MEDITATIONSUTMANING DAG 6 – Vipassana meditation

meditationsutmaning, vipassana, josefine bengtsson

Foto – Adam Klingeteg

Välkommen till dag 6 av vår 21-dagars meditationsutmaning (se mer HÄR). Idag vill jag dela meditationen jag använder dagligen & med risk för att låta pretentiös… så har den förbättrat mitt liv – Vipassana meditation.

 

Eftersom jag brinner så mycket för denna meditation så blir jag lite långrandig & teknisk idag…står du i start groparna och vill meditera NU – skumma ner till själva övningen längst ner i inlägget. Vill du grotta in dig…varsågod. Kan i så fall vara bra att läsa långsamt!

 

Målet med Vipassana meditation är att lära känna verkligheten som den är. För att göra det använder vi våra kroppsförnimmelser (dvs sensationerna i kroppen). Kroppen är ständigt full av förnimmelser som vi ofta inte är medvetna om (eftersom vi är upptagna med annat). I Vipassana meditationen ger vi kroppen vår totala uppmärksamhet vilket gör att förnimmelserna blir uppenbara, vi börjar känna massa saker i vår kropp (när jag mediterar mycket kommer jag i kontakt med min kropp på ett djupare och mer precist sätt – jag börjar exempelvis känna min livmoder, hjärtslagen, mina lilltårna och området bakom öronen).

Meditationsutmaning vipassana josefine bengtsson

Dessa kroppsförnimmelserna som vi börjar känna kan delas upp i fyra element – temperatur, rörelse, fasthet och vätska.  

 

Temperatur – Värme eller kyla. Du märker hur kroppens temperatur är i ständig förändring exempelvis vid in- och ut andning eller vid uppkomst och upplösning av smärta.

 

Rörelse – Vibrerande, stickande, pulserande eller expanderande. Du märker dessa förnimmelser exempelvis när det börjar klia någonstans.

 

Fasthet – Hårdhet, mjukhet, vikt eller densitet. Du märker dessa förnimmelser exempelvis när gravitationen pressar kroppen mot meditationskudden eller stolen.

 

Vätska – Svett, tårar, saliv, fukt eller klibbighet.  Du märker dessa förnimmelser exempelvis när det uppkommer en svett droppe i pannan eller när munnen fyllas av saliv.

Meditationsutmaning vipassana josefine bengtsson

I Vipassana vill vi alltså göra oss medvetna om dessa kroppsförnimmelser. Varför det kan man fråga sig? Jo, för genom det kan vi bli medvetna om att den fysiska upplevelsen och den mentala reaktionen på upplevelsen är två olika processer. Vi reagerar ju nämligen oftast automatisk beroende på om förnimmelsen känns behaglig, obehaglig eller neutral.

 

Till behagliga kroppsförnimmelser brukar vi reagera med begär – vi vill gärna hålla fast vid upplevelsen och göra att den stannar för evigt. Känslor såsom snålhet, fåfänga, girighet kommer ur just begär.

 

Till obehagliga kroppsförnimmelser reagerar vi oftast istället med motvilja – vi vill att de ska försvinna genast. Känslor av hat, ilska, avsky och rädsla kommer ur motvilja.

 

Till neutrala kroppsförnimmelser brukar vi reagera med uttråkning, tristess eller osäkerhet.

 

Alla dessa känslor är endast mentala reaktioner på vår fysiska upplevelse vilket är huvudorsaken till att vi ofta är i konflikt med vår tillvaro – att vi alltid försöker förändra vårt liv, att vi aldrig är nöjda med det som är.

 

Med hjälp av Vipassana meditationen lär vi oss att särskilja dessa två processer (förnimmelser & reaktioner) och vi får då möjlighet att släppa taget om reaktionerna och istället möta verkligheten så som den är.

 

I vårt vardagliga liv får vi ju så mycket intryck hela tiden och då är det svårt att isolera vad som är vad. Får vi en kroppsförnimmelse i form av exempelvis ett myggbett på armen så reagerar vi ofta med motvilja och kliar automatiskt.

 

När vi istället sitter still med slutna ögon och är helt närvarande med hur kroppen känns (hur förnimmelserna förändras hela tiden) blir vi medvetna om när den där myggan biter oss. Vi kan då välja hur vi vill reagera och märker att det är just motviljan till myggbettet (och inte själva myggbettet) som får oss att må dåligt. Lyckas vi släppa motviljan och låta myggbettet vara kommer vi märka hur kliandet går över av sig självt – att vi inte hela tiden behöver agera & kontrollera vår verklighet utan att vi kan luta oss tillbaka och låta den vara som den är.

 

ANICCA – allt förändras hela tiden. Nyckeln i Vipassana är helt enkelt att lära oss behålla ”sinnes jämvikt” oberoende yttre omständigheter.

 

Hehe…som sagt, brinner för det här så blev ganska långt – här kan du sluta skumma ;-).

Meditationsutmaning vipassana josefine bengtsson

Så till själva övningen…

 1. Sätt på dig bekväma kläder och sätt dig i en bekväm position (se HÄR).
 2. Sätt din timer på 15 min.
 3. Blunda och slappna av i kroppen.
 4. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.
 5. För sen uppmärksamheten till toppen av huvudet och notera vilka förnimmelser som finns där – värme, kyla, tyngd, vibrationer…utan att döma eller försöka förändra, låt dessa förnimmelser vara som de är.
 6. För sen uppmärksamheten ner längst kroppen till pannan, ögonbrynen, tiningarna…etc. Notera vilka förnimmelser som finns här…
 7. Del för del, bit för bit flytta uppmärksamheten längst med hela din kropp.
 8. När du kommer till tårna för du uppmärksamheten i motsatt riktning tillbaka upp längst med kroppen (från tår till toppen av huvudet)….del för del, bit för bit.
 9. Fortsätta gå upp och ner tills din timer ringer.
 10. Var medveten om vilka tankar och känslor som kommer upp men försök att inte reagera på dem, behåll din sinnes jämvikt. Låt allting vara som det är men var medveten om det.
 11. Om det är mycket tankar – ta några lite djupare och mer kontrollerade andetag för att sen återgå till naturlig andning och för uppmärksamheten tillbaka till kroppen.

 

Det låter ju galet enkelt men efter att ha provat tror jag att de flesta av oss märker hur svårt det faktiskt är att fokusera på en sådan simpel sak som våra kroppsförnimmelser, vi märker hur vårt sinne hela tiden dömer och åker iväg till dåtiden eller framtiden.

 

Försök att inte bli arg på dig själv när tankarna far iväg till dåtiden eller framtiden. Det är så vår hjärna fungerar. Så fort du kommer på dig själv med att vara ”någon annanstans” för istället vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till kroppen. Ju mer du mediterar desto lättare blir det – desto längre kan du faktiskt behålla koncentrationen på förnimmelserna i kroppen – desto lättare blir det att behålla sinnes jämvikten.

 

Hur kändes det? Berätta gärna nedan :-). Å läs och svara gärna på varandras kommentarer också, så härligt att få en inblick i andras meditation. #josefinesmeditationsutmaning

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
85kommentarer
 • Åh tack tack tack! Det här var precis vad jag behövde efter att varit tvungen att göra uppehåll i meditationen pga sjukt barn som behövt vara nära mamma. Hade ovanligt lätt att fokusera på den här meditationen. Känner mig skönt fokuserad och avslappnad. Nu är jag redo att möta den här midsommaraftonen. ❤

  Jessica 2016-06-24 10:22:17 https://dromvittran.wordpress.com/
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   Aaaaaa – underbart! Glad midsommar fina du. Bara att vara nära & närvarande med ditt barn är ju en meditation i sig. KÄRLEK till dig!

   josefinebengtsson 2016-06-24 11:25:30
   Svara
 • Detta var verkligen nånting jag kommer att göra om, vilken känsla när man kan fokusera på allt som händer inne på sig själv! Gjorde detta sittande på min trädgården och även att man hade lite ljud runt omkring (fåglarna, bilar som passerar, grannar som jobbar på deras hus) kunde jag verkligen gå inne i mig själv och helt plåstigt hörde ingenting, bara känslor inne i min kropp och sinne. TACK!!!

  Lorena 2016-06-22 20:45:45 http://liveforever.se
  Svara
 • Det känndes väldigt svårt för mig, det är den typen meditation som jag har svårast med att fokusera. Tills slut gick det och jag var även överraskad när timern ringde, men det bli kanske inte min favoritstil av meditationen 😉

  Aneta 2016-06-20 23:49:17 http://www.wolfgoesvegan.com
  Svara
 • Den här typen av meditation tycker jag är väldigt skönt. Jag gjorde denna Kvällen innan Vättern rundan. En väldigt skönt sätt att känna in kropp och sinne.

  Hanna 2016-06-19 15:38:28
  Svara
 • Wow fantastisk läsning, älskar när man får gå in på djupet. Det här var svårt, jag mediterar som vanligt sent på kvällen då finns ro och möjlighet för detta men nu var jag nog extra trött. Försökte komma till ro med hjälp av andning men ändå svårt att få folkus, kunde endast förnimma en känsla längs nacken, varje gång jag passerade där fick jag rysningar över hela kroppen men utöver det inget mer. Ska vara ärlig och säga att jag fick avsluta vid 10 min, alldeles för trött. Men vill testa igen. Blev jätte inspirerad av det du skrev Josefine. Tack ? Hanna

  Hanna karlsson 2016-06-19 14:52:24
  Svara
 • Hittills är denna variant den som tilltalat mig allra mest. Den jag känner mig mest ”hemma” i och bekväm med. Därmed inte sagt att jag inte gillat de övriga meditationsformerna. Alla har framkallat olika känslor men jag bär på en djup sorg sedan några månader tillbaka och i alla formerna blir min sorgeprocess och saknad samt min eviga kärlek till min lillebror väldigt tydlig. Jag är så tacksam för den här utmaningen och för att jag skapar den här stunden att komma i kontakt med känslorna, möta dem, hur svåra de än är.. Det blir tårar under varje meditationsstund. Just den här stunden fascinerades jag över hur lång tid det kan ta för en tår att trilla nerför en kind. Långsamt långsamt rullade den… När timern ringde föll den till slut ner mot mitt knä.. Vackert..

  Erika 2016-06-19 13:57:25
  Svara
  • Svar på Erikas kommentar.

   WOW….tack för din delning. Känner dig. Vipassana ligger ju också mig VÄLDIGT varmt om hjärtat. <3

   josefinebengtsson 2016-06-19 15:30:31
   Svara
 • Detta tyckte jag kändes väldigt bra. Hjälpte mig att slappna av och lämnade mig med en riktigt fin känsla som faktiskt stannade kvar hela dagen 🙂
  Tyckte dock att det var lite skrämmande att fokusera så mycket på kroppen och de olika delarna, eftersom jag är lite av en hypokondriker. Men detta är ju ett steg på att överkomma sådana oroligheter ??

  Jenny 2016-06-19 00:57:25
  Svara
 • Gjorde denna meditationen efter en liten powernap, kände värme i kroppen!

  Linda 2016-06-18 22:54:31
  Svara
 • Var egentligen på väg ut och redan lite sen, men ville inte missa dagen. Tyckte dock att det aldrig kliat så mycket i kroppen som nu. Kanske för att jag var uppmärksam? Funderade över hur tårna känns och ganska mycket om hur de kommer kännas när jag blir van vid detta tankesätt, kommer jag förstå min kropp bättre? Kommer vi hitta en ny kommunikation jag och min kropp?

  Maria 2016-06-18 21:47:33
  Svara
 • Väldigt svår men bra meditation. Hade svårt o komma till ro men försökte verkligen.
  Hade mycket tankar i huvudet som dök upp men försökte bara låta de glida förbi…
  Tror denna meditation kan va precis de jag behöver då ska ge mig på den igen:)

  Jennie 2016-06-18 21:12:51
  Svara
 • Igår gjorde jag en stående meditation framför spegeln i badrummet när jag kom hem efter en AW (har ingen helkroppsspegel eller flyttbar). Kanske inte den bästa tiden, men istället för att skippa så tog jag mig iaf 10 minuter. Jag kollade på mig, min kropp, mötte min blick, kände mina andetag. Kände mig tacksam och lite sorgsen, sorgsen för att jag inte är snällare mot mig själv i mitt huvud. Tack!

  Therese 2016-06-18 19:11:15
  Svara
 • Provade detta idag lördag istället, satt utomhus i blåsten o det var lite svårt att fokusera men ändå en skön stund….

  Sara Alexandersson 2016-06-18 16:26:35
  Svara
 • Hade lite svårt att komma till ro igår under meditationen igår. Hade klämt in den mellan andra saker att höra. Funkade inte bra. Nytt försök ska göras idag ?

  Sabrina 2016-06-18 12:43:35
  Svara
 • Jag valde även att gå och sova direkt efter min meditation igår då det blev ganska sent. Först hade jag lite svårt att känna olika förnimmelser vid vissa kroppsdelar, men efter hand kunde jag känna efter mera. 15 minuter har tidigare känts väldigt långt för mig, och har alltid haft ett behov att kolla vad tiden är, men den här gången bara flög tiden iväg! Underbart!

  Linda 2016-06-18 12:27:32
  Svara
 • Efter gårdagens meditation kände jag mig så otroligt avslappnad så jag valde att gå direkt och sova istället för att skriva här. Jag ville inte tappa den avslappnade känslan.

  Jag har tidigare använt den här typen av meditation vid tillfällen när jag haft svårt att sova. Och jag tycker det är en underbar känsla av avslappning som infinner sig varje gång. Igår var inget undantag. Jag satte mig med en filt om benen och lät kroppen tala.

  Gäspade några gånger men annars fann sig ett jättelugn och hade inga svårigheter att sitta 15 min. Skönt! Tack för idag(igår)

  Josefin Forsberg 2016-06-18 10:23:59
  Svara
 • Det blev en stund Vipassana på morgonen efter det jag vaknat. Den här meditationen är så fin att göra. Kan man kalla det intuitivt, så var den här formen något min kropp gjorde och kanske redan visste, innan jag visste att den hade något namn <3 Efter natten och för att samla ihop mig inför dagen, var denna en stund som kroppen och själen behövde. Jag kände mig trött på något sätt..Behövde komma in ännu längre på vad det är som distar. På kvällen lade jag mig därför ned på sängen och gjorde den liggandes. Det flöt på nu. Kanske för att jag helt enkelt vaar tröttt och det var egentligen sova, vila och släppa huvudet som jag behövde..Slutar aldrig att förundras över att svaren ofta är enklare och mer nära en, som också gör att jag missar dem. Ett gammalt program som gör att det liksom blir krångligare än vad det är. Så svaren de kom till slut, de som handlade om vad kroppen försökte säga, det där som gnagde, att det låg närmare än jag trodde även denna gång, var liksom andetaget. Det integrerades ännu mer nu, in i hjärtat genom andningen…skippa huvudet…för det är inte första gången detta händer. Bästa kära J, varmaste Tack för att du skapat dessa 21 dagar för nya mindset för kropp och själ att ta vid <3

  Karin 2016-06-18 09:06:53
  Svara
 • Gjorde denna sittande i solen på stranden igår och det var såå skönt att känna in kroppen bit för bit och i denna meditation har jag lättare att vara här och nu?????

  Jane 2016-06-18 08:16:47
  Svara
 • Idag blev meditationen gjord på tok försent, eller rättare sagt så är jag uppe på tok försent. Men så blir det ibland, jag är så glad att jag tar mig dom här 15 minuterna för dom ger mig ett så behagligt lugn i under tiden och efteråt. Idag kom jag inte ens ner hela vägen till tårna för att jag stannade upp på ett par punkter & som vanligt så seglade tankarna åt lite olika håll. Jag la mig faktist även ner efter ca halva tiden då jag var så sliten i ryggen efter den här dagen. Vet inte vad som sägs om det men det var väldigt skönt 🙂 Jag kunde känna en del vibrationer ganska tidigt när jag var överst på huvudet, det var häftigt. Jag är verkligen så glad över att vara med på den här utmaningen & hoppas att detta är något jag fortsätter med för jag känner att det gör gott.

  Amalia 2016-06-18 02:08:02
  Svara
 • I flera dagar har jag känt mig rastlös och lite ”ur mig själv”. Min hjärna spinner på trots att allt på utsidan är okej men inombords har jag haft svårt att hitta det där stilla lugnet som faktiskt matchar verkligheten. Idag när jag vaknade var känslan ännu starkare och jag bestämde mig för att meditera på obestämd tid, strunta i timern och sitta tills mitt inre förändrades oavsett hur lång tid det än må ta. När jag känner mig såhär rastlös kan det lätt bli att jag undviker att meditera och möta mig själv, trots att jag vet att det är precis det jag behöver. Men med lite mod satte jag mig bekvämt och provade denna vipassana-teknik. Hade jag befunnit mig i ett ännu mer lugnt tillstånd redan från början är jag säker på att upplevelsen hade varit ännu starkare, men en stund snuddade jag vid upplevelsen av att känna hela min kropp. Wow! Jag har ingen aning om hur länge jag satt. Innan jag öppnade ögonen var främst tyngen av mina ben, händer, fötter tydlig. Efteråt lyckades jag laga och äta en hel frukost helt mindful utan en enda stressig eller rastlös känsla i kroppen. Mitt tidigare tillstånd kröp sig närmre på under dagen, men med vetskapen om att även det kommer förändras känns det okej 🙂 Idag känner jag mig tacksam för allt meditation kan ge!

  H 2016-06-18 02:05:27
  Svara
 • Vilken fin stund jag har haft, landat någonstans mellan dröm, djup närvaro och flow! Nu upptäckte jag att upplevelse från de 15 minuterna kan man ta med sig i varje stund i daglivet man få bästamma sig om varje händelse …. Man har alltid val – antigen göra, stressa, kämpa strida eller omfamma allt som pågår och let it go! Let it flow;)

  Gabriela 2016-06-18 01:53:58
  Svara
 • Något av det bästa kan vara att avsluta en intensiv dag i stillhet och bara landa i sig själv efter allt det som man varit med om under dagen. Så skön känsla! Denna typ av meditation brukar jag göra när jag behöver hitta tillbaka ”hem”, – till mig själv. Ett väldigt bra sätt att känna in sin kropp hur den känns just nu, hur man mår, vilka känslor man bär på, och acceptera saker precis så som de är utan att göra motstånd, för att sedan därifrån kunna ta ut en riktning och börja förändra (om det nu är något man vill jobba med och ändra på). Hur som helst väldigt skönt att sätt sig ner i stillhet, med tända ljus och mörkrets omfamning nu ikväll. Kan verkligen känna hur min energi strålar ut från kroppen med lätthet. Samtidigt känns kroppen och musklerna tunga efter Hot Vinyasa Flow på eftermiddagen.
  Efter meditation och yoga känner jag alltid ett starkt lugn inom mig, känner mig grundad, samtidigt som jag känner ny energi, styrka och lätthet. En känsla av att ha släppt taget om saker jag inte längre behöver och därmed skapat mer plats för någonting annat, och att jag efteråt kan se på saker med mer klarhet på något sätt. Men det är verkligen inte så lätt att vända blicken och sin uppmärksamhet inåt mot sig själv, om jag inte är fokuserad och totalt närvarande i den här stunden med mig själv, kommer jag på mig själv med att tankarna svävar iväg till både framtiden och dåtiden, till saker som varit och olika minnen. Yoga och meditation handlar många gånger om att öppna upp, men lika viktigt är att ibland också rama in och samla ihop sig själv.

  Känns så fint att reflektera och skriva några rader efter varje meditation, väldigt viktigt att stanna upp och det här känns som ett bra sätt att göra detta på.
  Josefine, Verkligen TACK för denna utmaning <3

  Sophie 2016-06-18 00:37:31
  Svara
 • Nä de här funkade inte alls för mig idag. När jag la mitt medvetande vid halsen började det knäppa och klias vid vaden, och när jag var vid vaden började näsan klia. Var inte alls enkelt att släppa och fokusera idag, har en känsla av att det har att göra med att set är fredag, kropp och själ är trötta efter en lång arbetsvecka och manar på uppmärksamheten att det är dags för John blund.

  Annelie brand 2016-06-17 23:52:40
  Svara
 • Vipassana meditationen har hjälp mig otroligt mycket och är så tacksam att jag kommit i kontakt med den. Att sitta 10 dagarskurser är det utan konkurrens det bästa jag gjort i mitt liv, tufft men så värt det. Rekommenderar det varmt till alla, vet att Josefine skrivit mycket om det här på bloggen. Läs gärna det 🙂

  Kan även gå in här:
  http://www.sobhana.dhamma.org/Dhamma-Sobhana.693.0.html?&L=6

  Metta

  Andreas Eneroth 2016-06-17 23:32:22
  Svara
 • Det här är så tudelat, så viktigt att få med hela kroppen , men så svårt att orka igenom. Idag fick det bli 10 min. Det finns ändå ngn slags lättnad efteråt, men upplevelsen är tomhet rakt igenom. Tomhet som inte längre är så hemsk, men obehaglig. Puh. Jag tar en dag i taget.

  Linda H 2016-06-17 23:16:07
  Svara
 • Igår åkte jag till vår stuga i skogen uppe i Norrbotten. Så imorse när regnet droppade utanför fönstret tog jag på mig regnkläder och satte mig i skogsbrynet och började med meditationen. Det var verkligen en utmaning, med alla myggor och regnet som droppade på min huva.

  Men så fantastiskt! Jag började med att känna huvudet, käkarna var så spända, allt liksom surrade. Ofta känner jag en klump i halsen, något som blev ännu tydligare nu. Men jag accepterade den och gick vidare med meditationen.

  Det var en fin stund för mig själv. Detta känns som något jag kommer fortsätta med. Jag behöver det.

  Susanna 2016-06-17 22:56:27
  Svara
 • Det här var en perfekt meditation för mig.. Min hund, bästa vän och livskamrat har fått somna in idag. Tack för den ”gudomliga tajmingen” som gjort att juet den här meditationen kom idag. Det var så skönt att sitta och bara låta allt få finnas, känna allt som är.. Observera och landa. Allt är okej. Allt får finnas och allt får kännas. Spänningar och känslor. Min intention var inte att gå igenom och få mig själv att slappna av, utan att gå igenom min kropp och känna av. Observera som sagt.

  Tack.

  Brus Sandra 2016-06-17 22:25:13
  Svara
 • Wohoo vilken känsla ? Hade mycket lättare för det här än spegeln och ljuset ? Gillar att ”scanna” av kroppen och känna vad jag känner. Kan verkligen slappna av i detta ?? Skön avslutning på dagen ?

  Sara 2016-06-17 22:21:05
  Svara
 • Tummen upp på denna!

  Jennie Nord 2016-06-17 22:07:11
  Svara
 • Inledde dagen med ganska tuff yoga-session, mycket styrka var det idag. Sen blev det lite Vipassana-meditation. Jag skrev ett inlägg häromdagen om att jag aldrig känner mig ensam i och med att jag har introverta egenskaper och fullt tankesnurr hela tiden (länkar). Imorse blev det ännu tydligare just det här ”jag är aldrig ensam”. När jag gjorde min scanning genom kroppen så blev det liksom som en färd eller upptäcksresa tillsammans med någon, lite sådär halv drömmigt som i en natt-dröm. En blandning av glida iväg samtidigt som det fanns mycket närvaro också. Kanske handlar det om mina mediala förmågor som jag vet finns där, men inte lyckas/vågar få fatt i!

  Ser fram emot morgondagen, alltid lika spännande att läsa blogginlägget på morgonen när jag vaknar!

  Trevlig helg och skönt med flight mode! <3

  Beautiful Life 2016-06-17 22:05:18 http://beautifullife.se/introvert-extrovert-typa/
  Svara
 • Älskar denna typ av meditation, det är den jag använder mest själv och guidar ofta på mina klasser. Jag föredrar nog att göra den liggandes på rygg, då kan man även känna tyngden av kroppen på ett annat sätt vilket gör att jag lättare kan slappna av.

  Charlotte 2016-06-17 21:49:18 http://www.thefreelanceyogi.com
  Svara
 • Fötterna längtar efter att vara barfota i gräset
  Benen känns starka men trötta på att hela tiden springa
  I magen finns en enorm värme och kraft
  Hjärtat känns hårt och som om det har för lite plats
  Lungorna och andningen ger mig trygghet
  Axlar och käkar känns spända och lite osäkra
  Jag tvingar fram ett leende
  Huvudet känns rent och klart
  Jag vet att jag är på rätt väg

  Lisa 2016-06-17 21:39:58
  Svara
 • Väldigt härlig meditation! Vissa stunder kunde jag känna hjärtats slag i hela kroppen, häftig känsla. Fick dock avsluta lite innan det gått 15 minuter, höll på att bli totalt uppäten av alla knott.. Får testa igen inomhus framöver.

  Sandra Junhammar 2016-06-17 21:39:57
  Svara
 • Nya aspekter och väldigt givande meditation. Tendenser att fastna i det behagliga och tråkas ut av det neutrala gav mig en tankeställare och speglar mitt sätt att hantera det dagliga livet…

  Anchi 2016-06-17 21:30:58
  Svara
 • Oj, det här kändes extra mkt jag. Jag känner att jag behöver bli ännu bättre på att känna hur det känns i kroppen. Har varit en mästare på att klippa bort smärta o vad kroppen säger mig.
  Först kom en tanke på en sak som jag sa i kväll när jag var o tränade. Ångrade o öltade det jag sa o kunde inte släppa det. Tog det till mig under det första minuterna o sa till mig själv att jag måste förlåta mig själv för grodan. Det var inget illa om ngn annan utan en dum kommentar om mig själv. Kändes som det släppte. Först blev jag kall. Måste säga att jag la mig ner efter ett tag. Tänkte först att nu kanske jag gör fel men sen kände jag att det kändes annorlunda i hela kroppen när jag låg ned o då kände jag att det var också viktigt att ta in. Innan jag slutade hann jag bli varm i kroppen!
  Åh, är så himla glad att du puttade igång mig med meditation. Första dagen sim katten höll sig borta.

  Maria 2016-06-17 21:17:17
  Svara
 • Mitt andra pass blev detta. Har gjort samma version fast med en guidande röst flera gånger men det var inga problem att fixa på egen hand. Snarte skönare då det gick att dröja sig kvar osv. Det var precis så jag hann hela kroppen?! Superskönt! <3

  Anna Lenhult 2016-06-17 20:19:47
  Svara
 • Nej, jag tappade gårdagen! Vet inte hur många gånger jag tänkte på att ta en 15 minutare men sen försvann det i annat. Jag som var så på att göra detta.
  Djupt andetag, klapp på axeln och ett nytt försök.

  Cecilia 2016-06-17 20:06:08 http://cekestrand.wordpress.com
  Svara
 • Dag 6 och Vipassana meditation. Så spännande att bli varse kroppen. Idag en bra bit innan 20:00. (Lust väcktes inom mig och mina fötter kändes eldiga). Spännande att utforska kroppen såhär <3

  Anna fältskog 2016-06-17 19:29:10
  Svara
 • En meditationsteknik som jag är bekant med genom mindfulness 🙂 Lite svårt ibland att hålla fokus men riktigt skönt och lite överraskande vilka förnimmelser man kan känna.. Tidigare har jag gjort den här övningen sittandes på en stol eller liggande, idag gjorde jag den sittande i meditationsställning vilket blev lite struligt.. Det är enklare, för mig, att vandra med tanken uppifrån och ner och upp igen om jag har en rak position, korslagda ben blev lite förvirrande 🙂 Men en härlig stund trots allt och jag blev förvånad ner timern ljöd.. 15 minuter redan? 🙂

  Bo Stenström 2016-06-17 19:03:02
  Svara
 • Sitter bekvämt i vår husbil med regnet smattrande på taket! Det i sej är väldigt lugnande. Mot bättre vetande åt jag några hemodlade jordgubbar igår= eksem delux i ansiktet som kliar som f….n. Försökte känna in hela kroppen men det gick sådär.. Ibland kommer jag på mej själv med att tänka på vad jag ska skriva här!!? Ja så det kan bli?Den här metoden kommer jag att göra om flera gånger, ser fram emot morgondagens utmaning ❤tacksam för din utmaning Josefine. Kommer att innan morgondagens golfrunda värma upp med kundalini shaking!

  Christina Lindström 2016-06-17 18:32:26
  Svara
 • Brukar oftas meditera på kvällarna när barnen sover, men ikväll ska jag på middag. Så fick låsa in mig på toaletten nu på eftermiddagen och meditera. Den här meditationen gillade jag mycket, att känna in kroppen gjorde att fokus hamnade där och bara några få gånger vandrade tankarna iväg. Mot sluter började jag känna mig öm i kroppen och många känslor vandrade genom min kropp, men då hade en kvart visst redan gått!
  Tack för en härlig meditation!??

  Sandra 2016-06-17 17:18:57
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Haha, så snyggt att du körde toaletten! Dedikerat ;-)! Så glad att du gillade denna varianten.. Det är ju en som ligger mig mycket varm om hjärtat <3. TACK själv!

   josefinebengtsson 2016-06-17 17:47:25
   Svara
 • Jag föredrog idag att göra vipassana framför att titta på em fotboll
  Det var ett bra beslut
  Kände mig orolig innan, men lugnare nu.
  Sinnet kan verkligen störa mig och skapa obalans
  Längtar redan efter nästa meditationsutmaning

  Karin O 2016-06-17 17:13:52
  Svara
 • Tycker om min stund om dagen även om dagens uppdrag var lite klurigt! Satt ute i trädgården och uppmärksamheten gick mest till fåglarna! Vilket iof var ganska mysigt 🙂 Känner mig lugnare nu och det är ju ändå ett riktigt bra betyg på mig som oftast är full av energi som bubblar åt alla håll! Puss M

  Maria 2016-06-17 15:55:57 http://mariacarlsson.se
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Åh låter som en väldigt mysig stund för dig själv. Älskar när man får möjlighet att meditera utomhus!! <3

   josefinebengtsson 2016-06-17 17:51:49
   Svara
 • Det här var den kraftigaste meditationen hittills. Kanske snabbt kom jag in i det och kändes som om jag kom så djupt att jag kanske tom slumrade till sittandes…hur nu det går till. Eller så var jag bara djupt. Oavsett så kändes det väldigt bra och denna är en jag kommer använda mig av fler gånger. Fin beskrivning också så det var lätt att veta hur man skulle göra ??

  Katarina 2016-06-17 15:49:37 http://www.yogia.se
  Svara
  • Svar på Katarinas kommentar.

   Åh vad fint att höra att beskrivningen gav dig bra vägledning Katarina – vipassana ligger mig ju väldigt varmt om hjärtat så jag har så mycket jag vill dela med mig av :-). Men ja, den kan vara väldigt kraftfull många gånger. Glad för att det ändå kändes bra i kropp och själ för dig. TACK för att du fortsätter dela, så fint att läsa <3

   josefinebengtsson 2016-06-17 17:58:54
   Svara
 • Dag 6! Spännande utmaning! På ett sätt lättare att låta tankarna vara i nuet, men samtidigt svårt att ”flytta” tankarna på kroppen. Toppen av huvudet var inga problem. Det vibrerade och kändes som att jag öppnade påsen till en sovsäck:) Men att fortsätta neråt var svårare! När timern ringde var jag vid axlarna, på väg uppåt igen. Jag stängde av timern men gjorde färdigt till toppen:) Kändes ofärdigt att avsluta mitt i…. Kanske det som är konsten. Att släppa kontrollbehovet…:D
  Tack Josefine!<3

  Caisa Wattström Parmlöv 2016-06-17 15:35:21
  Svara
 • Det här var en meditation som passade mig väldigt bra. Genom att tänka på kroppen hela tiden så flög inte tankarna iväg lika mycket som i de andra meditationerna. Det hände ett par gånger iofs men inte i närheten av vad det brukar göra. Jag kände mig mycket lugnare och fick en känsla av att vara ett med kroppen på ett nytt sätt vilket kändes jättehärligt! Jag fick också ett inre lugn efter meditationen som gjorde mig glad och tillfredsställd 🙂 Kom på mig en bit in i meditationen med att bara känna av min högersida av kroppen. Försökte flytta fokuset till vänster kroppshalva men det var inte alls så lätt. Intressant och det är något jag ska undersöka vidare under de kommande dagarna och se vad som händer.

  Jag har läst endel om vinpassa meditationen och efter att ha läst din blogg om hur bra du tyckte det var och hur mycket det har hjälpt dig att bli av med stress och prestationsångest så har jag anmält mig till ett vinpassa retreat i september. Känns lite småläskigt med 10 dagar i meditation och tystnad men ser ändå framemot det otroligt mycket! Känner att det kommer göra mig väldigt gott och speciellt efter min upplevelse i meditationen idag 🙂 Tack snälla Josefine för att du delar med dig så mycket av dig själv! Det får mig att inse att fler mår eller har mått som jag och gör att jag kan acceptera och förstå mig själv lite bättre och hur jag ska göra för att må bättre <3

  Wictoria 2016-06-17 15:25:01
  Svara
  • Svar på Wictorias kommentar.

   Grattis till ett bra beslut att sitta 10 dagars vipassanakurs!
   Gjort det ett antal ggr och kan varmt rekommendera det, det är ju tufft men så värt det. Var beredd på en berg och dalbana, tankar att vilja fly därifrån kommer men var stark och beslutsam och sitt kvar tills kursen är slut.

   Lycka till 🙂

   Andreas Eneroth 2016-06-17 23:23:08
   Svara
 • Dagens meditation drar jag mig för göra. Har panikångest och just när jag uppmärksammar kroppsliga förnimmelser (typ ökad puls, hjärtrytm, svettningar, illamående) är sådant som triggar igång panikångesten för mig. Är dessutom stressad idag vilket ger extra ”risk” för panikångest. Därför skrämmer denna övning mig. Förstår dock att det är just denna övning som skulle kunna råda bot på ångesten. Ska försöka göra den ikväll. Annars kör jag på någon av de tidigare och återkommer till denna om en vecka när jag har semester. Är det ”rätt” eller ”fel” tänkt?

  Karin 2016-06-17 15:12:26
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Åh Karin, tack för att du är så ärlig i din delning <3. Så modigt. Förstår att det är en obehaglig känsla för dig med panikångesten nära. Det finns INGA rätt eller fel när det kommer till det här. Du gör precis det som känns rätt för just DIG just idag <3. Kör på någon av de tidigare övningarna om det är någon variant som känns som den skulle kunna ge dig den lugn och ro du behöver idag. Det mest kärleksfulla man kan göra mot sig själv är ju bara att lyssna in, känna vad som känns okej och bra i stunden. Stor kram och massa kärlek till dig <3.

   josefinebengtsson 2016-06-17 18:07:30
   Svara
 • Idag var jag inte alls peppad. Jag sköt på meditationen och tillslut fick jag ta tag i mitt daltande och sätta mig ned. Jag ville sluta varje minut och meditationen kändes som en kamp. Det har gått oförskämt bra dagarna innan men jag är medveten om att meditation inte bara är det stillsamma och lugna utan också sjöslagen som ibland infinner sig. Det är dock alltid skönast efteråt så jag passar på att njuta av den känslan? Jag hörde min pappas mantra i huvudet ”livet kan inte alltid vara roligt” så jag kunde acceptera att meditation inte var så rolig idag ?

  Moa Westman 2016-06-17 13:15:07
  Svara
  • Svar på Moa Westmans kommentar.

   Haha tack för att du är ärlig Moa. Jaaa, vi har alla sådana där dagar när det inte känns så lockande att meditera. Grymt att du trots den känslan satte dig ner!! Och fint av dig att inse att det inte alltid måste vara lugn och ro när vi sätter oss. Det inte ju inte det som är meningen, utan stunden handlar ju mycket om att ta tid till att känna in vad som finns där. Och många gånger är det inte så lugnt eller skönt <3. Tack för att du delade din upplevelse. Hoppas att morgondagens utmaning blir lite roligare ;-). KRAAM

   josefinebengtsson 2016-06-17 14:27:20
   Svara
 • Intressant! Jag har transportmediterat i snart två år med hjälp av en mindfulness app, (från och till arbetet). Måste erkänna att det har stjälpt mig mer då jag tappat fokus totalt på kroppsförnimmelser. (dvs hör inte vad rösten säger) Idag kom jag till andra insikter att jag behöver ingen app jag kan meditera i en avslappnad miljö, (inte i rusningstrafik) och känna in kroppen. WOW, idag kände jag precis allt, hur blodet strömmar, värmer och pulserar i kroppen. Tom skinner bakom öronen. Tack Josefine.

  Lena 2016-06-17 13:09:21
  Svara
  • Svar på Lenas kommentar.

   Fantastiskt att läsa Lena och så kul att du också tyckte om Vipassana!! JA, det är en skön trygghet att inse att vi faktiskt inte behöver någonting annat än en lite lugn plats att sitta ner på, sådan frihetskänsla! Åh, blir helt varm i kroppen av din beskrivning av känslan. Kan så relatera. Tänk att lilla skinnet bakom öronen också kan kännas ;-)! TACK. <3

   josefinebengtsson 2016-06-17 14:22:15
   Svara
 • Det här var den lättaste meditationen för mig så här långt. Och jag fick så häftiga upplevelser! När jag kände att jag hade ont i ryggen, plockade jag bort reaktionen av att det gjorde ont och smärtan försvann. Kvar var bara stickningar. Så mäktigt! Även om jag hade svårt att stänga av den obehagsreaktionen en längre stund så är det så ballt att se vad vi kan åstadkomma. Och med lite träning…

  Karin 2016-06-17 13:05:23 http://rawness.se/blogg/workoutinstyle/
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Wow ja SÅ häftigt! Fint att du är så nyfiken på vad du kan åstadskomma. Kram kära du

   josefinebengtsson 2016-06-17 14:19:06
   Svara
 • Efter ett yogaflöde sätter jag mig tillrätta.
  Först kliar det på huvudet. Jag känner hur hela min kropp följer takten av hjärtats slag.. ena stunden är det huvudet, nästa magen. Vidare till händerna. Käken är helt avspänd. Det spritter i händerna, de blir varma och jag får en känsla av healing. Det sticker snabbt till i ena låret. Det bubblar ner i benen och fötterna. Fram och tillbaka. Hjärtats rytm och hur kroppen följer den är mest markant. Det och händerna.. varma och aktiverade.
  Det är avkopplande och rogivande.

  Anna 2016-06-17 11:43:38 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Wow. Kan riktigt känna känslan i förnimmelserna av dina ord Anna.. Härligt att upplevelsen var så avkopplande för dig! KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-17 12:02:28
   Svara
 • Det här var ett spännande sätt att meditera på ☺Det kändes som det smög ett svalt dis förbi de områden jag fokuserade på samtidigt som det fanns kolsyra/stickande känsla där. Just ja, måste komma ihåg att andas också ☺ Kändes mer /lättare på höger sida. Den här kommer jag att fortsätta med. ??

  AnneLee 2016-06-17 11:37:46
  Svara
  • Svar på AnneLees kommentar.

   Såå kul att höra!! Fint att du är nyfiken på skillnaden i känsla på olika ställen i kroppen – det där med höger sida kanske är en liten ledtråd som du kan fortsätta studera och leka detektiv med :-)?! Tack för att du delar

   josefinebengtsson 2016-06-17 12:00:00
   Svara
 • Gillade verkligen den här typen av meditation! Det kändes som en lättnad att sätta sig på mattan, fokusera på andningen och kroppen. Jag upplevde att jag hade lättare att släppa tankar som kom och bara fokusera på min kropp och etterråt kände jag mig lugn. Jag har gjort den här typen av meditation tidigare men inte vetat att det var det som var vipassana, spännande att lära sig mer! Tack för detta <3

  Frida 2016-06-17 10:37:41
  Svara
 • Gillade verkligen den här typen av meditation! Det kändes lite som en lättnad att ta tiden och sätta sig och meditera och fokusera på kroppen. Jag har gjort den här typen av meditation förut men visste inte att det här var vipassana, jag brukar ibland tänka att jag fyller min kropp med ett ”glitter”/ljus när jag scannar upp och med! Tack för detta! <3

  Frida 2016-06-17 10:33:57
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Wow – så vacker tanke! Ja visst är Vipassana härlig?! Tack för att du fortsätter dela, så fint att läsa <3

   josefinebengtsson 2016-06-17 10:37:04
   Svara
 • Älskade dagens utmaning! Den passade mig så bra att starta morgonen med. Jag har aldrig haft så mycket fokus och stillhet under meditationen nånsin! Men det absolut bästa var att denna kvart kändes som några minuter, jag blev förvånad när klockorna ringde -jag hade bara hunnit huvud-tå och var påväg tillbaka, men hann bara till underlivet. Är så glad för att det kändes så härligt och inte alls långtråkigt eller liknande. TACK för detta! ❤️

  Mikaela 2016-06-17 10:24:47 https://instagram.com/p/BGv6V8yF8ck/
  Svara
  • Svar på Mikaelas kommentar.

   Wihooo vad glad jag blir – ja visst är den härlig!? TACK själv för att du är med och för att du delar. Så fint att läsa 🙂

   josefinebengtsson 2016-06-17 11:57:59
   Svara
 • Idag hade jag med mig en massa fladdrande känslor och förnimmelser i kroppen till mattan. Första stunden av denna meditation var väldigt tuff för jag behövde vara i alltihop. Starka känslor, stark hunger, kropp som är darrig av oro. Mitt i fick jag lägga mig ner i barnets position en stund. Jag kanske gjorde helt fel och sabbade meditationen då men för mig hittade jag till ett lugn i den positionen som är så mycket trygghet för mig. När jag gick tillbaka till meditationen var jag mer fokuserad och närvarande. Andetaget kom in i ett skönt flow och jag fick en stabil känsla av tyngd i kroppen. Jag hittade även till en trygghet i den metodiska genomgången av kroppen och det dök inte upp lika mycket tankar som det annars gör när jag bara följer andetaget. En speciell upplevelse för mig var min hunger. Jag som har den ayurvediska kroppstypen pitta har en väldigt stark hunger som har styrt mitt liv mycket. Sedan jag hittade yogan har jag kunnat lugna min starka morgonhunger lite så att jag kan börja dagen med yoga och äta lite senare istället för att kasta mig ur sängen för att äta. Under denna meditationsform så släppte jag in mina hungerskänslor med allt annat och jag betedde mig nästan som om det var ett farligt djur jag släppte in. Så att sedan sitta tiden ut helt närvarande i min hunger och alla andra kroppsliga förnimmelser utan att döma dem kändes stort för mig. Tack för idag! Namaste

  Zoe 2016-06-17 09:11:13
  Svara
  • Svar på Zoes kommentar.

   WOW.. Fantastiskt att läsa om din starka upplevelse och dina insikter och reflektioner från övningen. Så fint att du lyssnade in dig själv och ändrade till barnets position för att finna lite ro och trygghet under meditationen. Och det finns inga fel!! Känns det rätt i stunden så är det rätt. För DIG <3. Häftig insikt det där med din hunger och modigt att du släppte in den. Stort! Tack själv. Så grymt att du kör!!!

   josefinebengtsson 2016-06-17 11:57:06
   Svara
 • Det här var en meditationsteknik som jag känner igen sedan tidigare och som jag tycker mycket om. Skönt att känna hur spänningar släpper i kroppen och hade en härlig tyngdkänsla i hela kroppen i slutet. Hade ingen lust att avsluta meditationen när timern ringde 🙂

  Malin 2016-06-17 08:45:07
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Wihooo PEPP på den känslan – när man inte vill att meditationen ska sluta!! Fantastiskt att höra Malin och grymt att du kör!! <3

   josefinebengtsson 2016-06-17 11:50:48
   Svara
 • Vipassana- börjar uppifrån känner in skalpen – håret- känns tungt -fortsätter neråt ansikte – kaffedoften nerifrån köket letar sig in i mitt medvetande – vilken kopp ska jag dricka ur? – draaaar tillbaka min uppmärksamhet mot kroppen- vart var jag? Just det – axlarna – timern ringer – så ofokuserad idag men skönt ändå med sin egna tid- nu lite yoga – SEN kaffe 😉
  Tua

  Tua 2016-06-17 08:44:58
  Svara
  • Svar på Tuas kommentar.

   Haha härligt inlevelse i dina ord Tua! Så intressant att dofter kan ha så stor effekt på oss och våra tankar. Tror många av oss skulle bli lite okoncentrerade av just kaffedoften ;-)! Fint att du tog dig tiden <3.

   josefinebengtsson 2016-06-17 11:50:07
   Svara
 • Idag var det svårt. Väldigt splittrade tankar och ingen direkt närvaro. Så mycket enklare när man får guidning genom en body scan. Så mycket svårare när det heter Vipassana och man ska guida sig själv. Svårt att känna idag. Kände i stort sett inga små förnimmelser alls, bara mer påtagliga saker som smärta i fotleder och rygg, eller det hårda trycket på rumpan. Väldigt fint och beskrivande intro till övningen! Tack Josefine. Jag förstår väldigt väl varför det är en bra teknik. För livet. Behöver bara träna lite mer.

  Daniel 2016-06-17 08:27:55
  Svara
  • Svar på Daniels kommentar.

   Tack för fina ord D. Vi har alla sådana där dagar ibland. Och det ÄR ovant att guida sig själv om man är van vid att få instruktioner. Det blir lättare efter lite övning. Men fint av dig att du uppmärksammar dina splittrade tankar och att du har en lite tuffare dag idag. Det om något är ju att vara närvarande <3. Glad för att du är med.

   josefinebengtsson 2016-06-17 11:48:39
   Svara
 • Denna formen känner jag mig mer hemma i och kunde också landa bättre idag. En väldigt skön start på dagen helt enkelt!

  Linda 2016-06-17 08:25:18
  Svara
 • Vilken skön meditation! Jag hade kunnat sitta längre än de femton minuter timern var inställd på. Den här sekvensen blev även jag kär i., att långsamt flytta fokus på olika delar av kroppen och försöka lyssna inåt. Wow!

  Mia Haglöf 2016-06-17 07:39:59 http://miassidor.blogspot.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!