CHAKRA 1 – ROTCHAKRAT

Hello bästa ni!

 

Som jag skrev igår så är min tanke att vi ska grotta in oss lite i våra chakran (energihjul) de kommande dagarna. Spana gärna in en övergripande text om chakran här.

 

Så låt oss börja nerifrån och idag kika på vårt första chakra, rotchakrat.  På yogaspråket sanskrit kallas detta chakra för Muladhara där Mula betyder just ”rot” eller ”stöd” och adhara syftar på ”ställe”.

 

Rotchakrat är lokaliserat i nederdelen av ryggraden, närmare bestämt området mellan anus och könsorganen. Men även våra ben och fötter är relaterade till detta chakra och ses som en förlängning av det. Likt basen i Maslow’s behovshierarki (för er som är bekanta med den) så förknippas detta chakra med våra grundläggande behov såsom mat för dagen, tak över huvudet, samhörighet med andra, fysiska hälsan. Detta chakra symboliserar tryggheten och stabiliteten i livet.

 

Vi har ALLA upplevt perioder i livet då dessa behov inte uppfylls, det är som om någon drar mattan från våra fötter och tryggheten är helt plötsligt som bortblåst. Vi känner oss ogrundade. Kan du komma på en sådan situation i livet? Kanske var det stora negativa händelser så som att du förlorade jobbet, blev lämnad av din partner, tvingades flytta, blev svårt sjuk, utfryst av vänner etc. men även mindre förändringar såsom resande eller en förkylning påverkar detta chakra. Kan du minnas vad som hände i kroppen under en sådan period?

 

Förmodligen hamnade detta chakra då i obalans, antingen blev det överaktivt eller underaktivt. Ett överaktivt rotchakra kan ge hett temperament, otålighet, irritation samt en överfixering vid att tjäna pengar och göra karriär. Ett underaktivt rotchakra kan ge oss mindre kraft, oförmåga att ta tag i saker och göra förändringar, utmattning och depression.

 

Obalanserna brukar visa sig i vår fysiska kropp genom att vi får problem med könsorganen samt smärta i nedre delen av ryggen (dvs. områdena i närheten av detta chakra). Sjukdomar som sägs vara relaterade till ett obalanserat rotchakra är kroniska ländryggsbesvär, ischias, åderbråck, fetma, förstoppning, ändtarmscancer, hemorrojder, depression, prostataproblem och reumatism.

 

OK! Så vad gör vi då med denna informationen kan man fråga sig? Givetvis kan vi göra ALLT för att behålla vår trygghet och på så vis slippa dessa sjukdomar och problem MEN tyvärr så kan vi ju inte kontrollera hela vår omvärld. Omständigheter som gör att våra grundläggande behov sätts i gungning kommer att inträffa och då gäller det snarare för oss att hitta tekniker som hjälper oss att hantera det som händer och med hjälp av dem balansera chakrat igen.

 

Det finns mängder med tips och tricks för att balansera våra chakran såsom yoga, massage, healing, kostvanor etc. men även ”småsaker” som vilka dofter och färger vi utsetts för sägs ha en effekt. När det kommer till rotchakrat så sägs exempelvis färgen röd och doften Pachchouli värka balanserande. Rotchakrats element är jord vilket gör att vi även balanserar det genom att vistas mycket ute i naturen, och känna gräset under våra fötter och jord i våra händer.

 

Kommer inom kort ge tips på specifika övningar du kan göra för att balansera detta chakra.

 

KÄRLEK!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • I really adore the people who write and share this post. Good job.

  outdoor kitchen Metairie, LA 2023-07-21 09:30:04 https://www.cmcsservices.com
  Svara
 • I’m writing on this topic these days, but I have stopped writing because there is no reference material.
  Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials,
  so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

  토토 갤러리
  토토 사이트 추천
  토토 커뮤니티
  에볼루션 카지노
  카지노 커뮤니티
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2023-01-28 06:38:49
  Svara
 • Great job for publishing such a beneficial website. Your weblog isn’t only useful but it is additionally really creative too.

  Svara
 • This post is really informative and you have posted such precious and informative article.Top Gun Leather Jacket

  Mike Rooney 2022-06-10 13:43:43
  Svara
 • Du är sååååååå underbart vacker. Lika vacker som Malin i Vi på Saltkråkan. 100% svensk skönhet.

  Peter 2019-02-03 20:40:00
  Svara
 • Hej Josefin! Så otroligt intressant läsning, ser framemot att läsa om de andra chakran. Yogan har hjälpt mig så mycket – inte bara fysiskt, då jag alltid hållit på med någon form av träning såsom gymnastik, gym, dans, löpning – men även mentalt. Men trots all den träning jag gjort innan så är det ingen träning som kan jämföras med yogans unika konst att förbättra ens kroppskontroll, hållning, smidighet, kroppsstyrka, mentala styrka jaa you name it…. Så ser framemot att lära mig mer om de andra chakran!

  Vänligen,

  Linda

  Linda 2017-11-05 12:30:19 http://www.cleaneatingbylinda.com
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Va fint att ha dig här Linda. Tack för att du läser och kommenterar. Massa kramar <3

   josefinebengtsson 2017-11-08 07:06:03
   Svara
 • Otroligt rolig serie!! Ser fram emot att få läsa mer om alla chakran. Så kul att du tar upp lite djupare aspekter av yogan, MER yogafilosofi helt enkelt 🙂 Tack!

  Julia 2017-11-03 08:47:17
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   YEAH! Det kommer mera. Sååå segt internet här i Indien så kan inte ladda upp så mycket men hemma i Sverige igen på fredag så då kommer fler texter :-). Kul att du läser. Massa kramar

   josefinebengtsson 2017-11-08 07:07:19
   Svara
 • Jihhaa!!! 🙂 Vill tipsa om ett ögonfransserum som funkar. Nanolash. som ny får du 100 kr i rabatt ❤ ❤

  Här är min länk: http://referme.to/9vACAme

  Pia Svensson 2017-10-31 12:12:24
  Svara
 • Så otroligt intressant!

  Therese 2017-10-30 20:39:06 http://www.theresewiksten.se/
  Svara
 • Tack så mycket! ?❤️❤️ Så intressant och spännande! Känns inte som flum längre ?? kärlek!

  Hannanas 2017-10-30 20:23:31
  Svara
 • Så otroligt spännande och intressant! Ser fram emot att ta del av dina övningar och tips om detta 🙂 Läser just nu din bok och har god nytta av den i mitt yoga- och meditationsutövande hemma. Har även börjat yoga på studio med grymma lärare några dagar i veckan, och jag märkte tidigt hur min kropp svarar och läker. Har mycket problem med nacke och axlar, och har fått såna otäcka auramigrän-anfall. Har tvingats sluta träna krav maga på grund av detta. Yoga och meditation säger jag bara! Alla skulle behöva det i sina liv! Och önskar även att yoga, meditation och medveten andning lärdes ut i skolor.

  Har precis börjat läsa din blogg nu och ser fram emot att följa dig! Tack 🙂

  Jennifer 2017-10-30 17:34:26
  Svara
  • Svar på Jennifers kommentar.

   Åh välkommen hit Jennifer. Såååå underbart att du hittat yoga och meditation. Åh va glad jag blir. Magi. ✨✨✨

   josefinebengtsson 2017-11-01 16:24:20
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!