MEDITATIONSUTMANING DAG 18 – Räkna andetag

IMG_6684

Foto – Martin Vallin

Tiden går fort!!! Varmt välkommen till dag 18 av vår 21-dagars meditationsutmaning (se mer HÄR). Idag ska vi blir lite traditionella igen och sitta ner för att göra en teknik som används mycket inom Zen traditionen. En tillsynes enkel men också svårbemästrad teknik – vi ska räkna våra andetag.

 

Såhär gör du…

 1. Sätt på dig bekväma kläder och hitta en bekväm position – kanske provar du en ny variant idag (se här)
 2. Sätt din timer på 15 min.
 3. Blunda och slappna av i kroppen.
 4. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.
 5. Börja sen räkningen. Räkna “ett” till dig själv när du andas ut. Nästa gång du andas ut, räkna “två” och så vidare upp till “fem”.
 6. När du nått “fem” börjar du på en ny cykel och räknar “ett” på nästa utandning. Räkna alltså endast på utandningen och aldrig mer än till “fem”. Det gör att du blir medveten om när din uppmärksamhet vandrat iväg då du befinner dig på “nio”, “14″, eller till och med “52″.
 7. När känslor och tankar dyker upp för bara vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till räkningen av ditt naturliga andetag.
 8. Om det är mycket tankar kan du prova att räkna dina andetag med hjälp av dina fingrar för att snabbare få in känslan.

 

Visst låter det enkelt?! Efter att ha provat tror jag att de flesta av oss dock inser hur svårt det är att kontrollera vårt sinne och att fokusera på en sådan simpel sak som att räkna andetagen. Med tiden tränar vi dock upp vår uppmärksamhetsmuskel så det blir lättare och lättare!

 

Ni är grymma! KEEP IT UP – 3 dagar kvar tills vanan kommer sitta där!!! :-).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
62kommentarer
 • 在新西兰论文代写 https://www.lxws.net/xinxilandaixie.html 中一个引人注目的问题可以引导读者思考,并在开篇即引起他们的兴趣。确保问题与你的主题有直接关联,以引发读者的思考。

  meeloun education 2024-01-08 07:55:19 https://www.lxws.net/xinxilandaixie.html
  Svara
 • In the academic realm, a high-quality essay writing serves as a key avenue for showcasing a researcher’s depth of thought and professional competence. However, the quality of an paper ghostwriting http://www.baydue.com/store/info?id=1 is not solely reflected in its profound content; equally important is its overall format.

  baydue 2023-12-19 03:33:06 http://www.baydue.com/store/info?id=1
  Svara
 • 我们有一个简单且完全透明的价格形成系统。我们确保我们的价格是您能找到的最便宜的! 价格取决于您的学术水平、您需要的页数和截止日期。 我们坚持高性价比的原则,以亲民的价格提供优质的服务。 我们的价格包括您下单后得到的许多免费的额外服务,如免费标题页和仅有可信来源的参考页,免费的大纲和草稿,免费的格式化,校对,Turnitin检查 +报告,以及无限制的修改!

  Pnstudy 2023-12-15 07:14:48 http://www.pnstudy.com/
  Svara
 • Cobrax Gummies, Cobrax Gummies Review, Cobrax Gummies Reviews, Cobrax Gummies Side Effects, Cobrax Gummies Ingredients, Cobrax Gummies Home Remedies, Cobrax Gummies Scam, Cobrax Gummies Legit, Cobrax Gummies Pills, Cobrax Gummies Consumer Report, Cobrax Gummies Amazon, Cobrax Gummies Walmart, Cobrax Gummies Price, Cobrax Gummies Customer Review. Cobrax Gummies

  Svara
 • This post is refreshing and lively in language and description captures the main characteristics of things. It is short and worth reading, practical, and contains simple and profound philosophy.메이저사이트

  메이저사이트 2023-06-22 08:00:00 https://totoghost.com
  Svara
 • I’ve been troubled for several days with this topic. But by chance looking at your post solved my problem
  I will leave my blog, so when would you like to visit it?

  제이나인 인터넷 카지노
  제이나인 카지노 검증 사이트
  제이나인 카지노 꽁 머니
  제이나인 카지노 룰렛
  제이나인 카지노 추천
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2022-12-17 04:49:46
  Svara
 • This is a great inspiring article. I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information.

  Svara
 • Passade mig perfekt nu ikväll, lyckades vara så fokuserad att jag bara tappade bort mig 3 gånger. Nu känner jag mig tillräckligt förankrad i mig själv för att kunna sätta mig ner och visualisera mina drömmar för att sedan skriva ner dem så detaljerat jag kan. Jag gjorde det sist för 4-5 år sedan och nu har allt slagit in. Då var jag singel, bodde i en liten 2:a i förorten och drömde om man, barn, djur och ett hus på landet och här sitter jag nu, trots att jag trodde det skulle vara omöjligt eftersom jag har lägsta sjukersättningen men livet styrde lite själv och mot min vilja och jag var smart nog att veta när jag skulle sluta kämpa mot. Dags att revidera mina drömmar och våga drömma större! ❤

  Jessica 2016-07-02 19:34:50 https://dromvittran.wordpress.com/
  Svara
 • Har missat att kommentera den här dagens meditation. Fick titta igenom alla kommentarer här för att va säker.

  Jag gjorde den här meditationen sittande i sängen med några kuddar som stöd för ryggen. Jag kom av mig några gånger i räknandet, men fastnade främst på 4, har jag räknat fyra? Räknade jag fyra en gång till nu? Jag vet inte varför men det var så flera gånger på just fjärde andetaget. Jag upplevde att avslappningen kom lätt den här dagen, räkna andetaget upptog det mesta av fokuset och tankarna kändes inte speciellt påträngande. Älskar alla olika typer och varianter av meditation den här utmaningen har lärt mig och många andra. Lite synd att det snart är slut. Tack för idag

  Josefin Forsberg 2016-07-01 12:55:12
  Svara
 • Tyckte det var ett bra sätt att fokusera på med räkningen. Gjorde den tidigare på dagen i liggande ställning då jag fått ryggskott? Kanske skakade för mycket i kundalini shaking????

  Jane 2016-07-01 01:18:47
  Svara
  • Svar på Janes kommentar.

   Nääs – jobbigt med ryggskott men meditation är helande. Det kommer snart vara borta. Allt förändras hela tiden. Allt sker av en ändledning. Kanske behöver du just ligga still nu. Fint att du kör i ryggläge. <3 <3 <3

   josefinebengtsson 2016-07-01 10:41:40
   Svara
 • Jätte bra o räkna men vet inte om jag var för trött för jag började gäspa massa…!!
  Men ett bra fokus på o räkna o visst kom man lite väl långt ibland 34 men till slut gick de:)

  Jennie 2016-06-30 21:46:43
  Svara
 • Haha. Ja, första vändan kom jag till 42. Andra till 17. Sen ordnade det upp sig! Bra grej med räkningen. En dag för sent bara. Nu vidare på nästa!

  Daniel 2016-06-30 20:38:11
  Svara
 • Denna meditation fungerade så bra för mig och jag kände ett lugn i mitt sinne resten av dagen!

  Karin Olsén 2016-06-30 11:42:29
  Svara
 • Valde att ligga ner idag. Skönt och ganska lätt att hålla fokus när jag räknar. Gissar att det hänger lite ihop med att jag är ekonom och gillar att räkna ? Kommer också på att jag alltid räknar när jag tex ska springa fort, just för att fokusera.

  Det funkar!

  Lisa 2016-06-30 05:37:32
  Svara
 • Dag 18! Fattar inte var tiden tar vägen??? Och på tal om tid så vet jag inte hur länge jag satt i dag… Hade inte min mobil vid sidan, så jag satt så länge jag tyckte det kändes bra:) Det kändes ganska lätt och skönt att räkna andetagen, men jag skulle tro att det beror på dagsformen. Gissar att det ibland blir fem varje gång och ibland flyter det iväg…. Kändes i vilket fall som en ”lätt-att-ta-till-sig”-metod som jag med all säkerhet kommer att göra igen! Tack igen, Josefine, för att du delar med dej av alla dina fantastiska kunskaper!!!<3

  Caisa Wattström Parmlöv 2016-06-30 02:06:38
  Svara
 • Tänk att det är så svårt. Nu gjorde jag det nog för sent för jag slummrade till hela tiden. Men tycker nog att detta annars är en väldigt bra meditation. Ganska bra också som nybörjare. Även som kombination med en andningsövning (hålla för en näsborre i taget) är denna ju toppen tycker jag. För visst kan man väl kombinera? Jag måste nog snart gå tillbaka och kolla vad vi har gjort tidigare. Så snabbt man glömmer :-). Vet att det är.en hel del som jag vill ge en andra chans. Jag kör nog en 21 dagars utmaning till. Lika bra så det verkligen sitter 😉
  ??

  Katarina 2016-06-30 00:37:31 http://www.yogia.se
  Svara
 • Idag så har jag gjort en ögonoperation, ögonen skulle vila efter ingreppet och man var tvungen att blunda under 3h. Vilken tur 🙂
  Då hade jag chans att meditera extra mycket.
  Det händer att jag räknar andetagen i börja på min sittning, ungefär samma teknik som här. Två skillnader räknar till 10 samt räknar innan utandning efter några vändor räknar jag till 10 efter själva utandningen.
  Äntligen ligger jag i fas igen med dagarna. Må gott!

  Andreas Eneroth 2016-06-30 00:01:58
  Svara
 • Ja det här med att räkna andetag är en bra grej! Svårt, men bra att fokusera på något. Vandrar ofta iväg, men sinnet vet på något sätt att den ska tillbaka så då fokuserar jag om igen. För mig är det skönt att både räkna på fingrarna och tyst för mig själv, blir bättre fokus då! 🙂 Låg kvar i sängen och gjorde meditationen även idag, tillsammans med min partner 😀

  Nyfiken på morgondagens prövning 😀

  /Anna

  Beautiful Life 2016-06-29 23:53:52 http://beautifullife.se/
  Svara
 • Gjorde detta på eftermiddag medan jag lyssnade på Sheila Chandra. I början det fick jättebra med räkningen men sen jag gick så djupt att jag somnade och när klockan ringe efter 15 min, jag var helt avslappnad och kändes underbart! Tack!

  Lorena 2016-06-29 23:20:32 http://liveforever.se
  Svara
 • Kom på mig själv med att inte vara fullt närvarande när jag tappade räkningen till en början, innan jag hittade in i ett inre lugn och stillhet i tankarna. Först mycket tankar som snurrade, men efter ett tag bara fokus på räkningen i takt med andetaget. Fokus på bara den där stunden och pausa allt det andra. Harmoni.
  Tackar mig själv för att jag ger mig den här tiden, och för allt det som jag har och allt det som jag kan göra. Tack tack tack <3

  Sophie 2016-06-29 23:15:53
  Svara
 • Jag provade idag att sitta på en stol istället för på min vän yogamattan o det kändes bra! Lät fingertopparna mötas i knät och tryckte försiktigt ihop ett fingerpar i taget medan jag räknade. Höll fokus ganska bra i ca 11 minuter…. Kändes väldigt konkret o bra som fokusträning!

  Sara Alexandersson 2016-06-29 23:09:45
  Svara
 • Meditationen började bra men kanske 2/3 in i meditationen så hände det som ofta händer mig i lite längre meditationer, jag ”somnade”. Är som i en dvala mellan medvetenhet och djupsömn. Jag har tidigare blivit så sur och frustrerad på mig själv när detta händer men börjar nu få en mer kärleksfull förhållande till att de händer och säger till mig själv att det är ok och att de var det min kropp behövde allra mest just nu. Att få hamna i det där mellan tillståndet för att få vila och samla kraft.
  Jag är oerhört tacksam att jag tog steget och joina den här utmaningen, jag var lite tveksam i början men är så glad att jag tog ”modet” till och gjorde det. Annars hade jag inte kommit så här långt med att få in meditationen till en del av min dag, utan hade förmodligen fortsatt vara högst sporadisk. Tack än en gång Josefine ?

  Annelie brand 2016-06-29 22:54:54
  Svara
  • Svar på Annelie brands kommentar.

   Det låter ju underbart att hamna mellan dvala och sömn Annelie! Det händer mig ibland, även om jag kanske inte hamnar i lika ”djup” dvala som det låter som att du gör. Det är hur som helst då jag känner mig som allra bäst, jag liksom svävar iväg. Jag önskar att jag också lyckades hamna där varje gång. <3

   Sofi 2016-06-30 08:53:31
   Svara
 • Verkade som jag hade fortare andhämtning i början sen blev det en långsammare. Ett tag glömde jag bort o räkna för jag blev så lugn! Spännande

  Maria 2016-06-29 22:53:39
  Svara
 • Jag, kvällssolen, fågelkvittret och vinden – underbart! Räknade faktiskt inte alls fel, utan höll fokus väldigt bra idag. Efter en stund blev mina räkningar allt långsammare, och hela jag kändes ”tung”. Kände mig helt lugn under meditationen men sedan efter kom känslorna och kände mig sårbar. Mina ögon fylldes av tårar så satt kvar en stund och lät dem komma.

  Linda 2016-06-29 22:40:33 https://www.instagram.com/lindalh3/
  Svara
 • Oj det här gick förvånande bra. Tappade bort mig några gånger men inte alls så mkt som tidigare ?

  Sabrina 2016-06-29 22:37:14
  Svara
 • Kommer hem från stan efter en heldag på fiket, är så trött att jag vill krypa ur kroppen, ser ändå fram emot dagens meditation. Tänker att jag nog kommer att somna men jag kom inte av mig i räkningen en enda gång – grattis till mig! Men tycker inte den var så skön som många av de andra 🙂 är det bara tre dagar kvar nu? Så fort det har gått. Livet det senaste dygnet har varit turbulent och intensivt – så tacksam för denna stund. Ses imorrn. Kram och gonatt

  Maria 2016-06-29 22:20:19 http://mariacarlsson.se
  Svara
 • Skön meditation ??? Tankarna hinner inte fladdra iväg… Härligt att kunna fokusera på fem ❤️? En lättare utmaning och en otroligt välbehövlig meditation idag ⭐️

  Sara 2016-06-29 22:19:41
  Svara
 • Räknade dubbelt och fel några gånger . Men tankarna tänkte inte så värst mycket i övrigt. Ser fram emot att börja om från dag 1 och se skillnaden från tre veckor sedan.

  Maria 2016-06-29 22:04:47
  Svara
 • Tänk att något så enkelt som att räkna utandningar kan gör att det blir så mycket lättare att vara närvarande!? Tankarna vandrade iväg minimalt idag och det är verkligen beroendeframkallande att yoga och meditera, jag vill bara ha mer!??

  Sandra 2016-06-29 21:57:41
  Svara
 • Simpelt och svårt, härligt och utmanande på samma gång! ??

  Sandra Junhammar 2016-06-29 21:38:07
  Svara
 • På grund av att jag har blivit sjuk så kommer jag inte kunna fullfölja meditationsutmaningen men det har varit så kul och jag är så tacksam för att jag har hittat din blogg josefine(jag uppdaterar den ofta) såå inspirerande och jag kommer ladda ner alla meditationer och har även en beställt en vipanasa meditationsbok???? kraam

  Anna fältskog 2016-06-29 21:05:47
  Svara
 • Tack Josefine, jag behövde verkligen det här i dag. Jag har haft en skitdag rent ut sagt, och varit ledsen mest hela dagen. Utom när jag yogade och när jag nu mediterade.
  Mycket fladdrande tankar om allt och ingenting, men jag tycker verkligen att det hjälper att ha något så enkelt som att räkna andetagen att att föra tillbaka fokus till.

  Den här skitdagen gjorde att det tog lite längre tid än vanligt innan det verkligen lossnade – men oh vad jag lättade från marken då. Underbart skönt! Avslutade med att meditera med händerna över hjärtat ett par minuter, för att jag behövde det i dag. Jag behövde verkligen ge mig själv det här i dag, och ge mig själv lite kärlek och omtanke. <3

  Sofi 2016-06-29 20:25:42
  Svara
 • Denna var ju bra. Kändes bra att räkna, det är ju logiskt! 🙂 Testade under savasana imorse på Yogapasset! 🙂

  Jennie Nord 2016-06-29 19:28:29
  Svara
 • Mitt tänkande jag har haft en arbetsam dag idag. Så det var mycket avkopplande att bara behöva koncentrera sig på att räkna till 5. En skön meditation helt enkelt!

  Malin 2016-06-29 17:49:08
  Svara
 • Den här var så skön 🙂
  Jag kom in i det direkt. Att hålla fokus på fem hela tiden gjorde att jag inte tappade fokus. Tankarna fick vila 😉
  15 minuter försvann i ett nafs. Känner mig totalt avslappnad. Superhärligt!
  I absolutely love this!
  Så tacksam att jag hittade din utmaning Josefine ?
  Snart är vi i mål och jag funderar redan på att börja från början igen.
  Tack, tack, tack!

  Anna 2016-06-29 17:44:56 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
 • Ahhhhhh Det här var riktig skön och avslappnande meditation 🙂 Helt klart en bland favoriterna.. Att räkna så här hjälpte verkligen till att hålla uppmärksamheten på andningen. Visst dök tankar på annat upp men hade inga problem att återfå fokus på andning och räkning.. Mot slutet kändes det nästan som att kroppen var på väg att somna men i tanken var jag vaken 🙂 En lite konstig känsla men inte alls obehaglig.. Ha det gott alla 🙂

  Bo Stenström 2016-06-29 17:09:00
  Svara
 • Förvånande hur skönt och enkelt det var i början, sedan tror jag nästan jag sov i sittande position. Troligen bara sekunder emellan cyklerna, men på slutet var jag knappt medveten om att jag räknat när klockan ringde- kände trötthet inte andra tankar. Gav en lätthet och kraft till tankarna strax efter. Klarhet på perspektiven. Det gillade jag eftersom min svaghet är just att blanda ihop perspektiven till en gröt istället för sorterat och bena ut dom. Sommar och semestermode hjälper gott mot att bli lugnare i tankarna.

  Linda H 2016-06-29 15:03:46
  Svara
  • Svar på Linda Hs kommentar.

   Åh va fint. YES – älskar också hur meditation gång på gång ger mig perspektiv, hur det hjälper mig att se allt lite ovan ifrån liksom. Inte snöa in mig på detaljer. Tack för dina ord!

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:51:05
   Svara
 • är verkligen så glad att jag hoppade på det här, meditationen har verkligen hjälpt mig att slappna av!! Kommer fortsätta med detta så ofta jag kan efter utmaningen med helst varje dag 😉
  Nu ska vi se hur dagens meditation går :))

  Sofia 2016-06-29 13:26:48
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   JIPPI. Blir verkligen glad av att höra det Sofia!!! Mer meditation åt folket 🙂

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:31:53
   Svara
   • Svar på josefinebengtssons kommentar.

    Ja verkligen!!! Jag har alltid så mycket i huvudet och svårt att slappna av, men det går bättre och bättre och jag blir mer medveten även om jag ofta kan komma på andra tankar och särskilt ibörjan bli rastlös och tänka hur lång tid är det kvar, så försöker jag fokusera och djupandas lyssna på andetagen och komma in i det och när man väl gör det är det så skönt särskilt efteråt. Jag tror man får ge det tid och så blir man mer medveten och bättre och bättre hela tiden!! ?

    Sofia 2016-06-29 20:53:29
    Svara
 • Hade en skön meditation efter min löptur idag! 🙂 Hade lätt att räkna andetagen och kom aldrig över 5 men kände ibland att mina tankar flög iväg samtidigt som jag ”räknade”.. Kom då på mig själv och försökte fokusera på räkningen, mot slutet blev jag lite rastlös men satt i 15 min 🙂 Den här tuamningen är så rolig och det är kul att prova på så många nya tekniker och lära sig mer! NAMASTE! <3

  Frida 2016-06-29 12:28:12
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   SNYGGT. Åh tack för din positivitet. Så glad att du och alla andra provar alla dessa tekniker med ett öppet sinna. En vacker tillit. TACK.

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:33:31
   Svara
 • Åh jag klarade hela 15 min av tystnad och räkning av andetag, trodde inte de till en början 😉 Jag mediterade även idag ute efter några Kundalini övningar och i tystnad så hör man verkligen alla ljud från humlor, fåglar, vinden, vattnet så fantastiskt. Känner mig lugn 🙂 Sat Nam ✨ Ha en fin och harmonisk dag / Hanna

  Hanna karlsson 2016-06-29 12:14:37
  Svara
 • Att räkna andetag var mitt första knep när jag som nybörjare skulle träna mig att sitta i meditation men då som ett sätt att hålla tankarna i schack och orka sitta kvar.
  Jätteskön meditation! Jag har lättare att hitta och hålla kvar fokus då jag räknar utandning, 1-5. Hamnar i en egen bubbla och bara är, här finns ingen prestation

  Mia Haglöf 2016-06-29 09:28:18 http://miassidor.blogspot.com
  Svara
 • Det är så himla coolt att få prova så många olika sorters meditation & få vägledning, pepp & inspiration av dig Josefine & alla som deltar! Dagens meditationsform har jag provat innan & räknandet höll borta tankarna men även upplevelsen av fullkomligt lugn & närvaro som jag upplevt vid andra meditationsformer under den här utmaningen. Dock kommer jag gå tillbaka till denna då jag tror det är en bra variant att göra när jag är stressad men inte kan få ro utan behöver låta hjärnan få pyssla med något. Idag var kropp & sinne inte heller helt synkade för jag fick byta sittposition några gånger innan det kändes rätt men samtidigt kändes det bra att uppmärksamma förnimmelserna i kroppen & acceptera dem som de är just idag & anpassa mig efter dem utan att döma. Tack för idag & ses i morgon! 🙂

  Zoe 2016-06-29 08:12:11
  Svara
  • Svar på Zoes kommentar.

   Åh fint att höra att du diggade dagens räkning Zoe. Och TACK för pepp och positivitet från dig. Jag är så tacksam att du och alla andra är med och provar dessa meditation. Meditation är Mirakel för mig så att vi gör detta ihop känns så otroligt vackert. Tack tack tack. <3

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:39:03
   Svara
 • Idag satt jag på knä på en hopprullad filt. Det kändes mycket bättre! Att räkna var ett bra sätt att lugna ner tankarna och få de att dämpas en aning. Efter ett tag fick jag samma känsla som vid hjärt-meditationen, att höger sida var mörk och stel. Inte lika mycket som den gången dock.
  Den här gör jag gärna flera gånger. Tack!

  Emma 2016-06-29 07:36:00 http://Instagram.com/emmatstarsta
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Fint att du diggade räkningen Emma och att du hittade en bra position. Intressant med höger sida av bröstet Emma – jag upplever nämligen ofta likadant. När det väl släppt på riktgt (endast några få gånger) så blir det så otroligt starkt – då är det som om jag verkligen känner hur vi alla hänger samman. Jag kan ta in allt omkring mig på ett annat sätt. Tack för delningen! Vissa grejer behöver vi kanske inte förstå, bara uppleva liksom och se hur det förändras hela tiden!

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:41:23
   Svara
 • Om en vecka går jag på semester. Har bestämt mig för att då göra din ”utmaning” en gång till.

  I dagens Värmlands Folkblad var det ett dubbelsidig reportage om dig. Hittade det tyvärr inte på nätet så jag kunde länka men skall kolla igen:)

  Ha en fin dag

  Cecilia 2016-06-29 06:53:43 http://cekestrand.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Samma tanke här! Jag börjar från början när dessa 21 dagar är över. Så roligt, skönt, avkopplande och lärorikt.
   Balsam för kropp och själ!

   Anna 2016-06-29 17:50:43 http://Ingenannansord.wordpress.com
   Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Heeeej Cecilia. JAJAJA…va glad jag blir att höra att du vill köra utmaningen igen. Bästa saker att göra på semestern ju!!!!

   Åh va roligt – visste inte om reportaget där. Hoppas det var fint :-).

   KRAMAR

   josefinebengtsson 2016-06-29 15:43:47
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!