MEDITATIONSUTMANING DAG 1 – Anapana

meditationsutmaning, anapana

Foto – Adam Falk

Wihoooo – Varmt välkommen till dag 1 av vår 21-dagars meditationsutmaning (se mer HÄR). Känns MEGAKUL att äntligen vara igång!

 

Idag ska vi börja med en av de vanligaste meditationsteknikerna. En teknik som Buddha sägs ha använd när han blev upplyst, en teknik som delvis används under Vipassana retreats och någon som jag dagligen använder i mina sittningar – Anapana Sati.

 

Det är en meditationsteknik där vi använder andningen som meditationsobjekt – helt enkelt låter vår uppmärksamt följa vårt naturliga andetag. När tankarna fladdrar iväg någon annanstans (vilket de kommer att göra) så låter vi bara uppmärksamheten komma tillbaka till vårt naturliga andetag.

 

Det låter ju galet enkelt men efter att ha provat tror jag att de flesta av oss märker hur svårt det faktiskt är att fokusera på en sådan simpel sak som det naturliga andetaget. Vi märker hur vårt sinne hela tiden åker iväg till dåtiden eller framtiden.

 

En viktig faktor i denna meditationsteknik är alltså att vi inte kontrollerar andningen (till skillnad från i exempelvis yogan), utan helt och fullt låter andningen ha sin egen rytm, från stund till stund. Anledningen till detta icke ”kontrollerade” förhållningsätt är vi lär känns oss själva och blir medvetna om hur vi funkar.

 

När vi börjar observera andningen så märker vi nämligen att den är starkt kopplad till våra känslor som i sin tur är kopplade till våra tankar. Upplever vi exempelvis sorg så ter sig andningen på ett annat sätt än när vi upplever kärlek. Det i sin tur gör att vi blir mer medvetna om vilka känslor som finns i stunden samtidigt som vi blir varse om ”obeständigheten” i deras natur (se ANICCA som jag skrivit mycket om). Meditationen hjälper oss helt enkelt att gå utanför tankarna och känslorna – observera dem istället för att helt tro att vi är dem.

 

Såhär går det till…

 1. Sätt på dig sköna kläder och sätt dig i en bekväm position (se HÄR).
 2. Sätt din timer på 15 min.
 3. Blunda och slappna av i kroppen.
 4. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.
 5. Fokusera på förnimmelser av ditt andetag, så som värme när den går in dina näsborrar och går ner i lungorna och kyla när de färdas tillbaka ut.
 6. När känslor och tankar dyker upp, för bara vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till ditt naturliga andetag.
 7. Om det är mycket tankar – ta gärna några lite djupare och mer kontrollerade andetag för att sen återgå till naturlig andning.

 

Försök att inte bli arg på dig själv när tankarna far iväg till dåtiden eller framtiden. Det är så vår hjärna fungerar. Så fort du kommer på dig själv med att vara ”någon annanstans” för istället vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till andetaget. Ju mer du mediterar desto lättare blir det, desto längre kan du faktiskt behålla koncentrationen på det naturliga andetaget.

 

Skriv gärna hur det kändes här nedan och fråga gärna frågor så hjälps vi åt att svara :-). Kom ihåg – en del i utmaningen är att dela med oss och inspirera varandra. Tagga #josefinesmeditationsutmaning. Kanske har du någon vän som skulle må bra av att vara med!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
186kommentarer
 • Excellent article! We will be linking to this particularly great article on our website. Keep up the good writing. https://freehorseracingtv.com/

  itv racing today on tv 2022-12-03 17:38:57 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Tänkte först att 15 minuter blir svårt som nybörjare. När jag gjorde detta nu på morgonen var det dock lättare än jag tänkt och dessa minutrar flöt förbi snabbt. Lugnet infann sig och att börja morgonen med en stund för att fokusera på en av de viktigaste rörelserna vi gör i kroppen är väl värt investeringen. En Shavasana efter och jag fick styra om så jag inte somnade om. Ha en fin dag! Med värme

  Maria Svensson 2016-06-20 07:16:02
  Svara
 • Första övningen gjord. Jag som ändå är van yogi och brukar göra meditationer ”fasade” lite över den här 15min-meditationen med enbart andning. Brukar mest använda guidande meditationer så detta var en utmaning – men det gick! Även om tankarna fladdrade iväg nästan hela tiden. Jätteskönt och nu känns hjärnan verkligen rensad och betydligt lugnare. 🙂 Ser fram emot fortsatta övningar!

  Anna Lenhult 2016-06-16 21:16:17
  Svara
 • Ohh, denna var skön att göra???? kram Jane

  Jane 2016-06-16 17:57:56
  Svara
 • Alltså det är otroligt att den där utmaningen dyker upp just nu när jag fått höra på en azurveda konsultation att jag borde verkligen börja med det ! Meditation är någonting jag vet jag borde göra för länge sen men aldrig orkat att komma igång (man kan ju ha vilken ursälkt som helst, som du kanske vet…ben domnar, ingen tid, trött, dåligt väder, soligt väder, winter, chokladkaka, osv 🙂 Men nu kör jag! <3 Och jag vet inte om jag är galet men idag när jag gjorde första meditationsdag i en park och lutade mig mot en träd, så kände jag efter några minuter någonting jättekonstigt men också fantastisk…! Det kändes om träden andades med i sin egen takt. Kalla mig galet, men det vara bara det jag kände: enhet med naturen. Alltså tack för idag och jag ser fram emot imorgon (och förresten, benet domnade ändå!!)

  Aneta @wolfgoesvegan 2016-06-15 21:52:21
  Svara
  • Svar på Aneta @wolfgoesvegans kommentar.

   Åh vad härligt och grymt att du KÖR Aneta!! Och fint när det vi behöver kommer till oss sådär.. ÅHH det finns inget galet med att känna sig ett med naturen och träden, det finns så mycket fin energi, kraft och kärlek i naturen som vi kan utnyttja – särskilt i meditativa stunder!! Jag själv älskar tryggheten och närvaron av att krama träd :-). Kram på dig

   josefinebengtsson 2016-06-15 22:23:02
   Svara
 • Tack, tack, tack! ❤ Vi gifter oss på lördag och dottern fyllde ett i söndags. Kände mest bara för att få slippa människor ett par dagar men bestämde mig för att anta utmaningen min maid of honor och bästa vän Miss Marzipan gav mig. Jag började sent men tar två kvartar idag och imorgon så är jag ikapp. Det här var precis vad jag behövde! ❤ En stund med mig i mig, nu kommer jag orka möta den här dagen också och faktiskt njuta av den ❤

  Jessica 2016-06-14 11:06:12 https://dromvittran.wordpress.com/
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   WIHOOOO! Underbart Jessika. Bästa Preppen inför ditt bröllop. Min syrra gifte sig häromhelgen så mediterade massor med henne och hennes man innan vigseln. SÅåååå bra!!!

   josefinebengtsson 2016-06-14 14:47:31
   Svara
 • Att bara stänga av alla störelsemoment som telefonen ex, är så underbart bara det! Härliga15 första minuter, inser hur mycket meditationen behövs i mitt liv. Tankarna fladdrar fort iväg men det funkade bra med att vänligt men bestämt få tillbaka fokuset på andetagen, tack!

  Nathalie 2016-06-14 02:28:47 http://rawness.se/blogg/nathalie/
  Svara
 • Guuud hur svårt ska det vara att skapa tid för meditation? Min plan A att meditera i toaletten en kvart sprack då mina barn, fyra respektive en sexåring vägrade ge mig egen tid. Fick skapa en plan B, vilket blev en skogspromenad i Nackareservatet. Loved it! Skogen blev liksom sagolikt helt plötsligt framför mina ögon. Den har alltid funnits där när jag tagit min vanliga springrunda. Det är en helt annan sak att betrakta skogen när man inte springer.

  Lena 2016-06-13 23:58:22
  Svara
 • Vilken härlig utmaning! En dag sent men hakar på från början iaf. Namaste ?

  Sofia 2016-06-13 21:19:27
  Svara
 • Första delen av kvarten var härlig och i ro andra blev jag stressad och rastlös. Men så skönt att sitta still. Gör det så sällan som föräldralwdig med två små. Satt på världens skönaste halvhårda filt med mormorsrutor. Kändes bra!

  Katarina Tuvstarr 2016-06-13 21:08:49
  Svara
 • Det var förvånadsvärt utmanande! Frustrerande och härligt på en och samma gång. Kändes väldigt skönt efteråt. Ser fram emot kommande dagar! ?❤️

  Sandra Junhammar 2016-06-13 20:54:05
  Svara
 • Underbart att vara igång! Det känns extra mysigt på mattan när man vet att fler gör samma sak för sig själva och därmed sprider ljus och kärlek på vår jord ❤️

  Jessica 2016-06-13 17:47:36
  Svara
 • Hoppsan, glömde visst att kommentera gårdagens meditation: svårt att inte tänka på annat…

  Anneli Öst 2016-06-13 15:05:02
  Svara
 • Kul Josefine! Tack för att du håller i denna utmaning 🙂 ser fram emot att vara med! Mina första 15 minuter kändes sköna, trots ett fladder av tankar kändes det skönt inuti! Ser fram emot nästa övning.

  Maria 2016-06-13 12:38:35 http://mariacarlsson.se
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Åh va fint att det var skönt och att du kunde acceptera tankarna. De kommer ju hela tiden för oss alla. 🙂

   josefinebengtsson 2016-06-13 13:21:53
   Svara
 • Jag läste detta tidigare under dagen igår men fick först möjlighet för meditation sent på kvällen, men det gjorde inget, tände ett ljus, satt mig vid sängkanten där min dotter låg och sov med min rosenkvarts i handen, bär på den överallt just nu. Svårt att hålla tankarna borta men jag förvånades ända av hur jag stilla kunde be mig själv att släppa det och gå tillbaka till andningen, försökte hitta rätt med hjälp av Sat Nam på in och utandning. Fantastisk fin, stilla och harmonisk stund. Tacksam för att denna utmaning kom till mig just nu.
  Love and light / Hanna

  Ska försöka hänga med och dela genom min öppna instagram profil Hannakarlssoncrafts

  Hanna Karlsson 2016-06-13 11:14:23
  Svara
 • Hade på flightmode efter meditationen hela kvällen och infann ett helt annat lugn inom mig. Dom 15 minuterna är en blandning mellan något helt fantastiskt och frustration. Jag älskar hur man kommer i kontakt med sitt inre jag men kan bli tokig på ens tankar som kommer från alla olika håll och kanter som får mig att tappa mitt fokus. Men det viktigaste tror jag är medvetenheten. Steg ett liksom. Kändes bra men fick påminna mig själv att inte ha för höga krav och förväntningar. Alla är nya nån gång men jag ser framemot denna resa. Jag är med på denna utmaningen ☺ great things take time right?

  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   ÅHHHHH va underbart att du hade kvar flightmode. Brukar bli så för mig också efter meditation – då vill jag bara vara närvarande :-). Tack för delning!

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:46:37
   Svara
 • När jag gjorde meditationen igår så kom jag tillbaka till min sanning, jag är..

  Karin 2016-06-13 10:00:34
  Svara
 • Några dagar har gått sedan intentionen kom på riktigt då kroppen, andningen och själen ville lyssna på djupet, kanske skratta, ok att vara ledsen, älska vågen det skapar, bara få följa med och få finnas till. Tack för tanken om det enkla i att fråga hur kroppen känns <3 Det har lett till att jag, släppt taget, sagt hej och mött upp mig själv och smärtan jag haft i höger höft och i ländrygg. Idag ser jag håller på att bli medveten om och skapar en helt annan gång och rörelse i mig.
  Det var en härlig synk att få den fina presenten i form av din inbjudan som kom igår, liksom ett svar på en önskan. Något som fick mig att le ända in i hjärtat, när känslan om hur allt samarbetar till det bästa, intensifierades i mig. Att allting egentligen vill sträva efter att få vara i en högsta synk bara man väljer och vill följa med. En synkronicetet som jag på något sätt alltid vetat har existerat, ett flow som jag följer, men ibland känt rädsla inför. Jag har dock aldrig slutat att förundras över flowet i en, en naturlag, när den nu ville bli än mer klar och renare för mig. Och Allt tack vare denna inbjudan från dig. Jag kommer ganska nyligen från skogen där jag suttit ett bra tag. Ser nu att orden och sammanhanget vill flyga lite högre, lättare än innan och reflektera över alla stunderna av närvaro och lyhördhet som stilla vill göra sig hörda. Det kändes som det skapades under igår. Jag kände mig inbjuden i det lilla sammanhanget och samtidigt i det stora… Det gör mig väldigt glad. Det känns som om jag får vara med om något mycket fint och unikt. Det känns som om min önskan bestod i att bli lyssnad till och jag är glad och tacksam över hur bra och enkelt sånt vackert kan ske och uppfyllas. Innerligt Tack.

  Karin 2016-06-13 09:43:58
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   ÅHHHHHH Tack Karin för att du deltar så vackra ord. Blir heeeelt varm i hjärtat – känner verkligen dig där i skogen. <3

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:02:55
   Svara
 • Sitter på balkongen med fågelkvitter och ljudet av bilar, människor och tåg som passerar. Solen värmer i nacken och jag andas. Härlig meditationsutmaning! Jag missade att den började igår men vill gärna vara med, kör ev två pass idag för att ligga i fas och kan dubbla sista dagen så att jag gör en extra. Inget behov av fusk här, haha.
  Tack för beskrivning av sittställningar. Jag har svårt att sitta i halvlotus i femton minuter, framför allt vänster benet domnar. Mina höfter är inte så öppna som de skulle behöva. Idag satt jag enligt bild 2, den ställning jag normalt väljer men under denna tre veckors utmaning tänker jag prova även variant tre. Ser fram emot varje minut och allt jag kommer att lära mig.

  Mia Haglöf 2016-06-13 09:13:23 http://Miassidor.blogspot
  Svara
  • Svar på Mia Haglöfs kommentar.

   Ahhhhh fint att du är med. Bra att du provar dig fram med sittande ställningarna – nog enda sättet. Ngt att ju kännas skönt till en början men när tiden går så blir det olidligt. KRAM!

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:06:43
   Svara
 • Precis den utmaningen jag behöver just nu! Såg den sent igår kväll, så jag får ta både dag 1 och 2 idag för att komma i kapp?
  Morgonens meditation bevisade hur mycket tankar jag har i huvudet just nu.
  Tack!

  Susannr Lidö 2016-06-13 08:21:43
  Svara
  • Svar på Susannr Lidös kommentar.

   Ingen Stress Susanne. Ta det i din takt och det kommer ju komma en dag när du känner för att köra dubbelt :-). Kul att du e med!

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:09:08
   Svara
 • Jag älskar stt sitta i kraften och bara ”försvinna” ett tag. Ibland är det lättare och ibland är det svårare. Den här gången blev en uppladdning inför en healing (som blev alldeles fantastisk) och en mkt stärkande meditation. <3

  Camilla 2016-06-13 08:20:08
  Svara
 • Det var riktigt svårt, har mediterar tidigare men aldrig suttit så länge. Det kommer nog bli en riktig utmaning för min del – många tankar som kommer. Men det var lätt att ”komma tillbaka” med hjälp av andningen.

  Ulrika 2016-06-13 06:46:52
  Svara
 • Hann inte före midnatt men vill SÅÅ vara med! Ett superbra initiativ! Den här tekniken är bästa grunden…..

  Sara Alexandersson 2016-06-13 00:51:21
  Svara
  • Svar på Sara Alexanderssons kommentar.

   Jajaja – så börja antingen med shaking eller anapana idag så kan du spara nästa övning tills du känner för att köra dubbelt. KRAM!!!

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:16:08
   Svara
  • Svar på Sara Alexanderssons kommentar.

   Klart du ska vara med Sara. Ingen stress. Ta det i din takt och någon dag under dessa dagar kanske du känner för att köra två övningar på samma dag. HÄNG PÅ :-). STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:14:20
   Svara
 • Välbehövt! Frågan är om jag lever, eller kanske hur jag lever….jag känner inte ens att det är olika temperatur på in/utandningen. Jag ser fram emot utmaningen, att få hjälp att fästa en ny vana, tack 🙂

  Veronica 2016-06-13 00:03:33
  Svara
 • Utmaning, tävling och meditation! Allt som jag gillar på en gång.
  Satte mig på kudden för första gången i min lägenhet som jag flyttade in i dag. Perfekt start!

  Roligt att läsa alla kommentarer, imorgon blir det än längre sittning för mig.

  Lycka till alla och god natt.

  Andreas Eneroth 2016-06-12 23:57:15
  Svara
 • Avslutade denna söndag med att meditera, känns skönt att få börja en ny vecka med ett lättare sinne. Ska bli en kul utmaning!

  Paula 2016-06-12 23:50:34
  Svara
 • Spännande utmaningen! Har precis, efter att jag har varit sjukskriven p.g.a utmatningssyndrom, hittat tillbaka till Yogan, skriver tillbaka för passionen för Yogan har alltid funnits där men man hittar inte den tid man behöver till sig själv…. jobb, småbarn.. allt som händer och man glömmer sig själv, helt enkel.. men NU finns inte väg tillbaks! Jag är så glad jag hittade hit igen och nu börjar med meditationen med…. så detta kommer precis som en ring till min finger 🙂
  Första utmaningen, första riktiga 15 minuter av meditationen känns det super skönt, och tiden gick fortare än vad jag trodde.. skönt känsla när man hittar sig i nuet.. även om det var några segunder, för att det är svårt att släppa tankarna som kommer konstant! ser fram emot utmaningen imorgon! Tack Josefine för detta! 🙂

  Lorena 2016-06-12 23:47:17 http://liveforever.se
  Svara
  • Svar på Lorenas kommentar.

   Ahhhhh tack lorena. Fint att du både logar och mediterar. Bästa presenten till os själva. KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:18:03
   Svara
 • Kändes fantastiskt härligt att avsluta söndagen med att meditera och landa för att kunna starta veckan med ett lättare sinne!

  Paula 2016-06-12 23:46:48
  Svara
 • Utmaning, tävling och meditation! Allt som jag gillar på en gång.
  Idag satte jag mig på kudden för första gången i min nya lägenhet jag fick idag, perfekt start!
  Riktigt roligt att läsa alla kommentarer:-)

  Imorgon blir det längre sittning.

  Sov gott

  Andreas Eneroth 2016-06-12 23:44:36
  Svara
 • Superhärligt initiativ! Tack för att du gör detta! 15 minuter känns lagom oxå att börja med. Körde mina 15 på balkongen i solnedgång. Tankarna svävar iväg men lyckades stundtals hålla fokuset på andningen. Kändes som ett jättebra första-pass. Svårt att känna in vad det var för ”typ” av andning.. Kanske kommer m rutinen..:). Ser fram emot att följa det här och att anta utmaningen vidare!

  Josefina 2016-06-12 23:43:34
  Svara
  • Svar på Josefinas kommentar.

   Åh va fint Josefina. Yes – ju mer vi mediterar mer börjar vi ofta känna. Kul att du hänger på. <3

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:19:28
   Svara
 • Så härligt att meditera igen efter en längre tids uppehåll. Det kändes som att återse en kär gammal vän. ❤️ Känslan av att vilja fortsätta är stark. Ser fram emot kommande dagar.

  Lillemor 2016-06-12 23:38:07
  Svara
  • Svar på Lillemors kommentar.

   Åhhhhhhhh – härligt Lillemor. Verkar som om du har saknat dig själv :-). Det är känslan jag brukar få efter ett längre meditationsuppehåll. <3

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:20:13
   Svara
 • Hej Josefine,

  Vilken underbar idé! Tror också att världen hade blivit till det lite bättre för oss alla om fler ägnade sig åt yoga och meditation. Självklart vill jag vara med och sprida detta. Allting börjar inom oss, hos oss själva – mår du bra, kan du också sprida den känslan och din inre harmoni till andra och få dem att må bra.
  Meditation kan verkligen vara en utmaning. Idag kände jag hur tusen tankar bara snurrade runt, monkey mind (blablabla). Därför så skönt att kunna hitta tillbaka till ett lugn och grunda sig själv med meditation och fokusera på andetaget.

  Tacksam för att du delar! Superpepp att få ta del av olika meditationstekniker dessa dagar och lära mig mer om meditation och gå djupare inom mig själv.
  Tack tack tack <3

  Sophie 2016-06-12 23:29:58
  Svara
 • Jag gick hela dagen och kände inte alls ro för att sätta mig och meditera idag, första dagen. Men när jag var ute i skogen med hunden kände jag att här, här börjar jag utmaningen. Så satte mig på en bänk i en glänta, band hunden och satte timern.

  Jag fick påminna mig om att inte styra andningen, och insåg att jag knappt andades, inte kännbart. Andetagen kom sällan och ytligt. Gjorde nästan ont. Men medan ministrarna tickade fördjupades den. I slutet av meditationen andades jag fortfarande främst med bröstet men mycket mer regelbundet.

  Fokuset var uruselt. Men det gjorde inget, det var skönt att försöka lugna tankarna och fokusera på känslan av luften in och ut. Jag började med slutna ögon men öppnade dem och höll dem lugnt fokuserade på ett löv på marken, då kunde jag lättare behålla fokus.

  Tack för idag! Ser fram emot imon.

  Josefin Forsberg 2016-06-12 23:23:03
  Svara
 • Idag ville jag börja den här utmaningen med att ligga ner och bulla upp med kuddar, med en hand på magen och en på bröstet kändes min naturliga andning, korta, långa, lite djupare och ibland jämnt och ojämnt tempo. Jag har längtat efter att få in en vana med meditation och antar därför denna utmaning. I meditationenmötte jag motstånd, flera gånger kom känslan av att jag ville det skulle vara klart (lite dåligt tålamodskrävande stressad kändes det som), tog mig till andningen igen och upplevde hur känslan försvann ibland direkt, ibland tog det längre tid. Efter ett tag kände jag att jag började slappna av mer och lät tankar komma och gå genom att åter känna andningen. När klockan ringde kände jag mig avslappnad och lugn, det jag behöver. Tack!

  Therese 2016-06-12 23:19:11
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Såååå fin och ärlig delning Therese – tror vi alla kan känna igen oss i det där. TACK <3

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:22:01
   Svara
 • 15 min meditation, svårt att finna ro och släppa tankarna. Kliade, satt obekvämt och kände mig otålig. Stundtals fann jag lugnet och i slutet gick det lättare. Häftigt när lugnet sköljer igenom en, även om det bara är stundtals. Peppad på att få in en ny vana!

  Agnes Åberg 2016-06-12 23:18:50
  Svara
 • Härlig utmaning! Har sedan förut haft svårt att koncentrera mig, och inget undantag idag. Var väldigt stressad innan jag började, och även lite nervös då jag bara några få gånger testat meditera, och endast i sådär 5 minuter. Men efter dessa 15 minuter (som var svårare än jag tänkt) så kände jag mig härligt lugn efteråt. Ser verkligen fram emot dessa 21 dagar!
  Linda

  Linda 2016-06-12 23:06:25 http://lindaholmstrom.tumblr.com/
  Svara
 • Precis vad jag behöver för att lyckas hålla i och göra detta till en vana.
  Har denna övning som ”läxa”
  Jag har svårt att inte styra andetagen nör jag håller fokus på dem, så här behöver tränas

  Maria 2016-06-12 22:56:57
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   BRA – ibland kan lite pepp från andra behövas för att få till det här med meditation. Bra att du observerar att du styr andningen – bara det är en stor sak ju. KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:23:31
   Svara
 • Svårt att fokusera mina tankar på andningen ? Satt upp och mediterade för att jag tänkte utmana mig själv. Har lättare att ligga ner och meditera ?? Ungefär efter halva tiden kom ett lugn i kroppen och det kändes att den varvade ner. Dock hade en snarkande labrador på golvet bredvid mig en effekt att komma tillbaka och fokusera på andningen ? Ingen svårighet med att inte styra andningen ?? Ser fram emot detta ?

  Sara 2016-06-12 22:32:50
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Kul att du är med. Å kanske är det liggande ställning som funkar bäst för dig men ibland kan det ju vara spännande att testa nya grejer för att sen komma tillbaka till det gamla med störrå kärlek :-). Fint att du provade och utmanande dig själv. STOR KRAM!!!!

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:25:13
   Svara
 • Det var ett tag sedan jag mediterade sist själv, har haft det lättare att meditera i grupp så var en utmaning för mig idag. Det gick bra första halvan men sen började tankarna snurra och jag måste ha slumrat till för jag ”väcktes” av fint ljudet när tiden var slut. Jag har lätt för att ”somna” när jag mediterar själv så det jag hoppas på i slutet av de här tre veckorna är att jag finns ”vaken” under hela meditationen från början till slut. Tusen tack för ett grymt ta initiativ.

  Annelie brand 2016-06-12 22:27:47
  Svara
  • Svar på Annelie brands kommentar.

   Tack för delningen. Ja vi kommer ju prova massa olika tekniker – dagens övning somnade du nog inte av iaf ;-). Ibland kan det underlätta om vi gör ngt fysiskt innan och sen sätter oss – speciellt då vi är trötta. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-13 10:26:08
   Svara
 • Precis mediterat i 15min och det var svårare än jag trodde, men jag fick en lugn känsla efteråt.
  Jag har mediterat tidigare, men aldrig varje dag under längre tid, ska bli så roligt att se vad jag kmr känna mig efter alla dagar 🙂
  Jag har svårt att sitta på golvet för jag får stickningar/domningar i benen (antagligen ngt med ryggen), så nu testade jag sitta på stol och det gick bättre.
  Jag läste inte det här inlägget före, men jag fokuserade på andningen och det var ju det som det handlade om också 🙂
  Ibörjan var det mest tankar om allt möjligt, sen lugnade det ner sig, blev lättare att fokusera ett tag tills jag började känna värk i ryggen o det höll i sig till jag slutade.
  Imorgon ska jag testa lägga ngt mjukare under rumpan, kanske det hjälper ryggen 🙂

  Jag har en blogg som jag ganska nyss startat upp, det är inte så mkt läsare än, kan jag skriva där ändå med din # taggning 🙂

  Tack för utmaningen! 🙂

  Felicia 2016-06-12 22:25:32
  Svara
 • Vilken rolig utmaning! Aldrig mediterat men nu ska jag hänga på. Första gången kändes långt!

  Louise 2016-06-12 22:25:07
  Svara
 • Jippie, äntligen startar utmaningen! Har mediterat till och från i omgångar under tiden jag studerade, men under de senaste 5 åren har jag kommit av mig. Det prioriteras bort och hinns inte med, trots att det är just meditation och vila min kropp och knopp behöver. Denna utmaning är perfekt för att få rutin på meditationen igen och få möjlighet att testa olika varianter. Dagens 15 minuter kändes långa men avslappnande. Först gick hjärnan på högvarv som ett flipperspel och ältade alla måsten och dagens to-dos, men efter några andetag så bli luckorna mellan tankarna längre och längre och andningen blir djupare och djupare. Väldigt skönt att lyckas stänga av alla tankar och världen utanför och bara vara inåtvänd, det sker sällan i mitt hektiska liv. Ser fram emot denna meditationsresa, ska bli kul att se vart den tar mig!

  Emma 2016-06-12 22:22:03
  Svara
 • Så spännande utmaning! ?
  Och tänk så svårt att inte få kontrollera andningen, det var mitt svåraste. Att tankarna kommer och går accepterade jag men att andas helt naturligt som man alltid gör var så svårt i denna situation! ? Jag litade liksom inte riktigt på att det var icke kontrollerande andetag utan tänkte att ” nu försöker jag nog kontrollera ändå” och ”är det verkligen så här jag andas”…. Hmm intressant!?
  Ser så fram emot imorgon och nästa övning!! ??

  Jessika 2016-06-12 22:17:02
  Svara
 • Det var riktigt sköna 15 min men jag hade så svårt för att inte tänka på allt & inget.. Blev medveten om att jag har lite svårt att vara i nuet & förhoppningsvis kan det hjälpa mig till att bli bättre på det nu när jag vet om det! Ser fram emot kommande dagar!!! 🙂

  Amalia 2016-06-12 22:10:59
  Svara
 • Tack! Känns jätteskönt att vara igång med utmaningen! Jag brukar unna mig några minuters meditation varje dag men är jättenyfiken på att lära mig nya tekniker för att vara i stillhet.
  Idag kände jag att tankarna gärna ville vandra iväg till en början men det var bara positiva tankar så jag lät dem komma och gå och försökte att komma tillbaka till andningen. Sista stunden av meditationen fick jag en skön känsla av att energi cirkulerade inom mig och en känsla av att jag blev som rakare i ryggen, nästan längre och klarare, eller egentligen ljusare. Mitt fokus hamnade där istället för att fokusera på andningen. Jag vet, det låter lite flummigt kanske men det var den känslan som kom till mig och den var behaglig så jag hoppas på repris imorgon. 🙂
  Skön kväll, Josefine!

  Karin 2016-06-12 22:05:00 http://rawness.se/blogg/workoutinstyle/
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   ÅHHHHH låter MAGISKT härligt Karin!!!!! Underbart att du är med och delar så härliga rader. STOR KRAM!!!!

   josefinebengtsson 2016-06-12 22:09:14
   Svara
 • Tacksam för att kunna dela och ta del av allas spännande meditationsutmaningar i detta forum. Jag har inte mycket erfarenhet av meditation mer än vad yogan ger utrymme till. Jag upplevde min stund, min kvart ganska frustrerande idag då jag valde att meditera mitt på dagen när mina tankar surrar på som värst. -Skulle man ha öppna eller stängda ögon? Slutade med att jag testade båda sätten en kvart var då jag hade tid. Måste erkänna att jag lättare kunde behålla fokus på mitt andetag med öppna ögon och blicken fäst på en fast punkt. Någon som känner igen sig? Hur är det rätta sättet?

  Lena 2016-06-12 22:03:13
  Svara
  • Svar på Lenas kommentar.

   Tack för att du delar Lena. Härligt att du är med. Vanligtvis så görs Anapana med stängda ögon så att andetaget blir det enda objektet vi fokuserar vår uppmärksamhet på. Vi kommer inom de närmsta dagarna prova på meditation med öppna ögon också men fint att du redan provat båda och la märke till detta. Min tanke är under dessa 21 dagar att jag vill tipsa och låta er känna på olika typer av tekniker men hittar du ngt som funkar för dig redan nu så KÖR. Huvudsaken är ju som sagt att vi ger oss själva dessa 15 min av observation & närvaro. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 22:07:02
   Svara
 • Har länge blivit tipsad om att börja meditera, nu är det dags, tack för utmaningen…. första kvarten avklarad…ont i ljumskarna, surrande tankar, ”har det gått en kvart snart”….men längtar till nästa utmaning imorgon..

  Anette 2016-06-12 21:59:32
  Svara
  • Svar på Anettes kommentar.

   KUL att du är med Anette. Imorrn kommer det ngt integöra ont i ljumsken iaf :-). Prova också gärna en annan ställning kanske stolen nästa gang vi gör en sittande position. KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 22:08:01
   Svara
 • Min kommentar verkar ha vandrat åt samma håll som tankar gick under denna första dag.. Dvs åt nåt annat håll än det var tänkt. Men så härligt att vara igång och ”tvingas” till meditation varje dag!

  Maria 2016-06-12 21:51:08
  Svara
 • Jag satt i 15 minuter och tankarna flöt omkring, jag påbörjade både min fortsatta meditationsväg och morgondagens konflikter?
  Dock hände något på slutet, en ”vinglig” känsla. Häftigt!
  Jag antar denna utmaning?

  Zara Alm Falk 2016-06-12 21:46:16
  Svara
  • Svar på Zara Alm Falks kommentar.

   Tack för att du delar. Fint att du är med ZARA! Ibland händer häftiga grejer i meditationen – notera och observera <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:54:34
   Svara
 • Det var svårare än väntat! Ville använda mantra, men försöke att endast fokusera på andningen. Ser fram emot att bli bättre 🙂

  Jennie Nord 2016-06-12 21:39:20
  Svara
  • Svar på Jennie Nords kommentar.

   Fint! Jaaaa mantran etc kommer senare i utmaningen så ni får prova det med. Men härligt att du motstod frestelsen att göra ngt som du brukar och hängav dig till att bara observera andetaget. FINT. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:55:36
   Svara
 • Härlig utmaning! Men jösses vad svårt att fokusera. Tankarna flyger iväg hela tiden.

  Elina 2016-06-12 21:38:36
  Svara
  • Svar på Elinas kommentar.

   YEAH – exakt vad vi alla märker när vi sätter oss ner och observerar. Bara det är ju en megastor sak att faktiskt bli medveten om hur sinnet fladdrar omkring heeeela tiden 🙂

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:56:23
   Svara
 • Skönt att vara igång med utmaningen! <3
  Jag har mest haft fokus på kortare samt guidade meditationer på senaste tiden. Det ska bli spännande att se vilka olika varianter av meditationer vi kommer göra under de här 21 dagarna!

  Det var skönt att sitta helt i tystnad i 15 min nu i dag. Eller helt i tystnad var det inte… jag brukar ställa timern via mindfulness app, och då välja att ha klockor som ringer på bestämd intervall under de 15 min. Jag tycker att det hjälper mig att hålla fokus. Det är som att klockorna påminner mig om vad jag håller på med och vad jag ska göra.

  Sen passade även de tre katterna (som jag för närvarande har på besök hemma) på att röja loss, jaga varandra och bråka precis när jag satt mig ner. Det blev som en extra bonusträning i att behålla fokus.

  Rutan 2016-06-12 21:37:18
  Svara
  • Svar på Rutans kommentar.

   JAAAAA! Yes – tycker också det är super att ha lite klockor som hjälper till att föra oss HIT HIT HIT igen och igen :-). Hahaha…kul att katterna bråkade lite med dig. God natt å krama!

   josefinebengtsson 2016-06-12 22:01:50
   Svara
 • Tack! Jag behöver ge mig själv denna möjlighet att sitta i meditation. Ser fram emot fortsättningen.

  Kerstin 2016-06-12 21:36:53
  Svara
 • Trodde att jag var rätt bra på att vara i nuet men att endast fokusera på andetagen är verkligen svårt. Det är spännande då man försöker tömma hjärnan, det är så väldigt många tankar som får plats där då. Tanken ”jag undrar hur många minuter det har gått nu?”, kom upp mest hela tiden. Dum tanke egentligen, det är ju inte som att det är speciellt ansträngande att meditera. Förutom att sitta still så länge då, bland alla mygg…

  Ser fram emot morgondagens utmaning, för det var verkligen en utmaning. Men är stolt över att jag lyckades sitta kvar utan att kika på klockan en enda gång! Mental styrketräning!

  Emma 2016-06-12 21:35:26
  Svara
 • Betydligt svårare att inte kontrollera andningen än jag trodde. Tankarna gick ok men svårt o inte tänka på hur man andades. Så de behöver ja verkligen träna på.
  Ser fram emot nästa utmaning:)

  Jennie 2016-06-12 21:32:49
  Svara
  • Svar på Jennies kommentar.

   Tusentack för att du delar Jennie. I know – galet svårt är det. Nästa övning kommer imorrn som kanske känns lättare :-).

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:35:24
   Svara
 • Skönt att vara igång men svårt att hålla tankarna borta. Lyckades dock låta andetaget komma och gå precis som det ville ett tag i början men hamnade lätt i att kontrollera andetaget när bruset av tankar dök upp.

  Linda 2016-06-12 21:10:32
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Fiiiint att du är med Linda. I know – men ibland kan det hjälpa att ta några kontrollerade andetag får att sen hitta närvaron med naturliga. Lycka till :-).

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:37:11
   Svara
 • Det svåraste är alltid att inte låta tankarna vandra iväg, efter en stund blev det lugnare i huvudet!:) jag trodde 15min skulle kännas länge, men nej det gick faktiskt riktigt fort!:) Tack för en bra utmaning!

  Sandra 2016-06-12 21:10:19
  Svara
 • Jag fick ta till en mer kontrollerad andning för att hålla tankarna borta. Ett härligt lugn infann sig efter en stund. Efter dom 15 minuterna var jag påfylld av energi! ?

  Linda 2016-06-12 21:07:01
  Svara
 • Första dagen avklarad och jag har egentligen en enda fråga, men den känns ganska avgörande för resultatet för min del: Hur i hela fridens namn skjuter jag undan tankarna lite vänligt för att sedan fokusera på en andning jag inte har en aning om den ter sig normal eller inte? Alltså, jag tänkte konstant på andningen – och andra saker, men eftersom jag tänkte på andningen glömde jag typ bort hur jag andas normalt… Tips :)?

  Karin 2016-06-12 21:06:56
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Tack för din intressanta fråga Karin. När en tanke kommer (som de ju gör hela tiden), notera att den kommer men för all uppmärksamhet till andetaget istället och på så vis kommer hittar du ju in i närvaron i stunden (och släpper alla tankar på dåtid och framtid). Till en början kan du släppa tänkarna på om andetaget är naturligt eller kontrollerat (utan låt det bara vara – då blir det naturligt efter en stund). Du kan exempelvis fokusera på känslan i näsborrarna när luften går in och ut… Så det finns inget rätt å fel när det kommer till andningen vi vill snarare använda det som en ankare för att för ouppmärksamheten till stunden. Hjälpte det något? STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:43:01
   Svara
   • Svar på josefinebengtssons kommentar.

    Tack, ja, jag tror det hjälper! Att i stället för att ”skjuta undan” tanken kan jag fokusera på ex andning, och då ngn fysisk förnimmelse. Låter lättare än att sjkuta undan, för jag förstod verkligen inte all hur jag mentalt skulle skjuta tankarna åt sidan! Tack!

    Karin 2016-06-12 22:49:17
    Svara
 • Dag ett – check!
  Har alltid velat komma igång med meditation men aldrig tagit tag i det! Men nu så!
  Så sjuuuukt svårt bara! Alla tankar och känslor som far runt i kropp och huvud! Allt som ska göras, handlas, fixas, planeras etc etc etc! Ska bli spännande att se om det blir bättre i slutet av utmaningen! 🙂
  Bring it – jag är redo!!! (tror jag 😉

  Sara 2016-06-12 21:00:49
  Svara
 • Första dagen. Satt på en helt underbar plats vid vattnet. Hörde vågorna skvalpa lätt och fåglarna kvittra. Borde ju vara enkelt, men oj så svårt det var. Djur som killade mig på armar och ansikte, tankar som bara skenade iväg. Kände mig som Julia Roberts i Eat Pray and Love ?
  Kan bara bli bättre. Tack Josefine för utmaningen. Denna behövde jag verkligen! ?

  Katarina 2016-06-12 20:55:08 http://www.yogia.se
  Svara
  • Svar på Katarinas kommentar.

   I know – kanske det svåraste vi kan göra och börja kontrollera tankarna och bara vara HÄR!!!! Men när vi får glimtar så är det ju MAGI. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:45:07
   Svara
 • Första dagen, klar. Svårt att inte klia och tänka på att inte tänka. Men efter ett tag gick det ok.

  Marie 2016-06-12 20:44:42
  Svara
  • Svar på Maries kommentar.

   Haha…YES – galet svårt är det. Men bara att vi blir medvetna om hur mycket tankar som finns hela tiden är ju liksom en STOR GREJ.

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:46:14
   Svara
 • Första dagen avklarad! Det var svårare än jag trodde att inte låta tankarna sväva iväg.. När dom gjorde det försökte jag fokusera på andningen men då blev det lätt att jag just kontrollerade andetagen istället för att bara ”flyta med”. Helt klart något jag behöver träna på.
  Jag trodde däremot att jag skulle känna mig stressad av att inte kunna släppa allt helt, men jag känner helt klart att dom här minuterna gjorde skillnad och det ska bli kul att se hur jag mår efter 21 dagar av kontinuerligt mediterande 🙂

  Therese 2016-06-12 20:30:31 http://theresewiksten.se
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Jajaja va fint Therese att du kände att det hjälpte och gjorde skillnad – galet hur mycket 15 min kan ge oss. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:47:25
   Svara
 • Söndagkväll…..allt som ska göras på jobbet imorgon far som ping-pong bollar i huvudet. Andas…..här och nu. ”Behöver barnen matsäck imorgon?” Andas…..här och nu. ”tackade jag ja till kalaset dottern är bjuden till? ” Andas….här och nu. Tystnad. Stillhet. Allt är ok. Var inte rädd, älska dig själv och älska jorden.
  Tack Josefine för utmaningen. Jag har mediterar i många år men lyckats tappa bort det under året. Nu, nu är det dags att återta lugnet, kärleken och ljuset som jag vet bor i mig.

  Kattan 2016-06-12 20:14:57
  Svara
 • Jättesvårt att inte sväva iväg med tankarna på annat håll men det är väl ett tecken på att man behöver öva mer på att meditera.

  Victoria Björklund 2016-06-12 20:09:19
  Svara
  • Svar på Victoria Björklunds kommentar.

   Precis – å tankar kommer det ju alltid vara men vi börjar se dem och kan slänga iväg den (kanske kommer de också liiite långsammare) å vi kan behålla närvaron liiiite längre ju mer vi övar. Tack för att du delar.

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:49:10
   Svara
 • Första dagen – check!
  Tyckte det var extremt svårt att hålla fokus på andningen. Tankarna for hela tiden iväg och jag blev lätt distraherad av ljud utanför osv.
  Men, det blev också väldigt uppenbart hur uppe i varv jag är då man märkte hur snabb andningen var och hur hjärtat rusade.
  Men övning ger färdighet och jag ser framemot att testa de olika teknikerna. Särskilt de i rörelse, då jag tror de kan passa mig. 🙂

  Jenny 2016-06-12 20:02:54
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Jaaaaa – megasvårt Jenne men övning ger färdighet förhoppningsvis ;-). Tack för att du är här!!!

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:49:50
   Svara
 • Den första meditationen kändes bra, jag kände ett lugn och känsla av lättnad att bara sitta i lugn och ro 🙂

  Svara
 • Tacksam för denna utmaning ❤️ Då mina kroppsdelar lätt domnar bort blir mina meditationsstundef ofta inte så långa. Jag behövde byta ställning några gånger under dagens meditation men kunde hålla både mig och mitt andetag avtappat under alla 15min. Valde att ha lite musik i bakgrunden (min favorit just nu är låtar från Guided meditation experience av Meditation spirit) och eterisk olja i min doftspridare. Härlig stund som gav energi. Tack ??

  Charlotte 2016-06-12 19:53:55 http://www.thefreelanceyogi.com
  Svara
  • Svar på Charlottes kommentar.

   Låter som om du hade en väldigt mysig stund Charlotte. Hur känns det för dig att meditera sittandes på en stol då? Kanske prova det ett tag om du inte gjort det så att inte distraktionen går för mycket till positionen. Tack för att du delar å är med. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:51:27
   Svara
 • Nu gjort första dagen med hjälp av appen du tipsade om Josefine! En hel del tankar i början som minskade under tiden. Lite värk i ryggen som jag försökte tänka bort. Nu efteråt enormt skönt! Tack!

  Chris 2016-06-12 19:51:20
  Svara
 • Ah idag var det svårt med fokus på andningen, tankarna ville gärna gå åt olika håll. Men jag stannade upp på löpturen, tog av mig skorna och var stilla i 15min. Trots brist på fokus så är jag lugnare i sinnet.

  Sofie 2016-06-12 19:11:39
  Svara
 • Sätter mig ner. Tankarna virvlar runt. ”Andas in, andas ut. Vad ska jag äta? Nej tusan. Andas. Andas in. Andas ut. Stängde jag av ljudet på mobilen? Äsch, en kvart sitter jag väl ostört? Fokus på andetaget. Andas. Andas. Undrar hur långt det är kvar? Andas”

  Nåväl det är bara dag 1. Kan bara bli bättre!

  Maria 2016-06-12 19:06:35
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   ÅHHHHH det där är en fin beskrivning av meditation – vi seeeeer alla galenskaper sinnet vandrar iväg till heeeela tiden. KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 21:59:59
   Svara
 • Tack för utmaning. Och ja, lite svårare än man tror att hålla koncentrationen. Men känns bra, glad och lugn efteråt. Det blir en fin söndagskväll nu.

  My Rönnols 2016-06-12 18:47:53
  Svara
 • Meditation har lockat länge – vill lära mig då jag tror att det är bra för mig.
  Denna utmaning är precis vad hag behöver. Men oj oj vad svårt det var – 15 min kändes som en evighet, tankarna var hela tiden ngn annanstans, att fokusera på andningen var nästintill omöjligt mitt fokus var heka tiden på andra kroppsdelar.
  Men träning ger färdighet heter det ju, så ses imorgon igen #josefinesmeditationsutnaning

  Therese 2016-06-12 18:01:58
  Svara
 • Den här utmaningen kom så lägligt. Det har varit mycket det senaste, rutiner som tappats och med det har jag lite tappat bort mig själv. Det är meditation och yoga (bl a) som bidrar till att jag känner mig grundad. Man är ju så medveten om att det är såååå viktigt men ändå kommer livet emellan ibland, och det är ok. Ibland är det ok att hamna off road för att påminna sig om varför man påbörjade den där inre resan från första början. Är så tacksam för den här meditationsutmaningen. Och tacksamhet var just vad jag fylldes av i min meditation imorse. Jag vaknade utan väckarklocka, värmde mitt citronvatten – tog med kopp & yogablock och satte mig på vätterstranden. Bruset från vågor har alltid haft en lugnande effekt på mig, och jag tror der var det i kombination med att hela mitt väsen längtat efter att bara få känna lugnet som gjorde att jag njöt genom hela meditationen som gick förvånandsvärt snabbt. Ingen prestation, inget dömande, bara varande. Jag börjar leta mig tillbaka och är så tacksam för det. Det är dags att säga ja till sig själv mer. Lyssna. TACK för att vi gör der här tillsammans.

  Thilda 2016-06-12 17:57:06
  Svara
 • Mer utmaning än jag trodde! Ovant att fokusera på inga tankar alls samtidigt väldigt skönt. Kroppen lixom försvann och efteråt infann sig ett lugn och jag blev hungrig. Godaste middagen på länge. Tack för inspiration och kunskap❤

  Christina Lindström 2016-06-12 17:52:17
  Svara
 • Tajmingen att du startade din meditationutmaning kunde inte komma mer perfekt. Från djupet av mitt hjärta: tack! Det här är precis vad jag behöver, i en tid med mycket känslor, sorg och tankar. Jag ser framemot de här veckorna och att hitta meditationen igen. Kram

  Brus Sandra 2016-06-12 17:37:53
  Svara
 • Fusk-yogar mycket hemma, går på regelbunden yogamassage och har gått på Yinyoga ett pass i veckan under våren . Då blir det en baggis att börja med meditation, tänkte jag. Nja riktigt så enkelt var det väl inte. Halv åtta i morse satte jag timern på 15 minuter, satte mig tillrätta på mattan och blundade. Tjoho ja! Ganska snart insåg jag att tankarna fladdrade iväg åt alla håll och öronen uppfattade vartenda ljud inne i huset och där ute.
  Men skam den som ger sig. Jag ska fullfölja dessa 21 dagar och när vi ses i Bretagne i sommar (kommer med min dotter Sofia) så ska jag vara mästare på att meditera.

  Gunilla 2016-06-12 16:47:46 http://www.sadanmorsadandotter.se
  Svara
 • Spretigt, obekvämt och smärtsamt. Skönt att inse att det bara kan bli bättre.

  Daniel 2016-06-12 16:23:15
  Svara
 • OK, då är jag igång. Tittade inte på klockan förrän efter 12 minuter, det tycker jag är bra ? Min andning var så tyst och lätt att jag fick lyssna noga efter den. Högt upp i bröstkorgen, med ganska långa pauser efter utandning. Är rätt stressad av mycket på jobbet och vill bara stänga av och ta semester. Tankar vällde in i stort sett hela tiden och jag satt bland annat och tänkte på vad jag skulle skriva här ? Min hund verkade nog lugnare än jag, är jag rädd… Men vi möts igen imorgon. ??

  Anna Fredin 2016-06-12 16:22:42
  Svara
 • Jag antar med nyfikenhet utmaningen, här och nu??

  Anchi Peaceman 2016-06-12 15:22:41
  Svara
 • #josefinesmeditationsutmaning
  Dag 1, ovant för mig med fri andning vid meditation.
  Faller lätt in i ”långa djupa” men efter några minuter ”disciplinerad odisciplin” lugnt och stilla i sinnet

  Anchi Peaceman 2016-06-12 15:21:19
  Svara
 • Hej Josefine. Jag önskar delge den glädje jag kände över att faktiskt ha tagit mig denna stund, dessa 15 minuter. Att ta in meditation i mitt liv är något jag länge tänkt på men skjutit på och skjutit på… och skjutit på, om än det handlat om fem minuter. Har ställt in mig lite mer på att snart, snart närmar jag mig – och då jag såg denna utmaning tänkte jag att nu ger jag mig in i detta. Detta egna mål tillsammans med fler som kanske även för dem sätter sig för nära på första gången.
  Jag satte mig. Då alarmet plingade kunde jag inte förstå att det gått 15 minuter. Dessa 15 som i vid första tanke kändes så låånga och mot slutet väldigt korta.
  Väl uppe sträcktes armarna rakt upp, jag ställde mig på tå, storflinade och sa ”YES!” högt för mig själv.
  Tänk, att en så ”enkel” sak som att sätta sig ned och bara vara kan kännas så svårt, men vara en så stor seger för en själv när det sker.
  En dag i taget. En dag i taget.

  Therese 2016-06-12 15:16:39
  Svara
 • Hej J!
  Detta är sim menat att jag skulle se ditt inlägg. Precis vad jag behöver. Är tanken att man ska dels med sig till nära å kära varje dag eller några gånger under utmaningen?

  Kram

  Johanna 2016-06-12 14:49:07
  Svara
 • Men vilken fantastisk ide Josefine! Jag ska dela med alla jag känner. Hoppas vi ses snart och ev även i höst 🙂
  Lets do this . <3
  Namaste

  Lisa Renberg 2016-06-12 14:47:33 http://www.beraw.se
  Svara
 • En utmaning som passade mig perfekt i tiden. Har tappat lite av kontinuiteten i meditation och det här var inspirationen jag behövde, tack Josefine! Det var väldigt skönt de första 13 minuterna men de sista två kikade jag på klockan för att kolla om det var slut snart, haha, så jag hoppas att ivern kommer att lägga sig under dessa 21 dagar. Men jag arbetar med acceptans och inser att det är ok att sinnet blir uttråkat i början, jag vet att det alltid är så när jag plockar ut meditationen igen. SÅ tack för inspirationen Josefine!

  Moa Westman 2016-06-12 14:45:19
  Svara
 • underbart! Jag hade 100 tankar men det blev längre och längre emellan. Och tystnaden var oerhört skönt. Ett bra knep för att sänka både volym och tempo på sina tankar ???

  Hanna 2016-06-12 14:29:45
  Svara
 • Till en början fick jag jobba med att ständigt komma tillbaka här och nu. Mina tankar började planera sommarsemestern och kvällsmiddagen på samma gång. Men efter en stund låg jag bekvämt på vardgsrumsmattan med fötterna i högläge mot väggen med en filt och kände mig helt avslappnad. Det här ska bli så spännande att följa!

  Sophie 2016-06-12 14:22:57
  Svara
 • Då tacksam att jag hittade denna utmaning just idag när jag behöver den som mest.
  Första meditationen gjord nyss…så härligt.
  Lena

  Lena 2016-06-12 14:20:20
  Svara
 • Jag klarade mig nästan utan att bli rastlös! Om 21 dagar hoppas jag att jag grejar det. 🙂

  S 2016-06-12 14:09:57
  Svara
 • Det gick inte alls bra. Klockan kom aldrig igång, min dotter kom och ville få ok på att cykla till kompis trots att vi hade kommit överens om att mamma skulle få 15 min ? Men jag övar på acceptera att det blev så här, jag har ju ändå försökt och kommit igång! Jag satt på vår uteplats och hörde fåglarna och hade nog ett par undrande grannar men tanken är ju också att inspirera andra så det var en tanke bakom varför jag satt just där. Ser fram emot morgondagen!

  Ulrika 2016-06-12 13:53:42
  Svara
 • Wow, vilken grej! Trodde aldrig att tiden skulle gå så fort och att kroppen skulle vara med mig hela tiden utan att göra ont. Visst kom tankarna som på löpande band men på något sätt kändes dem inte lika viktiga att lägga sin uppmärksamhet på just där och då…

  Linda 2016-06-12 13:38:19
  Svara
 • Utomhus på en klippa med fågelkvitter och gräsklippare som ackompanjemang.
  Känner att tankarna fladdrar, fokuserar på andningen. Någon med dålig energi kommer närmare, fokuserar på andningen. Till slut blir det lättare. Andningen i fokus. Solen i ansiktet. Vinden blåser lätt i håret. Andas…
  Plötsligt har det gått 15 minuter. Jag sträcker ut kroppen och tackar för stunden.

  Anna 2016-06-12 13:38:04 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
 • Åh vad bra, precis vad jag behöver. Mina tankar far och flänger jämt. Min man frågade precis om jag inte kunde stänga av alla mina tankar och ’vata’ down ?? så nu kär jag din utmaning. Ett tips är att ha en mössa på sig ?? det är så skönt att liksom stänga in och värma upp huvudet på en vacker plats, stänga ögonen och fokusera på andningen. Känns mkt bra även om tankarna studsar runt.

  Marina 2016-06-12 13:33:47 http://www.marinaasplund.com
  Svara
 • Vilken bra ide m utmaningen. Fick mig att ta tag i nåt jag tänkt på en tid ? Tränar på att ha tålamod med att tankarna far runt i början.

  Sabrina 2016-06-12 13:33:06
  Svara
 • Nu har jag påbörjat detta äventyret! Här även tipsar mina vänner på instagram och Facebook! Passar perfekt nu när jag är mitt inne i en detox att även få städa bland det mentala också. Mycket fladdriga tankar idag.. Har massor att lära.. Känner mig ödmjuk och beslutsam inför utmaningen och hoppas att detta blir det som ger mig en hållbar rutin<3

  Petra 2016-06-12 13:26:37
  Svara
 • Hittade den här utmaningen idag. Gissa om jag blev glad! Passar mig perfekt! Utmattad sedan snart 2 år, jobbar igen men får inte riktigt till återhämtningen så de här 21 dagarna kunde inte komma mer lämpligt! Tack!

  Jenniesyogaresa 2016-06-12 13:10:57
  Svara
 • Tack så mkt nu är de första femton minutrarna gjorda! Måste erkänna att jag fasar lite även fast jag vill få in meditation i min dag. Jag tog faktiskt o låg ner idag o jag måste säga att det kändes väldigt avkopplande att ligga där o bara andas o nästan inga tankar kom. Väldigt snabbt fick jag sällskap av min katt som gjorde det ännu mer harmoniskt. I morgon är jag redo att sitta. Tack <3

  Maria 2016-06-12 13:05:49
  Svara
 • Jag startade idag, satte mig i trädgården. Fågelkvittret var öronbedövande och jag kom förvånansvärt lätt in i att stilla mitt sinne. Min själ har skrikit efter detta så länge men mitt ego har hindrat mig, begränsat mig med att tala om att det är svårt och tar tid innan man hittar lugnet och balansen. Vilket gjort att jag inte börjat, så när du starta denna utmaning Josefine kändes det som att min själ ännu en gång gjorde sin röst hörd och sa nu är det dags min vän. Tack tack tack!

  Marlene Segerlund 2016-06-12 12:46:07
  Svara
 • Vilken bra initiativ Josefine! Jag kämpar sedan en tid att få till en daglig meditationsrutin. Det är inte lätt. Jag ska verkligen ta vara på den här utmaningen och se om den kan hjälpa mig tillbaka till rutinen som jag faktiskt hade ett tag i våras.
  Jag och min mamma har redan bokat en resa till Bretagne v 28! Ser fram emot det så mycket!
  Jag tipsade om din utmaning i bloggen, och lånade nån bild från Yogiakademin. Hoppas det är ok! 🙂
  Ses i sommar!

  Sofia 2016-06-12 11:46:47 http://www.sadanmorsadandotter.se
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   WIHOOOOO Sofia. Underbart att du är med och sååå fint att du kommer till oss i sommar. Längtar till att få träffa dig och yoga med dig. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 12:08:07
   Svara
 • Vaknade, satte mig till rätta i sängen och började. Skönt att börja morgonen så. Man är ren på något sätt. Det gick bra att fokusera och återkomma till andningen, men det svåra för mig är att veta om andetaget är naturligt eller inte. Det kanske verkar märkligt, men jag tror det beror på att jag i vanliga fall har en stressad andningen och därför använder andningen som ett verktyg för att sänka stressen i kroppen. Älskar att ta djupa långa andetag och känna hela lungorna, det går inte alltid när jag är för mkt i jobbiga tankar. Då kan jag yoga lite och släppa på spänningen och få ett djupare andetag, kontrollerat. Så kan lägga märkte till mina naturliga andetag, men har bara observerat andningen när den är kontrollerat. Så det är nog därför jag blir förvirrad och inte vet om jag styr den eller inre. Känns viktigt att kunna förstå sitt egna andetag så vill bli bättre på det, ska öva. Tack för utmaningen Josefin, jag kommer meditera varje dag med dig och er andra. Får se om jag väljer att kommentera varje dag, men här var iallfall lite av min föesta upplevelse. Någon som känner igen sig? Kramar, och lycka tilla allihopa

  Lisa 2016-06-12 11:36:25
  Svara
 • Kom en massa tacksamma tankar, blev en skön o stärkande stund

  Catrin Egerborn 2016-06-12 11:33:49
  Svara
 • Första dagen på en ny utmaning/resa är alltid pirrig. Idag var det som att jag satte mig ner i ett första möte – med mig själv. ”Hej..” ”Godmorgon.. läget?” Sen va dialogen igång….. Tiden verkade aldrig någonsin ta slut! Att jag har så mycket viktigt att berätta för mig själv – att jag aldrig ger upp! Haha, lyckades ändå styra bort samtalsämnet och känna av andetagen mer och mer. Ser fram emot morgondagens möte, haha!

  Yoganea 2016-06-12 11:04:31
  Svara
 • Insomnande fot, trött i ryggen, lugn och frid, känner mig taggad! 🙂

  Malin 2016-06-12 09:43:19
  Svara
 • Tack Josefin för den här utmaningen 🙂 Känner att jag har fått en bra start på dagen. Jag har under 8 månader haft stor nytta och glädje av mindfulness där fokusering på andningen är viktig och jag använder meditation så ofta jag kan.. Det bästa är att man kan utöva det var och när som helst. Så nu är jag igång med denna utmaningen och det ska bli intressant att följa de dagliga tipsen.

  Bo Stenström 2016-06-12 09:01:36
  Svara
  • Svar på Bo Stenströms kommentar.

   Underbart att ha dig med Bo. Härligt att du kört mindfulness i 8 månader redan. Kul att du är redo att prova lite nya tekniker 🙂

   josefinebengtsson 2016-06-12 11:44:12
   Svara
 • Började dagen med 30 min yoga, kör Adrienes Yoga Camp 30 dagar som hon släppte i början av året och som inte funkade för mig då (Dag 20). Sedan tog jag mina 15 min meditation. Jag vet sedan förut hur svårt det är att fokusera på andetagen och tankarna åker sååå lätt iväg. Även om jag inte ska döma så kände jag en viss frustration och prestation, finns nog väldigt mycket rastlöshet i mig, lätt hänt att tänka att jag vill göra allt men jag är aldrig riktigt riktigt närvarande i nuet. På slutet använde jag mig att tekniken att räkna andetagen och sedan så fort en glömt bort vilken siffra en är på så får en börja om på 0. Då släppte de negativa känslorna och det blev mer lite roande/komiskt att jag bara kom till typ 5-6 andetag innan jag fick börja om varje gång.

  Ser verkligen fram emot dessa 21 dagar!!! Tack Josefine!
  Kram från Anna

  Beautiful Life 2016-06-12 08:54:17 http://beautifullife.se/maste-jag-meditera/
  Svara
  • Svar på Beautiful Lifes kommentar.

   Åh – fint att läsa din ärliga delning Anna. Toppen att du kör yogautmaning också :-). Underbart att ha dig med. Precis räkna andetagen är ju oftast lättare sätt att få koncentrationen så ibland kan man kan ta det alternativt ta ett gäng lite mer djupare och kontrollerade andetag. TACK för att du är med. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 11:42:56
   Svara
 • Det var pirrigt när jag vaknade imorse typ som en blandning av julafton och första dagen i skolan. Jag satte mig på en kudde på min yogamatta för att det skulle kännas tryggt. Det kändes härligt att börja meditera på morgonen när jag kände morgonljuset i ansiktet istället för på kvällen innan jag skulle somna så som jag gjort innan, för att börja dagen med något fint (yoga) och sluta dagen med något fint (meditera). Det kändes också bra att landa på mattan för att meditera och inte vara ensam. Även om vi alla är på olika ställen så känns det som att vi gör det tillsammans och det känns fint. Att sitta ner och följa andetaget var verkligen spännande. Ibland gick det lätt och jag fick en känsla av att nästan sväva och ibland kom jag på mig att lite krampaktigt sluta andas när en jobbig tanke/känsla dök upp men då fick jag liksom bara hitta tillbaka till andetaget igen som i yogan. Men ibland poppade det upp helt knäppa tankar som ”Jag vill äta vattenmelon med sked” & det var så fånigt att jag liksom inte kunde ta mig eller situationen på för stort allvar. Det känns så himla bra att vara igång! Tack Josefine för att du skapat detta 🙂

  Zoe 2016-06-12 08:51:53
  Svara
  • Svar på Zoes kommentar.

   Åhhhh blir helt tårögd av att läsa Zoe. Jaaaa…känns verkligen så fint att vi gör detta ihop. Tusentack för att du delar…allt från viktlöshet till galna tankar. Det är ju just vad som händer i meditation och livet. Upp och ner – hit och dit. Underbart att ha dig med. <3

   josefinebengtsson 2016-06-12 11:41:06
   Svara
 • Tuff start:)
  Tänker att jag skall köra 15 min varje morgon innan jobbet och att jag skall göra det ute på min altan.
  Tankarna flög som popcorn i huvudet och hjärtat slog extra slag. Några av mina grannar är som mig morgonpigga så det var en del ljud trots tidig söndagsmorgon.
  Jag tänker att jag skall vara snäll mot mig själv och ge mig tid. Jag skall också prova olika sittställningar för att hitta den som passar mig bäst.
  Fortsättning följer!

  Cecilia 2016-06-12 08:50:55 http://cekestrand.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Tusentack för att du delar C. Yes – det är ju ofta när vi sätter och ner och sluter ögonen som vi märker alla ljud och hur många tankar som finns där… Ja – va snäll mot dig själv. Tålamod :-). Jättefint att du är med. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-12 11:39:12
   Svara
 • Lite efter 08:00 gick jag upp och gjorde mig iordning för 15 minuters Anapana meditation på min väns balkong. (Tankarna är starka)

  Anna fältskog 2016-06-12 08:39:17
  Svara
 • Första dagen och jag kliver upp innan resten av familjen vaknat och sätter mig tillrätta på mattan. 15 min och att ”bara” följa sin andning. Det var mer utmanande än jag trodde, men tack vare fin guidning Josefin att inte vara dömande om tankarna drar iväg lyckas jag sitta kvar hela tiden ut. Så mycket positiv kraft och styrka som finns i andetaget, känner mig full av tacksamhet och liv.

  Lisa 2016-06-12 07:17:04
  Svara
 • Luften i rummet är sval mot min hud- fönstret är öppet så jag hör fågelsången – huset är tyst alla sover- bara mina tankar som överröstar…
  Tua

  Tua 2016-06-12 07:07:55
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!