Skolkade meditationen. Vart tog den duktiga lilla flickan vägen?

Vipassana meditation

vipassna meditation

Foto – Peter Sahlberg

Igår började jag berätta om min Vipassana upplevelse förra veckan (Läs gärna om det här). Jag skrev om hur upplevelsen såg väldigt annorlunda ut än vad den brukar göra för mig. Jag skolade nämligen från meditationen.

 

Och jag lärde mig massor av just skolkandes. Så länge jag kan minnas har nämligen epitetet ”duktig flicka” stämt väl in på mig – fick MVGn, körde Handels-racet och jobbade som strategisk konsult. Har med andra ord gjort sjukt mycket duktiga grejer – hela mitt liv kretsade kring prestation. Sen hittade jag yogan och meditationen… duktigheten minskade (jag kunde ”bara vara” å chilla mer) men den försvann absolut inte helt. Utan duktigheten hade jag nog exempelvis inte tagit mig igenom något Vipassana retreat alls. På mina tidigare retreat, har jag som nämnt suttit där i meditationssalen, blickstilla och fokuserad – vart en duktig ”Vipassana student” helt enkelt.

 

Denna gången hände alltså något annat. Jag gick emot duktigheten och skolkade.

 

Jag struntade i väckningen kl 04 och istället låg jag kvar under det varma täcket. Jag skippade timmar av meditation under dagen för att hänga under ett  träd i den lilla skogen. Det var skönt och kanske exakt vad jag behövde dessa dagar.

 

Men tankarna som tidigare drivit mig till MVGn och stilla sittande meditation hälsade fortfarande på i mitt bakhuvud…

 

”Vad händer om allt mitt driv är borta?”, ”Latmask!”, ”Har du helt tappat det?”, ”Du kommer fan hamna på gatan om du inte styr upp dig själv nu”

 

För några år sen trodde jag blint på dessa tankar vilket gjort att jag jobbat stenhårt för att visa för mig själv att jag inte är lat. Men de senaste åren har jag förstått att om jag tror på alla dessa tankar är jag dömd att bli olycklig. Jag har gjort allt i min makt för att förinta den där duktiga flickan.

 

Trots det är tankarna alltså fortfarande kvar men nu lyckas jag ofta observera dem och (ibland) även välja bort dem. Inte tro på dem för att istället hitta njutningen av att ligga där under trädtopparna, låta hela kroppen slappna av tungt mot marken. Känna att det är OK att bara vara där utan att göra någonting produktivt överhuvudtaget.

 

Livet går väl inte ut på att vara bäst i klassen?

 

Läs gärna mer om mina tankar om Vipassana meditation här och om att välja bort tankar här.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • A big thank you for your blog.Really looking forward to read more. Want more. https://freehorseracingtv.com/

  cheltenham races today on tv 2022-12-03 16:32:14 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Tack för att du delar dina tankar om vipassana. Var där själv förra veckan

  Göran Andreasson 2016-05-16 17:53:07 http://Www.kollagen4you.se
  Svara
 • Åh vad jag känner igen mig i det där. Är så less på att alltid vara den duktiga flickan. så trött på det!

  Jenny W 2015-12-02 13:18:57
  Svara
 • Hej! Jag har ofta negativa tankar, lite som tvångstankar att jag är så rädd att något hemskt ska hända så jag måste göra något åt det. Ibland känner jag att det blir väldigt orimliga saker och har blivit stressad kring detta. Har funderat på att ta hjälp, men har också funderat på om yoga och meditation kan hjälpa mina oroande och stressande tankar? Vet du någon annan som kännt liknande som blivit hjälpt genom yoga och meditation? Kram

  Michaela 2015-12-02 13:11:08
  Svara
  • Svar på Michaelas kommentar.

   Tack för att du delar. Usch…låter inte alls kul Michaela. Yoga och meditation kan vara ett jättebra sätt att liksom inte helt tro på de där tankarna. Landa i kroppen istället och därifrån hitta lugn. Rekommenderar dig verkligen att prova på! Kram!

   josefinebengtsson 2015-12-02 18:31:34
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!