MEDITATIONSUTMANING DAG 3 – Tänd ett ljus

meditationsutmaning trataka ljuslåga

YEAH – dags för dag 3 av vår 21-dagars meditationsutmaning (se mer HÄR). Tack för alla era vackra & ärliga kommentarer – helt gråtfärdig och rörd av att läsa. Ni är grymma som kör!!! Idag ska vi börja med en traditionell meditationsteknik som heter Tratak. Denna typ av meditation sägs vara en av de effektivaste sätten för att hitta koncentration och som en bonus (inte för att låta flummig) ger den oss också härliga fysiska fördelar som bättre syn, klarare ögon & aktivering av vårt 6e så kallade Anja chakra (vårt tredje öga som sägs ge oss ”övernaturliga” förmågor!).

 

Det är en teknik där vi helt enkelt använder ett yttre objekt att fokusera vår uppmärksamhet på och därifrån hitta koncentration. När tankarna flyger iväg någon annanstans (vilket de kommer göra) så låter vi bara uppmärksamheten komma tillbaka till objektet framför oss.

 

Objektet jag föreslår att vi använder idag är lågan av ett levande ljus (har du inget ljus, ta en bild eller ett föremål som tydligt sticker ut ifrån sin bakgrund).

 

Det låter ju enkelt men efter att ha provat tror jag att de flesta av oss märker hur svårt det faktiskt är att fokusera på en sådan simpel sak som ett ljuslåga, vi märker hur vårt sinne hela tiden åker iväg till dåtiden eller framtiden.

 

Såhär här övningen till…

  1. Ta på dig bekväma kläder och sätt dig i en bekväm position (se HÄR).
  2. Tänd ett ljus (eller hitta ett annat objekt).
  3. Sätt din timer på 15 min.
  4. Blunda & slappna av i kroppen.
  5. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.
  6. Öppna sen ögonen och fokusera blicken stadigt på lågan framför dig (helst utan att blinka). För att förbereda dig, börja med att göra detta i en kort stund ca 2 minuter.
  7. Därefter slut ögonen och ”se” flamman bakom dina stängda ögonen (i området mellan ögonbrynen – ditt tredje öga).
  8. När du känner dig redo, öppna ögonen igen och försök fokusera på lågan tills timer din ringer.
  9. Om det är mycket tankar – ta några lite djupare och mer kontrollerade andetag för att sen återgå till naturlig andning.

meditationsutmaning trataka ljuslåga

Och igen…försök att inte bli arg på dig själv när tankarna far iväg till dåtiden eller framtiden. Det är så vår hjärna fungerar. Så fort du kommer på dig själv med att vara ”någon annanstans” för istället vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till ljuslågan. Ju mer du mediterar desto lättare blir det, desto längre kan du faktiskt behålla koncentrationen på objektet.

 

Ser fram emot att läsa hur det kändes för dig! Dela gärna med dina vänner #josefinesmeditationsutmaning. Å dagarna du funderar på att skippa meditationen – kom ihåg anledningen till varför du signade upp för detta – kanske närvaron du vill ha och den underbara resan med Yogiakademin!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
125kommentarer
  • Some really excellent info, Sword lily I detected this. https://freehorseracingtv.com/live2/

    hipódromo camarero 2023-06-26 07:52:30 https://freehorseracingtv.com/live/hipodromo-camarero-en-vivo/
    Svara
  • I appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Really Great. hr fernsehen live

    live horse racing on tv today 2022-12-28 12:08:37 https://oneotv.online/live/racing-tv-live/
    Svara
  • There is some nice and utilitarian information on this site. https://freehorseracingtv.com/live/

    live racing on tv 2022-12-24 05:32:49 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
    Svara
  • I’ve been troubled for several days with this topic. But by chance looking at your post solved my problem
    I will leave my blog, so when would you like to visit it?

    제이나인 인터넷 카지노
    제이나인 카지노 검증 사이트
    제이나인 카지노 꽁 머니
    제이나인 카지노 룰렛
    제이나인 카지노 추천
    https://www.j9korea.com

    jaeseu 2022-12-17 06:13:13
    Svara
  • Some really excellent info Sword lily I detected this.

    izmir evden eve 2022-12-09 08:09:00 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
    Svara
  • Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

    ofis taşıma 2022-12-07 06:36:31 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
    Svara
  • Thank you for great information. I look forward to the continuation. https://freehorseracingtv.com/

    is there horse racing on tv today 2022-12-03 17:38:06 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
    Svara
  • Hej!
    Kom av en slump in på det här inlägget då jag ville ha inspiration till lite nya meditationstekniker, så idag blir det ljusmeditation! Men en helt annan fundering, jag blev HELT och hållet kär i dina tapeter. Kommer du ihåg varifrån dem är? Ha en underbar kväll! <3

    Annie 2017-11-21 20:31:16
    Svara
  • Det här var svårare än jag trodde!
    Hade sett fram emot den här övningen (som jag tar igen eftersom jag började senare) och jag tänkte att den skulle vara så mysig och härlig – och det var den! Det var bara det att det var så svårt att hålla tankarna borta samtidigt?! Konstigt eftersom jag verkligen njöt av att se på lågan som fladdrade så fint.
    Oavsett så var det en lugn och skön stund som ändå fyllde sin funktion. 🙂

    Anna 2016-06-23 09:08:26
    Svara
  • Äntligen tillbaka på banan efter helgens bröllop! Satt bredvid mitt sovande barn och mediterade för att öka chansen att få avsluta även om hon vaknar, det är lätt att att väva in amningen som en del av meditationen om det skulle behövas. Känner mig mycket klarare i huvudet efter övningen än innan. Hade tänkt träna nu men min kropp behöver vila så jag tänker ge den det.

    Jessica 2016-06-21 13:54:21 https://dromvittran.wordpress.com/
    Svara
    • Svar på Jessicas kommentar.

      Åh va fint att läsa Jessika. Låter så mysigt och säker på att din bebis känner av det där meditationslugnet :-). Fint att du lyssnar och ger dig själv VILA också. KRAM

      josefinebengtsson 2016-06-21 21:19:46
      Svara
  • Hej Josefine! Idag var det precis en kväll där jag verkligen tänkte att skippa meditationen. Vi satt på soffan och kollade en film, det vore hur lätt som helst att säga att jag inte kan köra på grund av detta 🙂 Men då tänkte jag att jag verkligen behöver lära mig det här! Och så pausade vi filmen 🙂 Och det var hur svårt som helst att fokusera på ljuset! Men som du skriver försöker jag inte bli arg på mig på grund av det, och jag hoppas verkligen att det kommer med tiden och mina tankar ska lugna ner sig någon dag. Tack för denna fantastiska utmaningen och jag ser fram emot tills dag 4 <3

    Aneta 2016-06-18 00:04:53 http://www.wolfgoesvegan.com
    Svara
  • Det var skönt och verkligen avslappnande att sitta och titta på lågan som fladdrade i vinden, satt ute på altanen☀️??

    Jane 2016-06-16 18:08:35
    Svara
  • Jag tror visst jag glömde att dela min meditationsstund här igår, så här kommer några tankar dagen efter 🙂 Det låg något extra meditativt med att se in i en ljuslåga, nästan som att se in i lågan av sin egna själ. Jag var lite trött igår så tankarna fladdrade en hel del framförallt mot slutet. Var en fin lugn stund och ett bra sätt att avsluta en stressig dag på jobbet. Tack.

    Annelie 2016-06-15 22:38:09
    Svara
  • Meditationen med ljuset igår kändes i helhet bra, en fin stillsamhet över hela proceduren.
    I början tyckte jag det var jobbigt att titta på ljuset. Det liksom ”brände” i ögonen i de där första 2-3 minutrarna. Jag bara längtade efter att få blunda!! När jag sen öppnade ögonen igen var det något lättare att titta på ljuset, fast jag gjorde det nog mer kisande/med halvöppna ögon då. Upplevde väldigt mycket i själva ljuslågans spektrum. Fint!

    Rutan 2016-06-15 22:25:10
    Svara
  • Härlig meditation där jag kände att jag fyllde på med värme och ljus från ljuset <3

    Elina 2016-06-15 22:24:40
    Svara
  • Kom inte in på din blogg igår kväll så skriver idag ist:)
    Gillade denna typ av meditation jätte mycket. Gick ok att fokusera men som sagt tankarna vandrar ibland:) men ljuset kändes väldigt rogivande. Tack!

    Jennie 2016-06-15 21:01:38
    Svara
  • Åh det här gillade jag, tack! Som du skrev blev det så mycket enklare att stanna i nuet och inte låta tankarna vandra iväg (även om de såklart gjorde det lite ändå haha) när jag hade ljuset att fokusera på. Ljuslågan är ju också så himla vacker och rogivande. Brukar faktiskt fokusera på en spotlight vi har i yogasalen ibland, påminner väldigt mycket om ljuslågan så den är lite felande och ”glimmrar” till nu och då, fint!

    Nathalie 2016-06-15 15:39:25 http://rawness.se/blogg/nathalie/
    Svara
  • Detta passade mig! Detta typ av meditation gillade jag! Även att jag var lite trött inna jag började kunde fokusera på ljuset och verkligen ser den med den tredje ögat när man stängde ögonen. TACK!

    Lorena 2016-06-15 14:09:20 http://liveforever.se
    Svara
  • Den här tekniken passade mig. Fann verkligen ett stort lugn och tyckte det vara otroligt häftigt att man faktiskt kunde se lågan med slutna ögon. Gjorde övningen efter träning och innan läggdags och hela kroppen slappnade av. Tumme upp! 🙂

    Jenny 2016-06-15 11:38:04
    Svara
  • Den här meditationen kändes lite mer utmanade och jag kom på mig själv flera gånger att jag hade svårt att fokusera på lågan och fick verkligen jobba med att styra tilllbaka tankarna gång på gång. Tacksam för dagens meditation iaf! 🙂

    Frida Lång 2016-06-15 10:34:19
    Svara
    • Svar på Frida Långs kommentar.

      Ja visst blir man förvånad över hur svårt det kan vara att fokusera på en enda sak och något så simpelt som en ljuslåga?! Det är inget konstigt att tankarna kommer och går, det gör dom! Man får låta dom klia och vandra och kärleksfullt försöka ta tillbaka sin uppmärksamhet :). Du är grym som kör!!

      josefinebengtsson 2016-06-15 12:37:38
      Svara
  • Känns mer och mer bekvämt. I går kväll cyklade jag i väg och deltog i utomhusyoga i vår vackra muséeipark. Det var magiskt i gassande sol och att titta upp i trädkronorna och känna vinden mot kroppen. Nytt för mig men inte sista gången.

    Cecilia 2016-06-15 07:26:48 http://cekestrand.wordpress.com
    Svara
    • Svar på Cecilias kommentar.

      WOW!! det låter som en magisk yogaupplevelse! Vad fint att det känns lite lättare för dig varje dag som går :-). KRAM!

      josefinebengtsson 2016-06-15 11:31:15
      Svara
  • Det här hände! Igår var jag väldigt trött hela dagen. När jag kom hem och hade lagat och ätit mat skulle jag bara vila lite i soffan innan meditationsstunden. Jag somnade och vaknade strax innan 24:00, min kropp och mitt sinne behövde det. Jag väljer att inte döma eller skylla på mig själv för att det inte blev någon specifik tid för meditation igår, jag tänker att det är så det blev och att jag lär mig. Jag fick några fina stunder i solen igår som jag njöt av. Tack!

    Therese 2016-06-15 07:05:04
    Svara
  • Fick tid nu på morgonen att göra denna meditation. Jag tyckte att det var skönt att ha något att fokusera på. Gjorde det lättare att komma tillbaka när man kände att tankarna sprang iväg. Ser tydligt då jag själv är inne i en förändringsprocess hur mycket av mina tankar som antingen är i det gamla eller oroar sig för det nya som ska komma. Varje gång jag lyckas fokusera på nuet så känns det som om jag blir lättare och utmaningarna känns inte lika stora utan jag kan landa i en trygghet att det kommer ordna sig. Tacksam för dagens 15 min

    Lisa 2016-06-15 06:01:56
    Svara
  • Åh mina tankar gjorde mig galen idag! Fortsätter öva!

    Linda 2016-06-15 00:33:09
    Svara
  • Mitt ljus att fokusera på blev min hund.
    Jag har en jobbig tid just nu med att acceptera att det börjar bli dags att låta henne gå över – få somna in. Den här meditationen gav mig ett enormt inre lugn och frid! En sån stor skillnad mot det småkaos som jag kände innan. Det är nästan att jag blir ett med henne. I frid, harmoni och kärlek. En fantastisk upplevelse som jag alltid kommer att bära med mig och fortsätta med – den här tiden hon är kvar (fysiskt) hos mig. Kram och all kärlek till er.

    Sandra 2016-06-15 00:30:33
    Svara
    • Svar på Sandras kommentar.

      Tack för en fin delning Sandra om din hund och din upplevelse. Jag blir så glad av att läsa att du kunde hitta ett inte lugn och frid genom meditationen. Kram och kärlek till dig <3

      josefinebengtsson 2016-06-15 12:54:32
      Svara
  • Sååå skönt att ”städa” i sinnet med denna meditation?

    Karin O 2016-06-15 00:08:03
    Svara
  • I am positively hooked! Lovade mig själv att anta utmaningen och spendera en kvart om dagen, och se hur länge det håller. Idag har jag utövat alla tre meditationer en kvart vardera. Ljusmeditationen fick ett värmeljus i mörkret på min inglasade terrass och det blev en skön stund, fram för allt för kroppen mot min förvåning, snarare än för sinnet. Det kändes som att jag i mina armar bar hela kroppstyngden och kände varje kilo i sin fysiska form. Underlig känsla att bära sig själv på det sättet, men efteråt riktigt lätt och skön känsla. Däremot kändes det aningen obehagligt att stirra in i lågan en längre stund, och jag undrar om det finns några risker för synen då någonstans i bakhuvudet klingar lärdomar från förr att man skall undvika stirra rakt in i solen eller i ljus en längre stund. Men jag fokuserade istället blicken i lågans sken och det gav nästan en gudomlig känsla 🙂 Jag är superstolt och nöjd med mina meditationsåstadkommanden redan under Dag 3. Vilken härlig start på denna resa!!! 🙂 🙂 🙂 Tack och kram

    Jenni 2016-06-15 00:05:01
    Svara
  • Diggar tratak meditation otroligt mycket. Att betrakta ljusets flammor ger en varm känsla i kropp och sinne vilket underlättar att hålla koncentration en längre tid.

    Lena 2016-06-15 00:01:39
    Svara
  • Oj så svårt. Men så rogivande. Ertappade tankarna otaliga gånger med att drifta iväg. Ljuset och dess låga tillsammans med tystnaden var definitivt en förutsättning, tror helt klart att detta är något jag måste öva på, för det som man inte övar på utvecklas inte. Jag har känner att det finns massor av utvecklings potential – inte minst med att låta bli att blinka.
    Namaste ??

    Veronica 2016-06-14 23:43:10
    Svara
  • Så fint att börja dagen på detta sätt! Att ta sig tiden och hitta ett lugn och ett helt annat fokus, att grunda sig själv, innan man går ut och ser vad dagen har att erbjuda och möter världen utanför. Skönt. Och viktigt. Älskar sådana morgnar! Tycker att ett ljus är ett väldigt bra verktyg att använda sig av i meditation för att lättare kunna stanna upp och bara vara närvarande i just den där stunden, och bara fokusera på ljuset. Inte behöva tänka på något annat. Att stilla sina tankar.
    Tankarna vandrar lätt iväg när man har mycket i huvudet, kanske kan man komma djupare in i meditationen om man sitter en längre stund. Jag upplevde att 15 min gick väldigt fort, men hann ändå hitta ett skönt lugn inom mig och rikta min upplevelse och uppmärksamhet inåt. Satt stundtals med totalt fokus på bara ljuslågan och liksom både såg och kände hur ljuset blev starkare. Hur något blev ljusare och lättare. En känsla av ett slags inre frid. Magisk morgon – den satte tonen på min dag idag. Ibland är det de små sakerna som gör hela skillnaden.
    Tack Josefine <3

    Sophie 2016-06-14 23:40:24
    Svara
    • Svar på Sophies kommentar.

      SÅÅ fint att läsa om din magisk morgon och din upplevelse! Och ja – ibland är det de små sakerna som gör hela skillnaden <3. Fortsätt lycka till kära du.

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:52:16
      Svara
  • Det här blev en lång dag. Lite längre än jag tänkt.
    Blir perfekt att vara ned nu med denna stillsamma meditation. Har inte testat den förut. Hoppas och tror att jag kommer gilla den! God natt.

    Rutan 2016-06-14 23:35:28
    Svara
  • Så mysigt att tända ett ljus, på golvet i stillhet när resten av huset sover och bara fokusera på lågan. Svårt att inte blinka men tiden sprang ivög och jag blev livrädd för larmet när det ringde☺️ Godnatt och tack…

    Josefina 2016-06-14 23:33:30
    Svara
  • Jag hade inte möjlighet att tända ett ljus idag, jag glömde faktist bort det på morgonen. Så påväg hem från jobbet stannade jag till och uppskattade istället solen, den största elden av alla ändå 🙂 Jag fick blunda mer än titta med lyckades fokusera på ljuset genom ögonlocken och skingra tankarna. Underbart! Tack för tipset! 🙂

    Yoganea 2016-06-14 23:32:59
    Svara
  • Ny lägenhet och inga ljus blev inhandlade under dagen, det fick bli anapana/vipassana sittning idag.
    Lovat mig själv att testa alla olika typer av meditation under utmaning, då jag är inbiten vipassana meditatör i vanliga fall. Skall köra dubbelt imorgon.

    Andreas Eneroth 2016-06-14 23:25:03
    Svara
  • Denna övning var bra! Hittade lugn och fokus med hjälp av lågan. Kul!

    Jennie Nord 2016-06-14 23:20:41
    Svara
  • ​Akupunktur har jag varit på idag, det var så skönt och avkopplande…somnade NÄSTAN. 

    Blev faktiskt dagens meditation just där på bänken. Jag brukar få ligga i 20 min mage resp. Rygg och då passade jag på med att fokusera på andningen. Det var lite svårt efter ett tag idag, mkt tankar kom då och jag spann iväg men försökte då hitta tillbaka till andningen. Försökte att följa det naturliga andetagen, istället för att hjälpa till att ta lite djupare andetag som jag annars lätt har gjort. Men det kändes bra och fick två lyx saker för kroppen på samma gång! Både behandling och meditation! ? ? 

    felicia 2016-06-14 23:15:27 http://www.nouw.com/openheart
    Svara
  • Jag ser ljuset. Fokus kommer direkt. Förvånar mig själv.. Tillbaka till andningen.. Ser helt plötsligt det mörka i mitten av lågan. Det blir större och mindre beroende på hur ljuset dansar. Noterar svagt att min korg bak ljusets går i regnbågens färger, ljuset får korgens skugga att dansa. Kopplar i hop symboliken i korgens färger med dansen och glädjen i Orlando innan hatet tog plats. Bestämmer mig för att dedikera meditationen åt villkorslös kärlek.. För ALLA. Thats it. Namaste

    Elisabeth 2016-06-14 23:03:29
    Svara
    • Svar på Elisabeths kommentar.

      TACK för vackra och viktiga rader Elisabeth. Fantastiskt när meditationen kan hjälpa oss att inse det viktiga i livet. Kärlek och kram till dig!

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:54:25
      Svara
  • Det är så svårt att stilla tankarna! Jag satt hela tiden o hade kunnat sitta i stillheten länge till, men inte med fokus… Korta stunder glimmar det till något alldeles underbart så jag antar att det kommer efterhand. Idag blev det känslosamt när något väcktes inom mig….. Tack för detta! ?

    Sara Alexandersson 2016-06-14 22:55:40
    Svara
  • Så underbart rofyllt. Tid för och reflektera över dagen, tid som spenderades med våra barn i skärgården.
    Spännande är också att min man och ja tillsammans gått med i utmaningen men vi gör meditationen på varsitt håll. Vi hoppas detta kommer föra oss närmare varandra under dessa 21-dagar.
    Tack för idag!

    Ingrid kraappa 2016-06-14 22:54:15
    Svara
  • Svårt idag… Tankarna fladdrade, ont i ryggen, ingen bra sittställning…ja svårt helt enkelt men nyttigt. Kunde ändå känna en lite bättre fokusering på slutet, tror det hade varit bättre om jag satt på något annat sätt. Längtar till varje ny utmaning ???

    Sara 2016-06-14 22:52:11
    Svara
  • Det var länge sedan jag mediterade med hjälp av ett föremål på det det här sättet. Jag hade ett ljus och fast lågan fladdrade och rörde sig hela tiden fann jag det väldigt rogivande och behagligt. Känner att det passar mig bättre att meditera på kvällen på vardagarna, jag har lättare att koncentrera mig då.

    Maria 2016-06-14 22:44:41
    Svara
  • Elementen, de fyra, var med idag. Vinden svepte in genom fönstret och gjorde så att ljuslågan ibland fladdrade till. Kunde inte låta bli att tänka på att hmm..så där är, ser och kan man visualisera min andning ibland. Som en flämtning.. började förnimma ljudet av vatten från en akvariepump från rummet bredvid, och så min fina blomma i sin kruka, intill ljuset, min fina eld. Ser hur jag fick fina insikter, men som ändå gick att släppa taget om. Fint att se hur dessa fick komma och gå, och hur de blev till fina tunna trådar till slut när meditationen var över. Sköra reflektioner som känns fina att somna till.
    Tack, fridfull och tacksam för ännu en dag.

    Karin 2016-06-14 22:44:18
    Svara
  • Underbart att få använda ljuset. Att ha något att fokusera på. Att se hur lågan dansar framför ögonen. Hur energin runt lågan träder fram. Allt runt om suddas ut och det enda som finns kvar är lågan…..tills jag blundar då landar fokus på hur stel
    jag känner mig i nacken, åh vad det kliar på näsan, det blev ett väldigt fokus på varje gång jag skulle svälja och på hur det kändes…….jag beslutar mig för att titta in i lågan igen och då tystnar tankarna äntligen. Summa summarum….. lite svårare med fokus idag. Namaste ??

    Kattan 2016-06-14 22:41:24
    Svara
  • Svårt för mig att meditera utan att blunda och tänka på andningen. När jag slöt ögonen såg jag en gul låga med lila runt och turkos bakgrund. Det lila blev rosa och det turkosa försvann. När jag öppnade ögonen tänkte jag på andningen, att det gjorde ont i knäna, på jobbet osv. Nyttig träning mao. Ser framemot morgondagen!

    Jenniesyogaresa 2016-06-14 22:39:39
    Svara
  • Idag kändes inte meditationen så bra som den gjort de två tidigare dagarna. Tankarna drog åt många håll och ryggen kändes stel. Ljuslågan verkade hålla med för den fladdrade spretigt under 15 minuter, haha! Ser dock fram emot morgondagens meditation, är redan smått beroende.

    Karin 2016-06-14 22:35:49 http://rawness.se/blogg/workoutinstyle/
    Svara
  • Till en början var det lite svårt att slappna av och fokusera inåt med öppna ögon. I början tänkte jag mycket på att jag inte skulle blinka också och det var totalt omjöligt. När jag släppt de tankarna och lät det vara och fokuserade på andningen så kunde jag försvinna in i lågan. Härlig meditation som jag ska pröva fler gånger!:)

    Sandra 2016-06-14 22:32:50
    Svara
  • Det kom mer tankar idag men det gjorde mig inte så mkt. De försvann snabbt o jag kände att jag hade en mysig o avkopplande stund. Levande ljus är härligt…
    (Såg nu att jag skrev under m Maris igår)

    Maria 2016-06-14 22:30:48
    Svara
  • Jättesvårt idag. Svårt att fokusera inåt när man ska ha ögonen öppna. Blev för mycket intryck som var svåra att sålla bort. Är osäker på om jag anmält mig som man ska… Skriver en kommentar här efter varje meditation och har taggat sidan på fb. Är det allt?

    Sofia 2016-06-14 22:21:23
    Svara
    • Svar på Sofias kommentar.

      Tack för att du delar Sofia! Ja det kan vara lite ovant i början att ha ögonen öppna. Kanske kan du testa att skriva några rader efteråt om upplevelsen, det brukar hjälpa mig att landa när jag fått mycket intryck under en meditation? Precis, kommentera här efter varje meditation och sedan dela med dina nära och kära (på Facebook går jättebra) och tagga #josefinesmeditationsutmaning. Fortsatt lycka till kära du :-)!

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:45:49
      Svara
  • Älskar den här meditationen! Så otroligt rogivande och centrerande ?

    BItti 2016-06-14 22:15:08
    Svara
  • Gav efter för motstånd vilket var att titta in i lågan.
    Blundade större delen men med fokus i tredje ögat.
    Trött och rastlös. Tiden gick långsamt. Utmanade just att komma i meditationmood med öppna ögon.
    Vill pröva igen!

    Anchi 2016-06-14 22:09:46
    Svara
  • Otroligt kraftfullt! Ljuset kommer definitivt att vara med mig fler gånger. Allt häftigt jag såg när jag sen blundade. Och när tankarna fladdrade iväg så öppnade jag ögonen ett tag och fokuserade på ljusets låga igen. Jag blev nästan hypnotiserad av ljuset. Har fortfarande svårt med alla tankar som åker omkring i huvudet, men kände att jag i alla fall är på rätt väg. Jag undrar bara om det är okej att alltid ha någon svag meditationsmusik i bakgrunden? Eller är det att föredra helt tysthet? ?❤

    Katarina 2016-06-14 22:03:34 http://www.yogia.se
    Svara
    • Svar på Katarinas kommentar.

      Wow – coolt! Ja låt tankarna få vara där och klia och snurra.. Dom finns där men försök att betrakta dom <3. Det är helt okej med svag meditationsmusik i bakgrunden när du mediterar, stunden är ju till för DIG så vad som känns lugnt och rofyllt för dig ska du fortsätta med. KRAM!

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:39:01
      Svara
  • Favoriten hitills. Helt fantastiskt. Upplevde den här tekniken som otroligt givande för mig. Fokuset var mycket bättre och kroppen föll i total vila, fast samtidigt helt medveten och vaken. Ro.

    Efter ett tag flöt allt runtomkring ihop och allt jag såg i fokus var toppen av ljuset och lågan. Jag är helt förälskad i känslan det gav.

    Tack! Tack för den här utmaningen <3

    Josefin Forsberg 2016-06-14 21:41:48
    Svara
  • Gick inte så bra idag! Har en grej med jobbet på torsdag och stressen inför den har tagit över mig helt (tyvärr)….hoppas på en bättre dag imorgon ☺️

    Sara 2016-06-14 21:41:43
    Svara
    • Svar på Saras kommentar.

      Mm jag hör dig Sara. Vissa dagar är sådär. Men det är ju också under stressiga perioder som vi behöver meditationen och lugnet som allra mest. Så heja dig som kör! <3

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:34:48
      Svara
  • Dagens meditation blev en favorit. Gillar att fokusera blicken på något och valde en cerise lotuslykta som lyste vackert. Har inte så svårt att hålla tankarna borta men kroppen gör sig påmind och det ömmar i ländrygg, vrister, axlar mm. Har svårt att hitta en skön sittande position ?

    Magdalena Lind 2016-06-14 21:30:35
    Svara
    • Svar på Magdalena Linds kommentar.

      Kul att du gillade övningen Magdalena – vad vackert med en lotuslykta som objekt! Ja kroppen kan göra sig påmind när man sitter i en statisk position under så lång tid. Har du provat att sitta på en stol, brukar kunna hjälpa? Kram

      josefinebengtsson 2016-06-15 12:51:19
      Svara
  • Häftigast var att sluta blicken och fortfarande se lågan framför sig ? Blev dock lite torrt i ögonen med linser. Lättare att stilla tankarna när man har något att fokusera på, något levande som man kan studera med blicken, se de olika färgerna i lågan och hur den fladdrar. Tack för idag ???

    Charlotte 2016-06-14 21:05:58 http://www.thefreelanceyogi.com
    Svara
  • Perfekt sätt att avsluta dagen. Låta lågan bränna bort allt gojs man har samlat på sig under dagen. Men idag var det tungt, hade svårt att sitta still, men skönt att få vila ögonen på något flimrande som man inte kan styra över själv. Har så svårt att andas naturligt och sen även fokusera på andningen som i dag 1. Denna dag var ”enklare” för mig när jag väl kom igång.

    Maria 2016-06-14 20:58:21
    Svara
  • Jag var alldeles för trött ikväll. Fick anstränga mig till max för att inte blunda. Det positiva var att jag inte hade särskilt många tankar. ☺️? ??

    Hanna 2016-06-14 20:48:47
    Svara
  • Att fokusera på ljuset och tredje ögat var annorlunda tyckte jag. Absolut en god hjälp för att hitta min närvaro- kunde verkligen fokusera och hoppade till av timer signalen. Kände mig så lätt i tankarna efteråt, trots trötthet i kroppen. Skönt att känna mig trött, utan att bli ledsen eller få negativa tankar som i vanliga fall överfaller mig vid denna grad av trötthet. Inspirerande att Detta gav mig en känsla av frihet både i kropp och själ.

    Linda H 2016-06-14 20:34:14
    Svara
  • Strax efter 20:00 fann jag tid för Tratak. För mig blev det en fantastisk upplevelse vilken jag är tacksam för. (Snälla tankar och några tårar)
    Tack för att du ger mig inspirationen Josefine.
    Anna

    Anna fältskog 2016-06-14 20:34:14
    Svara
  • Lågan från ljuset blev större & mer eldrött vid fullt fokus, häftigt. En härlig varm känsla infann sig!

    Linda 2016-06-14 20:11:42
    Svara
  • Femton minuter kändes som en smärre evighet! Fast på ett bra sätt. Pendlade från att tankarna fladdrade runt till att vara mer stilla. Kändes fint och rogivande att fokusera på ljuset. ?

    Sandra Junhammar 2016-06-14 20:07:14
    Svara
  • Hej Josefine.

    Jag tänkte att det inte var någon ide att berätta för dig att jag följer din utmaning då jag inte är sånt stort fan av att just lägga ut bilder osv på instagram och andra sociala medier.
    Men sen jag började med din utmaning har jag fått en helt annat syn på det hela och är ändå tvungen att skriva av mig till dig på något sätt.

    Denna meditationsutmaning var verkligen en ögonöppnare för mig. 15 minuter kändes som en minut. I början klädde jag på mig ett par löparshorts som satt högt över magen och satte upp håret i en tofs. Efter ett tag insåg jag dock att detta inte var det som var bekvämt för mig, utan något som såg bra ut, trots att jag var helt själv när jag gjorde dagens utmaning. Konstigt va?
    Så jag drog ner shortsen så magen syntes och kunde få andas, släppte ut håret från tofsen och insåg att jag helt plötsligt mådde mycket bättre i både kropp & själ.

    Tack för du gör denna utmaning, ser framemot de som kommer.

    Kram Linnea

    Linnea 2016-06-14 19:00:34
    Svara
    • Svar på Linneas kommentar.

      Åh vad fint Linnea att du delar att du är med i utmaningen och om din upplevelse. Blir väldigt glad att ha dig med! Jag kan så relatera till det där beteendet, fantastiskt att du uppmärksammade det och kunde let loose :-). Så befriande! Du är grym som kör! KRAM <3

      josefinebengtsson 2016-06-15 12:48:30
      Svara
  • Josefine, tack för inspirationen! Du fick mig att börja yoga och nu provar jag det här! 15 min, går väldigt fort och det känns så bra efteråt. Shakingen provade jag med dig på Urban OM första gången, härligt och lite galet på samma gång (i alla fall om någon ser en:) ) Ser fram emot morgondagens 15 min!

    Helena Sandell 2016-06-14 18:22:37
    Svara
    • Svar på Helena Sandells kommentar.

      Tack själv Helena – får så mycket inspiration själv av att läsa era erfarenheter och upplevelser av meditationerna. Haha jaa shakingen kan ju se lite galen ut från utsidan – men oj så fantastisk den är ;-)! Kram

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:30:44
      Svara
  • Det är verkligen en utmaning att stänga av tankar! De här tre dagarna har jag sprungit 1 mil , duschat och sedan tagit mej an meditationen. Hoppas på att kunna fortsätta så? förutom attt jag tror att meditation är jättenyttigt har jag upplevt att maten smakar gudomligt! Tack för din inspiration❤

    Christina Lindström 2016-06-14 17:58:09
    Svara
  • Shaking utmaningen igår var underbar. Första gången jag gjorde det var på ett yogapass med dig på lululemon, jag älskar det! Dock kändes 15min som en evighet och jag blev alldeles svettig. Idag gjorde jag utmaning nr 3. Jag har väldigt torra ögon och har svårt att titta utan att blinka,men det hjälper verkligen tankarna att koppla bort allt annat när man har något fysiskt att fokusera på. Jättenöjd! Mår så bra!

    Sophie 2016-06-14 17:23:15
    Svara
    • Svar på Sophies kommentar.

      Åh vad underbart att höra om din upplevelse från shaking-utmaningen och ljuslågan! Älskar ju också shakingen :-)! Fint att höra att du mår bra. <3

      josefinebengtsson 2016-06-15 21:29:15
      Svara
  • Spännande att komma in här på morgonen och läsa vad dagens meditationsutmaning handlar om 🙂 Ser fram emot att få komma hem efter jobbet och förbereda mig för den här stunden.. Idag var det en teknik som jag har provat på tidigare och jag gillar den skarpt 🙂 Svårt att inte blinka på 15 minuter men försöker hålla mig så länge som möjligt och sedan blundar jag några sekunder och följer lågan och bilderna som dyker upp bakom stängda ögonlock. Den här meditationen kommer jag garanterat fortsätta med 🙂 men ser med spänning fram emot morgondagens övning. Tänk att man med så enkla medel kan åstadkomma så mycket 🙂

    Bo Stenström 2016-06-14 17:18:36
    Svara
  • Jag testade shaken idag med. Lika svårt som igår men ett härligt flow när jag stillade mig ??

    Sabrina 2016-06-14 16:25:14
    Svara
  • ok, detta var verkligen inte så enkelt. Femton minuter kändes som en timme. Blev väldigt trött i övre delen av ryggen (fingervisning om att jag måste stärka upp kroppen lite) . Hade även svårt att fokusera på tredje ögat, mina ögonlock började fladdra av någon anledning… Redo för utmaning dag 2 men det får bli på gymmet lite senare.

    Erika Norrby 2016-06-14 16:03:49
    Svara
  • Det var skönt att ha lågan från ljuset att koncentrera sig på i dag. Har som någon annan skrev också lite svårt att hitta en bra position för ryggen, ska testa sitta på en stol vid nästa tillfälle.. & borde väll jobba lite mer med att stärka mag & ryggmusklerna 🙂

    Amalia 2016-06-14 11:22:17
    Svara
    • Svar på Amalias kommentar.

      Ja exakt – prova stolen eller en högre stabilare kudde. Det brukar krävas lite utforskning här innan man hittar vad som funkar för kroppen!

      josefinebengtsson 2016-06-14 14:54:23
      Svara
  • Dag 3! Min dotter och jag satt på varsin kudde bredvid varandra och vi tittade på samma ljus. Och barnbarnet jollrade med sin pappa i rummet bredvid:) Livet!<3
    Efter första titten och när jag blundade så såg jag ingen ljus låga, bara ett svart ljus och en svart låga och ljus runtomkring…. Sedan lyckades jag titta på ljuset resten av tiden, men jag kunde inte låta bli att blinka;) När det var några minuter kvar (uppskattningsvis), så blev lågan plötsligt större. Det var en mäktig upplevelse. Tack Josefine!

    Caisa Wattström Parmlöv 2016-06-14 11:09:27
    Svara
  • Det kändes rätt för mig att börja dagen med meditation på solen. Jag satt i trädgården och en av blomman fick min fokus på resten av 15 minuter. Det svåraste var att börja för att jag hade kämpat med bett av myggorna och knott från gårdagens, hade olika tankar om vad de förbipasserande tänker om mig, jag borde göra det på något annat sätt, jag borde ditt och datt…. Men allt har lugnat sig om en stund och den sista minuten var den bästa, det var ett litet magiskt moment efter den förstod jag att allt dess är otrolig värd och trevligt att göra varje dag! Tack alla och du Josefine att ni delar så fina ord med oss!

    Gabriela 2016-06-14 10:13:11
    Svara
  • Thank you thank you thank you ? gillar denna. Mjuk i magen. Lugn i sinnet. Det jag har svårt för är att hitta en skön position. Benen domnar och håller ryggen aktivt uppåt för att inte sjunka ihop… Hur gör ni andra? ?

    Emma Öström 2016-06-14 09:50:31 http://WWW.happymeyoga.se
    Svara
    • Svar på Emma Öströms kommentar.

      Åh va härligt Emma. Mjuk i magen och lugn i sinnet låter nice. Hmmm…har du provat att sitta på stol då? Eller på fler lite högre kuddar (gärna fasta i strukturen!). Men oavsett – så kommer kroppen vänja sig vid tiden. Det kan vara så att det gör lite ont i början men efter några gånger öppnas kroppen upp. Lite Ymniga höftöppnare kan ju vara fint också. STOR KRAM!

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:02:04
      Svara
  • Den här gillade jag! Det var skönt att ha något att fokusera på och jag tror faktiskt att den fladdrande lågan tog bort fokuset från mina tankar rätt bra, för jag kände inte alls att dom drog iväg på samma sätt som dom två första dagarna. Men det där med att inte blinka var mina ögon inte alls med på.. efter en liten stund så struntade jag i det helt, så det inte skulle ta över fokus totalt *blinka inte,blinka inte, fan jag blinkade, men nu då..nu blinkade jag igen!* Kanske blev det lite bättre när jag slutade tänka på det eller så fortsatte jag att blinka som en tok, men jag reflekterade i alla fall inte över det. Kanske blir det bättre efter några gånger. Den här kommer jag i alla fall ta med mig i framtiden 🙂

    Therese 2016-06-14 09:47:20 http://theresewiksten.se
    Svara
    • Svar på Thereses kommentar.

      Åh va fint Therese – tack för att du delar. BRA att du struntade i blinkningarna efter ett tag – helt rätt. Ofta blir det ju att vi blinkar MER om vi säger till os själva ”Du får absolut INTE blinka”. När vi släpper det så brukar vi slappna av automatisk efter en stund. Fint att du hittade fokus. <3

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:03:35
      Svara
  • Den här tyckte jag var härlig. Så lätt att glömma de små enkla vackra sakerna i livet och ljusets låga blev en stark påminnelse om det. Tack! Lyckades dessutom sitta nästan helt still utan alltför mycket besvär.

    Daniel 2016-06-14 09:45:56
    Svara
  • Åh, den här utmaningen är för mig!! Jag har länge haft som mål att komma igång med daglig meditation men hittar alla möjliga ursäkter. Att göra det tillsammans med er kanske kan få mig att äntligen skippa ursäkterna och bara göra det. Och vilken morot sedan!!! Har länge sneglat på yogiakademiens resor, drömt och längtat. Eftersom jag är ensamstående mamma och jobbar deltid för att få umgås med min femåring så mycket som möjligt måste jag välja när det gäller resor och skulle ha otroligt svårt att unna mig själv en sådan lyxig resa istället för att åka på Lollo Bernieresa med min dotter.. Upptäckte utmaningen lite sent men jag tar igen dag ett och två. Har precis avslutat dag ett. Mitt mål är att hitta ro att meditera var som helst så idag blev det på flygbussen från Landvetter. Det gick så lätt! Visst, tankarna flög lite men jag hittade andetaget igen och femton minuter kändes som tre. TACK för att jag blev pushad till den lilla stunden av ro och sinnesfrid..

    Erika Norrby 2016-06-14 09:36:04
    Svara
    • Svar på Erika Norrbys kommentar.

      ÅH va fint att du är med Erika. Varmt välkommen. Så fint att göra detta tillsammans – det blir en axträ push att faktiskt få meditationen gjort (annars är det ju så lätt att vi skippar den). Fint att du sneglat på våra resor – förstår att det är klurigt med din dotter men att ge dig själv tid är aldrig fel, då blir du bara en bättre mamma ;-). Tack för att du är med. STOR KRAM!

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:06:41
      Svara
  • Jag satt i trädgården i morgonsolen 🙂 Mysigt! Tog en blomma istället för ljus. Mycket tankar idag, blomman hjälpte litegrann och fåglarnas kvitter! Kändes som de längsta 15 minuterna ever. Så glad att jag gör denna utmaning, känns som det enda rätta för att mitt mind ska känna harmoni.

    Maria 2016-06-14 09:27:04 http://mariacarlsson.se
    Svara
    • Svar på Marias kommentar.

      Åh tack Marie för din delning. Låter fint att vara i trädgården med blomman. Men jag hör dig – svårt att inte bli frustrerad ibland när tiden går sååå långsamt och hjärnan på högvarv. Ocoolt att du satt kvar och att du är med i utmaningen. TACK. KRAM

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:08:05
      Svara
  • Spontant vill jag blunda i meditation och gå in i mig själv men eftersom jag gillar utmaningar så var det bara att go for it. Tyvärr så slocknade ljuset lagom tills dess att jag åter skulle öppna ögonen och fokusera på den dansande lågan. Jag fick därför fokusera på själv ljuslyktan som tryggt stod där den stod. Andas och låta blicken vila på samma punkt, det gick över förväntan. Tack!!!

    Mia Haglöf 2016-06-14 09:16:33 http://Miassidor.blogspot.se
    Svara
    • Svar på Mia Haglöfs kommentar.

      Fint att du delar Mia. Yes – vi har ju våra rutiner och vanor och ofta kan (i alla fall jag) känna ett motstånd att göra ngt nytt när det gamla liksom funkar. Men sen när vi väl provar det där nya så har vi fått en ny upplevelse i alla fall – ett nytt perspektiv. Sen kan vi ju alltid gå tillbaka till det gamla om vi vill 🙂 Fint att du är här!

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:09:55
      Svara
  • Jag blinkade många gånger först. Blundade och gjorde nytt försök. Tankarna vandrade lätt idag. Det är ok. Omfamnar mitt jag. Kanske går det bättre senare idag….
    Övning ger färdighet.

    Anna 2016-06-14 09:12:42 http://Ingenannansord.wordpress.com
    Svara
    • Svar på Annas kommentar.

      TACK för ärlig delning. Ja låt blinkningarna komma, låt tankarna komma, låt det klia… å bara sitt där och observera. Se vad som händer. Lycka till kära du!!!

      josefinebengtsson 2016-06-14 11:10:45
      Svara
  • Dagens meditation kändes väldigt härlig i kroppen för mig. Jag kände mig så himla grundad och trygg, vilket kändes som en fin balans mot min dag igår där jag bara stressade runt utan att hitta lugn. Att titta på ljuset och sedan känna det för mitt tredje öga kändes liksom högtidligt. Men ljus och eld är ju speciella. En tanke som poppade upp direkt efter var att det kändes fint att fokusera på något levande som rör sig på ett lite stirrigt och oförutsägbart sätt precis som ens sinne gör ibland vid meditation. Det far hit och dit men är liksom ändå stilla. Även nu när jag skriver detta så känner jag mig fridfull och jag hoppas det är en känsla jag kan komma tillbaka till under dagen om jag håller på att snurra iväg av stress. Tack för idag och tack för länkarna igår om prestation, det känns bra att veta att jag inte är ensam och få lite tips kring hur jag ska tänka.

    Zoe 2016-06-14 08:49:02
    Svara
  • Åh! Mycket rogivande och fint att titta på ljuset idag! Känner redan att tankarna är lite lugnare än de var första dagarna, även om det är lätt att glida iväg. På ett sätt känns det som att i alla fall några dimensioner av tankar har försvunnit när jag mediterar! Jag skrev ett inlägg igår på bloggen som handlar bland annat om det där ständiga bruset som går i hundranittio i min hjärna. Den här utmaningen kom väldigt lägligt tycker jag, nästa steg i min morgonrutin har verkligen varit meditationen! Tack fina Josefine!

    /Anna

    Beautiful Life 2016-06-14 08:46:44 http://beautifullife.se/introvert-extrovert-typa/
    Svara
  • ”Oj, hur ska det här gå, jag som har provat tidigare att meditera med öppna ögon och det gick ju åt fanders”, tänkte jag när jag läste dagens utmaning. Snacka om att sätta upp hinder för sig själv! I vilket fall så satte jag mig och började stirra in i ljuslågan och kände ganska snart att det faktiskt gick att koncentrera sig på ljuslågan utan att flacka med blicken och att det var intressant att studera hur ljuslågan rörde sig fram och tillbaka. Tack för denna insikt Josefine! Tacksam ❤️

    Malin 2016-06-14 08:39:11
    Svara
  • Kan det fungera att fokusera blicken på solen? Jag brukar nämligen meditera framför fönstret när solen står lågt över sjön. Tänker att det kan fungera som ljus?

    Agnes Åberg 2016-06-14 07:58:06 http://agnessan.blogg.se
    Svara
    • Svar på Agnes Åbergs kommentar.

      Heeeeej Agnes. Ja sålänge det inte gör ont i dina ögon, när solen står lågt borde det ju gå fint annars kan det vara farligt för näthinnan. Det finns dock en gammal tradition där folk mediterar genom att titta in i solen då den går ner (eftersom det då också är lite svagare) men då måste man vänja ögonen steg för steg – typ börja med 1 minut, och 2 minuter nästa dag etc. KRAM!

      josefinebengtsson 2016-06-14 14:58:24
      Svara
  • Att titta på ljuset var otroligt givande, det är inte ofta man håller sitt fokus så länge på ett ting.
    Idag ställdes jag inför en riktig utmaning inte bara genom dag 3 utan också genom en liten husfluga, som prövade mig genom hela meditationen. Den vandrade runt på mina ben & armar, instinktivt tänkte jag vifta bort den men valde sedan att se på det hela som ytterligare en lektion i medveten närvaro. Och så fort jag accepterat sällskapet kittlades det inte fullt lika mycket.
    Älskar min nya morgonrutin, tack Josefine!

    Marlene Segerlund 2016-06-14 07:16:37
    Svara
  • Jag trodde det skulle vara lättare hålla ögonen öppna två minuter utan att blinka men mina ögon ville blinka var tioende sekund. Sen att visualisera ljuset i tredje ögat gick inte idag, men jag kunde fokusera på områden 😉 Det var väldigt skönt och rogivande att fokusera på ljuset, på lågan som långsamt och mjuk rörde på sig. Det intressanta idag var att det blev fler tankar när jag stängde ögonen än när de var öppna. Intressant meditation Josefine! 🙂

    Moa Westman 2016-06-14 07:01:47
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!