Chakran – flum eller sanning?

Kära läsare! Jag har haft en yogablogg i över två år nu men inte skrivit om en central aspekt – CHAKRAN. Nu är det dags :-).

 

Ordet chakra kommer från Indiens uråldriga språk (sanskrit) och brukar översättas som livsenergihjul, vilket enligt mig känns väldigt vagt. Vad tusan är livsenergihjul?

 

Det är just därför jag hållit mig borta från att skriva om chakran tidigare här på bloggen. Jag försöker alltid skriva om saker på ett självupplevt och konkret sätt och vill hålla mig borta från att bara kopiera teori från en yogabok. Teori riktar ju sig till huvudet och vi kommer aldrig kunna ”förstå” betydelsen av chakran med huvud. Huvudet kommer snarare bortfärd det som något flummigt.

 

Hursomhelst, de flesta av oss har nog upplevt att vi är mer än ”bara” fysisk kropp, att det finns någon form av energi – ”livsenergi” – som strömmar inuti den fysiska kroppen. Ju mer vi kommer i kontakt med kroppen, med hjälp av exempelvis yoga och meditation, så brukar denna livsenergin tala högre. Vi börjar känna hur var och hur den flödar i kroppen. Vi börjar bli medvetna om att vi inte bara har en fysisk kropp utan också en slags energi kropp. För att trots allt referera till teori så sägs det att vår energikropp består av 72 000 energikanaler (nadis). Jag brukar tänka mig att det är som blodkärl fast en transport av energi istället för blod. Jag har svårt att tro att någon människa varit kapabel att känna exakta hur många energikanaler vi består av så jag vet inte hur man kommit fram till den siffran. Den känns dock mindre viktig i sammanhanget.

 

Det jag upplevt är i alla fall att jag kan känns att vissa ställen i kroppen känns som hubbar för energi. Det är tydligt att det händer något ”speciellt” på dessa områden, det är mer energi på något vis. Dessa hubbar hittar jag längst min ryggrad. När jag mediterar mycket kan jag verkligen känns hur ett starkt energi flöde som strömmar upp längst ryggraden. Det är NICE!

 

Denna känsla hänger väl ihop med det chakrasystemet som är definierat i diverse yogaböcker. Enligt teorin finns det sju chakran i kroppen som är placerade i en rak linje mellan ryggslutet och hjässan parallellt med ryggraden.

 

När vi börjar känns in vår ryggrad kommer nog de flesta av oss känna av dessa olika områden. Som att något som varit stängt börjar vakna till liv, likt ett ”hjul” börja rulla igen. Vi märker också att dessa hjul har olika kvaliteter. När vi känner in hjulet som sitter mellan ögonbrynen och några centimeter in känner vi något medan när vi utforskar hjulet bakom bröstbenet kommer vi ofta i kontakt med något helt annat. Som att varje hjul rör olika områden i livet. Som att varje hjul representerar olika funktioner i kroppen.

Beroende på hur vi lever – vanor i vardagen, invanda tankegångar, uppväxt, miljö, stress och relationer – så påverkas dessa hjul. De öppnas eller stängs. De överstimuleras eller undertrycks. De är i balans eller obalans. Det finns mängder med tips och tricks för att balansera våra chakran såsom yoga, andning, massage, healing, kostvanor etc. men även ”småsaker” som vilka dofter och färger vi utsetts för sägs ha en effekt.

 

De kommande veckorna tänkte jag därför skriva lite extra om dessa sju så kallade energihjul.

 

Så håll utkik!

 

MED KÄRLEK

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • The data you’ve presented in your blog posts are quite helpful. Your entire post is full of fantastic advice. We appreciate your candor greatly.

  blekeo 2023-08-25 12:22:28 https://basketball-stars.co/
  Svara
 • I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  gateio token 2023-05-21 02:06:46 https://www.gate.io/tr/signup/XlQVXVo
  Svara
 • I’m writing on this topic these days, but I have stopped writing because there is no reference material.
  Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials,
  so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

  토토 갤러리
  토토 사이트 추천
  토토 커뮤니티
  에볼루션 카지노
  카지노 커뮤니티
  https://www.j9korea.com

  jaeseu 2023-01-28 06:39:08
  Svara
 • I really enjoyed reading your article. I found this as an informative and interesting post.Marlboro Man Shearling Jacket

  Mike Rooney 2022-06-11 14:32:13
  Svara
 • Så kul! Tack att du delar med dig!! ??❤️❤️

  Hannanas 2017-10-30 20:27:03
  Svara
 • Åh, det här ser jag fram emot att läsa mer om på din blogg✨?.

  Sara 2017-10-30 13:04:17
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Yeah. Kul. Kommer mera de kommande veckorna. Sååå spännande tycker jag med. ??✨?

   josefinebengtsson 2017-11-01 16:24:48
   Svara
 • Ååh ser fram emot att läsa om det Här! ?❤

  Malin 2017-10-29 17:09:30
  Svara
 • Ser verkligen fram emot de inläggen?

  Mikkaela 2017-10-27 16:03:41
  Svara
 • Under veckan i Biarritz var det nog första gången jag hörde talas om våra chakran så ser fram emot att få läsa och lära mig mer! <3

  Nathalie 2017-10-26 22:07:17
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!