tumme ihop. Upprepa detta om och om igen i takt med mantrat.
 7. När du upprepar ditt mantra Sa Ta Na Ma, och andra tankar tränger sig på så släpp dem bara, gå inte in i dem.

 

Hur kändes det??? Någon skillnad än när vi använde AUM-mantrat?

 

Ps. Tusentack Anna Finnborg för inspirationen att ta med denna härliga teknik som jag älskar men hade glömt bort!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
71kommentarer
 • Hade lite svårt m fingrarna haha men de gick efter ett tag blev väldigt lugn sv denna 🙂

  Jennie 2016-07-04 08:13:41
  Svara
 • Härligt! Att sjunga ger mig tillgång till en del av själen som jag inte så lätt kan komma i kontakt med annars, musik likaså. Fingeryogan var precis lagom för att hålla mig koncentrerad. Visst kom tankar men jag hade så mycket fokus på att hänga med i sång och fingerrörelser så dom försvann av sig själv 🙂 Känner mig klar i huvudet och motiverad att ta itu med något jag känner motstånd inför men behöver göra.

  Jessica 2016-07-03 13:57:35 https://dromvittran.wordpress.com/
  Svara
 • Gjorde detta på väg hem i bussen med musiken! Jag kan bara säga TACK!!!! Wow vilken underbart känsla att kunna släppa stressen från alla i bussen som sitter sura för att det är kaos i trafiken, eller kanske har haft tuft dag.. eller vad som helst, och instället gå in i mitt egen, med den fantastisk musik, och bara sa ta na ma! Tack Josefine en gång till!

  Lorena 2016-07-02 19:46:44 http://liveforever.se
  Svara
 • Åååh älskade den här meditationen, rastlösheten var helt borta och jag satt hela tiden i lugn och ro!:)

  Frida 2016-07-02 09:00:22
  Svara
 • Ojoj, länge sedan jag kommenterade! Introducerade mamma för lite Sa Ta Na Ma, hon tokdiggade det. 🙂 Kram Josefine och tack igen för bästa inspirationen. <3

  Karin 2016-07-01 15:22:07 http://rawness.se/blogg/workoutinstyle/
  Svara
 • Gjorde denna sent igårkväll, sittande på min säng i mörkret. Älskade den! Hade haft en galen dag, så naturligtvis fladdrade tankarna iväg, men precis som med AUM-meditationen så hjälpte mantrat mig att komma tillbaka. Fingrarnas rörelse skapade hos mig en känsla av kretslopp, en cirkelrörelse, evighet. ??❤️

  Anna Fredin 2016-07-01 13:25:35
  Svara
 • WOW! Den här meditationen var magisk. Jag satt kvar i bilen igår efter jag kommit hem från jobbet för att känna att jag verkligen kunde sjunga ut och vara ifred. Pluggade i hörlurarna och wow, magi. Vilken fantastisk sång, och hur fantastiskt det kändes att sjunga med. Bytte även finger med sången som du föreslog. Ne jag var helt tagen igår. Det kändes så kraftfullt.

  Tack!

  Josefin Forsberg 2016-07-01 12:22:01
  Svara
 • Lustigt, jag tänkte jag har bästa verison en på Sa Ta Na Ma på min spellista så jag skippade att kika vilken låt du rekomwnderade och nu när jag kikade vilken sång du lagt upp så visade det sig vara samma ? De ska spela imorgon utanför Lund så funderar på att gå dig och sjunga med lite ? Jag diggar den här meditationen, för ett par år sedan praktiserade jag kundalini yoga regelbundet, ibörjan kändes det hela flummigt men ju mer tid jag var på mattan desto mer insåg jag hur mkt kriya meditationer namn hjälpte mig. Så igår var ett kärt återseende, det märks tydligt vilken dagsform man är i på hur väl man lyckas att snällt putta bort tankarna. Igår gick det så där.
  Är lite i chock över att de bara är 2 dagar kvar, vart tog tiden vägen?

  Annelie brand 2016-07-01 07:26:39
  Svara
 • Meditation tar inte min tid, meditation ger mig tid.

  Gabriela 2016-07-01 07:14:27
  Svara
 • Jag började att bara upprepa orden i huvudet men kände tydligt att orden ville ut, började som en tyst viskning men blev sedan allt starkare, tydligare och mer bestämda. Kände hur jag sträckte på mig allt mer för att ge kraft åt orden som fortfarande ekar inom mig. UNDERBART!
  Älskade de sista orden: Open the window to your heart and let the Spirit speak
  Efter en tuff dag igår när det kändes som om allt inom mig rasade ihop var detta ett underbart budskap för att hjälpa mig påväg upp igen.

  Tack!

  Lisa 2016-07-01 05:38:42
  Svara
 • Gjorde denna sent ikväll, återigen i ryggläge? Har gjort denna tidigare i höstas då jag gick på kundaliniyoga och jag gillar denna skarpt speciellt nu med musiken till, det är lättare att hålla koncentrationen då. Kramar Jane❤️???

  Jane 2016-07-01 01:24:42
  Svara
 • Härligt med forskning kring meditationen välgörande krafter. Mera mera

  Gillade att använda fingrarna i takt med orden, märkte att jag tillslut ”andades ut och in” orden. Vilket gjorde att jag nog fick mycket syre i huvudet, blev lite snurrig. Eller så var det att jag började röra mig och gunga mer med orden de sista 5 min. Kom att tänka på att det kändes som jag var med i filmen Avatar, och vi satt framför mother tree och sjöng och gungade 🙂 klockrent!

  Fick nog mera vibrationer när jag använde AUM mantrat.

  Andreas Eneroth 2016-07-01 00:42:31
  Svara
 • Doing this tonight before bed. Have a feeling I will like this one 🙂 … even if it makes me emotional.
  When I was pregnant with Oliver I found a kundalini yoga flow which ended with the signing of this https://www.youtube.com/watch?v=5ni2hPFA8zU ; first to your yourself, then to your baby, then to all mothers and babies in the world. I could never get sat nam out at the end because I was crying too much. It was such a powerful experience. The last time I practiced it and said those words was the day Oliver was born.
  Btw, what is it about kundalini? Honestly, I felt attracted to it straight away… had no idea why. I saw a liberation kriya challenge that Gabby Bernstein was doing in 2014. I thought ”That looks totally crazy!”. My next thought was ”I am going to do it!”. 21 days later I still couldn’t believe I was doing it. I kept saying to people ”I can’t explain this… it’s weird, but it works!”. And I have no idea how it works to this day, but it seems to be deeply transformative. I am obviously no expert (lol!), but every time I have an experience with kundalini in any way, I feel closer to… me (or rather some kind of inner truth that I am not always 100% connected with, if that makes sense).

  Marisa 2016-07-01 00:13:53 http://missmarzipan.com
  Svara
 • Åh den här är fin! Bra att få bli påmind om den 🙂
  Första gångerna jag gjorde den i slutet på förra året hade jag fått den i ”hemläxa” av en fysioterapeut. Jag tyckte det var jättejobbigt att göra den. Jag kände mig så obekväm, och rastlös. Fumlade med orden och fingrarna. Hade svårt att sitta still. Fick kramp. Tyckte att det var evighetslång. Hade jättesvårt att få en bra synkning av andning och sång. Sen blev det successivt bättre.
  Det ska bli väldigt spännande att se hur det känns att göra den idag!

  Rutan 2016-06-30 23:25:32
  Svara
 • Glömde att skriva….musiken var underbar att ha till ❤

  Katarina 2016-06-30 23:23:45 http://www.yogia.se
  Svara
 • Den här gillade jag verkligen. Älskar att sjunga och älskar att sjunga mantran. Kom in i denna jättefint och mår verkligen bra av dom härliga vibrationer som uppstår när man sjunger. Nu är jag helt lugn i kroppen och det känns skönt att gå och lägga sig med en avslappnad kropp.
  Tack för dagens meditation! ?

  Katarina 2016-06-30 23:22:42 http://www.yogia.se
  Svara
 • Jag gillar tekniken o hade längtat efter ”min kvart” men ändå var det svårt med fokuset idag…

  Sara Alexandersson 2016-06-30 23:09:12
  Svara
 • Underbart! Mitt första möte med yoga var kundalini så det här kändes tryggt och så himla bra. Vill inte att dagarna ska ta slut!!

  Maria 2016-06-30 22:47:57
  Svara
 • Gjorde meditationen med ditt musikval. Gillar verkligen den här versionen ?? Det är mkt lättare att hålla fokus när jag sjunger?

  Sabrina 2016-06-30 22:46:27
  Svara
 • Det här var alldeles magiskt! Kände så fort jag började sjunga hur det pirrade i både handflator och fotsulor, och hur det växte vidare genom hela kroppen. Fingerrörelserna glömde jag alldeles bort, jag var alldeles uppfylld av hur underbart det här var.
  Det här överraskade mig, jag har nog haft lite förutfattade meningar om Kirtan Kriya utan att ens ha provat – men det blev helt klart en av mina favoriter hittills.
  Jag är alldeles stum, vet inte vad jag ska säga riktigt. Magiskt.

  Sofi 2016-06-30 22:41:33
  Svara
 • Det kändes som dagens meditation bara svischade förbi. Blev så glad när jag såg att det var denna, har gjort den i samband med ett kundalinipass <3 Den här är nog den som är lättast att hålla tankar borta. Kan ju vara för att jag är sysselsatt m både röst o fingrar. Älskar all fakta du berättar inför varje pass – tack

  Maria 2016-06-30 22:39:09
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Åh va grymt Maria. Så kul – många som diggade denna meditation!!! Åh tack för fina ord!

   josefinebengtsson 2016-07-01 12:23:21
   Svara
 • Underbar musik och underbar meditation!?
  Under en period gick jag i snitt varannan vecka på medicinsk yoga och där använde vi uttrycket Sat Nam under vissa övningar. Jag minns framför allt en andningsövning när vi låg i Savasana och upprepade detta mantrat i vårt inre. Sista medicinska yogan gick jag på två veckor innan min äldsta son föddes och jag minns att jag använde just Sat Nam i andningen under värkarbete. Härligt minne!!❤️

  Sandra 2016-06-30 22:20:38
  Svara
 • Skön utmaning ? Gillade denna form, mantrat och musiken ??❤️ Riktig meditation idag ?

  Sara 2016-06-30 22:18:43
  Svara
 • Älskade musiken! Förra gången hade jag inte musiken på men det gick mycket bättre nu med den på då takten kom automatiskt. Och rösterna var så fina. Fingerrörelserna hjälpte även då mina tankar flög iväg. Älskar verkligen denna utmaning, så TACK ?? Hade ingen aning att det finns så här många olika meditationstekniker ✨

  Linda 2016-06-30 22:12:05
  Svara
 • Så ledsen att jag missade starten av din meditations-utmaning!! Hade såå velat vara med varje dag <3

  Malin Brinde 2016-06-30 22:07:22 http://nouw.com/malinbrinde
  Svara
 • Idag var det generellt svårare på grund av dagsformen. Men Gillar verkligen detta mantra! Har testat det innan då jag kört kundaliniyoga. Låten var också jättehärlig, avslappnande. Tyckte inte det hjälpte så mycket med fingrarna så vilade i mantrat istället! Är stolt att jag tog mig tid att möta mig själv idag trots omständigheter. Tack för utmaningen Josefine!

  Jennie Nord 2016-06-30 21:42:29
  Svara
 • Den hör hade jag kunnat tänka mig att göra i ring Shambalaya style. Jag sjunger så fruktansvärt illa, så när jag sjunger gonattvisa för barnen blir det ofta bara en dov vibration. Och ofta med effekten att jag själv somnar. Det här påminde om det, fast fingerrörelsen gjorde att jag höll mig vaken o närvarande. Härlig övning!

  Daniel 2016-06-30 20:59:54
  Svara
 • Dagens meditation var fullkomligt ljuvlig! Älskade musiken, flödet i Sa Ta Na Ma & fingerrörelserna. Jag hade lite tekniska problem & hade svårt att hitta en ostörd plats att vara på idag men jag mötte allt det med lugn & utan att stressa upp mig. Den här meditationsutmaningen har verkligen påverkat mig & hjälpt mig att hitta lugn även efter meditationsstundens slut vilket känns helt fantastiskt!

  Zoe 2016-06-30 19:26:42
  Svara
 • Dag 19! Härlig musik och härliga röster! Skönt att ”göra något” med fingrarna/händerna:) Kändes väldigt bra att vara aktiv just i fingertopparna och fick mej att lättare stanna kvar här och nu! Jag tyckte detta var lättare än aum:et, men tror att de flesta meditationstekniker är bra vid olika tillfällen och tillstånd i livet. Ibland kan en teknik kännas lättare för att nästa dag kännas svårare och tvärtom. Detta är en jättespännande resa och utmaning och jag VET att jag lär mej jättemycket om mej själv och min omgivning av detta. Tack igen, Josefine!<3

  Caisa Wattström Parmlöv 2016-06-30 18:50:09
  Svara
 • Vad härligt det var att sjunga!!! 😀
  Fingergrejen fick mig att acceptera anicca och det var välbehövt!
  Hade dock väldigt svårt att hålla tankarna borta den här gången.
  Tack för idag! 🙂

  Anna Lenhult 2016-06-30 18:00:27
  Svara
 • En spännande meditation. Jag satte mig på kuddar på balkongen och tänkte att jag skulle sjunga tyst. Eftersom jag inte laddade ned din låt så sjöng jag tyst själv inne i huvudet för att senare gå ifrån det och sjunga ut (om än ganska lågt). Båda händerna var i rörelse och faktiskt även min krop som stundtals ville vaja med. Jag satt och satt för att till slut öppna ögonen och titta på timern … den hade aldrig startat, haha Det blev en skön morgon.

  Mia Haglöf 2016-06-30 17:33:20 http://miassidor.blogspot.com
  Svara
 • Brukar använda det här mantrat och fingrarna när jag gör en variant av gående meditation ute men det fungerade bra hemma också 🙂 Fast jag tror nog känslan kändes bättre med AUM-mantrat 🙂 Det gick bra enda tills jag började skratta mitt i meditationen när SA TA NA MA plötsligt lät som något helt annat 🙂 lite svårt med koncentrationen efter det 🙂 Men trots detta så var det en skön stund..

  Bo Stenström 2016-06-30 17:23:20
  Svara
 • Åh! Tack så jättemycket för omnämnandet, blev en glad överraskning på morgonkvisten när jag loggade på här för att se vad dagens utmaning hade att erbjuda <3
  Jag låg också kvar i sängen och gjorde den även med partner idag. Blev lite feg och berättade aldrig om att en kan sjunga med i orden, utan berättade bara hur han skulle göra med fingrarna.

  Första 8 minutrarna så var jag väldigt vaken och medveten och kände värme och kärlek i bröstet. Sista delen gled jag iväg lite i fantasierna och någonstans mellan sömn och vakenhet. Skönt sätt att börja morgonen med och gillar verkligen den här låten och övningen!

  <3 <3 <3

  Kram från Anna

  Beautiful Life 2016-06-30 15:40:29 http://beautifullife.se/
  Svara
 • SA TA NA MA så fin och känns igen för mig som älskar Kundalini yoga. Denna är också fantastisk att göra tillsammans med barn :):) Jag och min dotter gör den ofta, hon älskar viskningarna. Så tack för dagens mantra sång ? Jag satt ute på bryggan och sjöng ut mantrat då jag tycker det är så befriande att få sjunga och ryckas med i vibrationerna, kanske va någon som hörde Haha !! Sat Nam / Hanna Ps lite tråkigt att det snart är slut, så peppande ds ❤️

  Hanna karlsson 2016-06-30 15:19:59
  Svara
 • Jag undrar om man bara ska göra rörelserna med ena handen eller med båda händerna samtidigt?

  Ann-Christin 2016-06-30 14:24:45
  Svara
 • En meditation som jag känner igen, men inte gjort till mantrasång tidigare. Provade det och gillade inte alls! ? Så jag tog bort den efter några min bara. Upprepade mantrat högt i början, men övergick sedan till att mentalt säga frasen samtidigt som jag rörde tungan. Känns som att AUM-mantrat kanske är lättare. Där ju många saker man ska tänka på i denna meditation. 15 min gick fort.

  Malin 2016-06-30 13:06:53
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Bra att du hittade din variant Malin! Yes många saker å tänka på i meditationen så går det ju inte att tänka på ngt annat då iaf 😉

   josefinebengtsson 2016-06-30 14:40:43
   Svara
 • Så oerhört skön!
  Jag satte mig på en kudde med benen bakåt. Sjöng med och följde med fingrarna. Det var avslappnande och samtidigt fyllde det min kropp med energi. Plötsligt kände jag att jag behövde öppna upp bröstet och lyfta ansiktet mot solen som fanns bakom mina slutna ögonlock. Gjorde så och log. Då kom texten: open the window to your heart and let the spirit speak… talande….

  Anna 2016-06-30 12:37:37 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
 • Skönt att få göra denna meditation igen, var ett tag sen sist!!

  Karin Olsén 2016-06-30 11:39:09
  Svara
 • Jag har gjort denna förut en gång men då med en annan låt som bara gjorde mig frustrerad. Denna var mycket mjukare och bättre. Så idag gick det bra. Ända tills minna två små vakande och tog mig tillbaka till nuet på ett helt annat sätt. Jag ska göra ett nytt försök ikväll och verkligen sjunga med.

  Hanna 2016-06-30 10:45:42
  Svara
 • Jag kommer att spara dagens meditation tills efter jobbat i dag, men vilken bra start på dagen jag fick tack vare den här! Efter lite morgonyoga (Aj mina stackars magmuskler!), lyssnade jag på den här musiken till morgonkaffet.
  Ett underbart sätt att starta dagen!

  Sofi 2016-06-30 09:06:57
  Svara
 • Det blev mycket att tänka på. Funderade först på att ligga kvar i sängen och göra det, tror faktiskt det blivit lättare. Så det provar jag en annan dag. Halvvägs mötte jag motstånd och försökte andas mig igenom det. Det blev en härlig vibration i kroppen, men jag ska göra det fler gånger för att vänja mig.

  Emma 2016-06-30 08:37:44 http://Instagram.com/emmatstarsta
  Svara
 • Mysig liten stund i sängen innan jag kliver upp – sången får mig att känna mig glad och feminin. Den ljusa tonen gör mig mjuk. Skön start på denna torsdag och gillar extra mycket sista textraden: open the window to your heart and let the spirit speak ❤️ Gillar hur du varierar denna utmaning Josefin – ljuvligt är vad det är!

  Maria 2016-06-30 08:10:26 http://mariacarlsson.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!