MEDITATIONSUTMANING Dag 20 – Kramas!

meditationsutmaning kramas josefine bengtsson

Alltså tiden springer iväg, näst sista dagen av vår 21-dagars meditationsutmaning. WOW – hur cooooolt är det inte att vi gör detta tillsammans. Från hela mitt hjärta, jag är sååååå galet imponerad. TACK för ert mod att möta er själva, att prova nya tekniker och för alla vackra delningar. Vill bara krama er allihop på en gång och KRAMAS är faktiskt just vad vi ska göra idag!

 

”Josefine – nu har du gått för långt, kramas är härligt men det är ju inte meditation”.

 

Haha.. jo, kram-meditation existerar faktiskt och det är inte ens jag som hittat på det utan en välkänd Zen Master vid namn Thich Nhat Hanh.

 

Han menar att kramas är det bästa sättet för att hitta närvaro i stunden. Som bonus ger det oss också läkande effekter, förståelse för varandra och glädje i livet samtidigt som vi blir medvetna om att vi inte är separata varelser utan att allt hänger samman.

blogg-4

Idag behöver du antingen en snygging (kanske samma person du använde för Ögonkontaktmeditationen), ett barn, ett gosedjur, ett träd eller något annat kramvänligt. Med andra ord, har du ingen annan person som vill meditera med dig idag eller om det känns konstigt så går ett träd alldeles utmärkt – för er som bor i Stockholm så kan ni allt som oftast hitta mig i Liljanskogen kramandes ett härligt träd :-).

 

Såhär gör du…

 1. Hitta en person eller objekt du känner för att krama.
 2. Sätt på din timer.
 3. Börja med att stå på avstånd observera personen (objektet) framför dig.
 4. Om det inte känns för flummigt buga mot varandra (eller mot objektet).
 5. Ta 3 djupa andetag.
 6. Kom sakta in i kramen och var fullt medveten om känslan och andetaget.
 7. Börja med att ta tre djupare andetag. Zen mästaren Hanh menar att det första antaget ska riktas till din egen närvaro i stunden, det andra till den andra personen (objektet) och det sista till tacksamheten och känslan av gemenskap. Låt sen andetaget vara naturligt.
 8. Om du kramar en annan person, skifta uppmärksamheten mellan hur det kännas att kramas och att bli kramad.
 9. Känn efter hur länge du/ni vill vara i kramen. När du/ni kommer ut ur kramen (buga igen om det känns härligt).
 10. Stå eller sitt ner de återstående minuterna av meditationen.

 

Hoppas det kändes mysigt! Detta är något vi ju alltid kan göra lite i smyg när vi kramar en annan person. Kramen kan liksom leda oss ner i kroppen och in i nuet. Vi kan få en meditationsdos varje gång vi kramas. Det kan bli väldigt vackert! Ser fram emot att höra era delningar och se era bilder :-).

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
47kommentarer
 • Jag gjorde meditationen två gånger för att se skillnad på om jag kramade en person eller ett föremål. Jag började med ett av våra gamla äppelträd.
  När jag kom ut och stod och betraktade det så började det regna men jag valde fullfölja. Det regnade så lite och trädet skyddade mig så jag blev inte ens blöt. Det var härligt att få insupa dess dofter. Om fokus låg på mig fick jag ångest men när jag skiftade till trädet och alltet gick det bra. Det kom mycket tankar på vad jag borde göra i trädgården men till slut blev det lugnt.
  När jag kom in vaknade barnet och ville ammas och det är ju en slags omfamning så jag gjorde meditationen igen. För mig kändes det väldigt bra men när meditationen var klar började barnet gråta otröstligt. Jag vet inte varför, det kan vara ett sammanträffande (t ex tandsprickning) men min första tanke var att det var separationsångesten från enda natten vi varit ifrån varandra (vår bröllopsnatt för 2 veckor sedan). Det var i alla fall inte förrän vi gick ut ur sovrummet och in i andrummet (yoga, meditation och bibliotek) och lite amning som hon blev glad igen. Om inte annat så vet jag nu vad jag har dåligt samvete över.

  Jessica 2016-07-04 14:19:18 https://dromvittran.wordpress.com/
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   Tack för delningen Jessica. Så fint att du kramade trädet – att du stod kvar och observerade vad som snurrade runt i ditt huvud. Tankar som ger dåligt samvete är ju oftast just det – TANKAR. Som inte behöver vara sanna alls. Vackert att du observerade. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-07-06 11:59:30
   Svara
 • Blev ingen kram för mig 🙂 fick bli min vanliga sittning. Svårt att argumentera emot Thich Nhat Hanh om kramars betydelse. Skall försöka vara extra närvarade vid mina kramar framöver. Peace!

  Andreas Eneroth 2016-07-02 22:46:46
  Svara
 • Åh jag älskar kramar! Kramas så mycket jag kan med både vänner och familj. Men till denna meditationen valde jag tillslut att hålla om mig själv. Jag kramar sällan mig själv med känslan som jag kramar andra med, aldrig tror jag.

  Så under meditationen försökte jag variera fokuset mellan känslan av mina händer som höll om skulderbladen, som kramade en fin person som jag gillar, precis som när man kramar någon annan. Och sedan skifta fokus till känslan av att bli omfamnad, hur värmen spred sig i kramen.

  Jag upplevde att jag accepterade mig själv, att jag är värd precis lika mycket som någon annan. Jag tänker inte illa om mig själv men ibland glömmer jag att påminna mig om mitt eget värde. Den här meditationen blev en påminnelse.

  Tack för idag <3

  Josefin Forsberg 2016-07-02 21:46:59
  Svara
 • Jag ville egentligen kramas med en av mina systrar men precis innan vi skulle börjat så hoppade hon av haha. Så blev ett träd istället. Kändes lite stelt först, men efter ett tag var det rätt mysigt. Trädet kändes så stabilt och tryggt, och visste ju att det inte skulle springa iväg från mig 🙂 Men var lite rädd för myrorna som jag tidigare observerat på trädet så satte mig efter en stund ner på gräset och fortsatte min meditation där. Tack!!

  Linda 2016-07-02 20:40:05 https://www.instagram.com/lindalh3/
  Svara
 • Detta brukar jag göra med min lilla prins, medan jag nattar honom (helst utan att veta att det fanns en sånt typ av meditationen 🙂 ) Han är 2 och halv och fortfarande gillar att sova på mig, så vi kramas och det är magisk att känna sin lilla kropp vikten hur blir mer och mer medan han går in i sömnen… samtidigt som man känna hjärtklappningar så nära varandra! Helt underbart och som sagt, gjorde detta förut utan att veta man kunde meditera på den sätt, men detta ska jag fortsatta, säkert, med 🙂 Tack!!!!

  Lorena 2016-07-02 19:51:23 http://liveforever.se
  Svara
 • Jag låg och kramade min lilla Yorkshireterrier valp på 4 månader! Det gick fint och kändes härligt, blev helt sönderslickad och pussad i ansiktet dock men det var av total kärlek?????❤️❤️??

  Jane 2016-07-02 15:48:07
  Svara
 • Så fint att stanna i kramen länge. Jag och min kille kramas en massa men att stanna kvar i kramen en lång stund händer inte så ofta, om man inte kramas i sängen och somnar i famnen på varann. Vi är inne i en period med en del jobbiga frågeställningar så kändes extra fint att få stanna och känna in varandra idag. Extra mysigt blev det med ljus och regnet som slog mot rutan. Känner en så enorm stor tacksamhet för att du bjudit in till dessa fina meditationer och tacksamhet genremot mig själv som gett mig den här tiden varje dag att meditera men även att reflektera över meditationen efteråt. Tack ?

  Annelie brand 2016-07-02 12:50:00
  Svara
 • Det kom sig ganska naturligt att kramas när jag träffade en vän. Jag tänkte inte i stunden på det som meditation, men det blev en stund att stanna upp och vara. För att få en krambild (som jag glömde igår) gick jag till skogen idag. Det är mysigt att krama träd, men mindre mysigt med mygg. Så det gav jag snabbt upp. Fast inte innan jag fått min bild! Nu ska jag dansa!

  Emma 2016-07-02 12:37:01 http://Instagram.com/emmatstarsta
  Svara
 • Gjorde meditationen igår men glömde skriva, kramade en kudde och försökte slappna av, gjorde typ halva meditationen med kudden och sedan satt jag bara stilla! Kändes bra 🙂

  Frida 2016-07-02 10:59:43
  Svara
 • Mer kramar, absolut! Det var som om min man hade varit inne och tjuvläst dagens utmaning, för det var han som kom till mig och sa kan jag få en kram.

  Älskar att känna mig omsluten och trygg, här vill jag vara, här vill jag stanna.

  Den starkaste känslan som kommer är- jag är inte ensam det finns någon bakom mig när jag behöver det. Ingen kan alltid vara stark, alla behöver en trygg famn och jag är så tacksam att jag funnit min.

  Lisa 2016-07-02 09:18:19
  Svara
 • Så mysigt:)
  Kramades med min man o kände hur hela jag kopplade av blev lugn o harmonisk efter ett tag. Behövde verkligen de igår då dagen vart lite tuff o jag va så uppe i varv. Så funkade toppen

  Jennie 2016-07-02 07:06:32
  Svara
 • Dag 20! I brist på någon att krama när jag skulle göra dagens utmaning, så tog jag en kudde. Försökte verkligen känna och vara i nuet, men det var svårt. Så blev min man tillgänglig och han ”ställde upp”:) Vi stod och kramades ett antal minuter och trots att vi har kramats många gånger under våra 31 år tillsammans så blev denna kramen annorlunda. Fullständig närvaro där jag kände våra magars rörelser mot varandra när vi andades. Väldigt lugnt och skönt!!! Och min man blev mycket glad när jag berättade för honom att det kändes mycket bättre att krama honom än kudden:):):)
  Ser fram mot imorgon – inte för att det är slut – utan för att jag tror att jag nu har fått in meditationen som en bra vana i mitt liv! Det har varit perfekt att köra utmaningen under mina semesterveckor, men på måndag när vardagen sätter igång igen, så ska meditationen vara en del av denna! <3

  Caisa Wattström Parmlöv 2016-07-02 00:08:53
  Svara
 • Oj, det blev ju mysigt men stelt. Tänkte mer på vad min ”snygging” kunde tänkas tänka på än något annat. Känner mig som en ensamvarg när jag tänker tillbaka och inser att jag har haft det enklast i meditations”utmaningen” när jag varit ensam. Behöver nog vara ensam med mina tankar för att kunna eliminera dem innan jag släpper in andra i det.

  Maria 2016-07-01 23:57:48
  Svara
 • Åh vad mysig denna var. Kramades med min hund och det gick förvånansvärt bra. 🙂 det var fint att få en lugn och skön stund tillsammans.

  Jennie Nord 2016-07-01 23:22:23
  Svara
 • Det här är perfekt. Jag älskar kramar o nu har jag börjat älska meditation. Försökte få med en person i min närhet men 15 minuterskram men nja. Vad gör jag då? Jo, jag kramar om mig själv! Jag har gjort jobbiga saker idag som jag är stolt över. Bugade o andades till mig själv sen omfamnade jag mig o vet ni det var skönt att få krama om mig själv!
  Kramisar fr mig 🙂

  Maria 2016-07-01 23:21:00
  Svara
 • Det har varit en dag med många gosiga kramar så det passade bra, men ikväll fick det bli en stund med sonens jättegosehaj. En mysig men inte så lång stund men många känslor hann ändå komma upp…… Jag ska ha detta med mig i kramar framöver! ?

  Sara Alexandersson 2016-07-01 22:29:20
  Svara
 • Så mysigt att kramas ?
  Fick med mig dottern och vi hade inga problem att sitta och mysa i 15 minuter. Kan tänka mig att om det inte känns helt naturligt och rätt så kan det lätt krypa i kroppen efter bara några minuter. Men jag hade turen att ha just henne hemma. Hon börjar bli stor och man får sno åt sig varje sekund hon fortfarande vill kramas. Imorgon sista dagen ?
  Förtsätter följa dig ändå såklart. Så mycket jag har fått ut av denna utmaningen! ?

  Katarina 2016-07-01 22:16:53 http://www.yogia.se
  Svara
 • Yayyyyy, kramats med hunden ?? lite trixigt med att titta på varandra men matte lyckades till slut ? Mysigt ??❤️

  Sara 2016-07-01 22:15:08
  Svara
 • Gjorde en planering där jag för första gången under utmaningen inte gjorde meditationen på morgonen. Planen var att jag skulle ut på en liten joggingtur i eftermiddag och avbryta den efter halva och krama träd i skogen, men fick sedan oväntat besök och planeringen fallerade lite.

  Ska strax sova så kommer köra en guidad meditation från appen så det iaf blir 15 min mediation. Kram-meditationen ser jag fram emot att prova en annan dag!

  På tal om kramar, kram på dig och trevlig helg!
  /Anna

  Beautiful Life 2016-07-01 22:14:47 http://beautifullife.se
  Svara
 • Det här var en av de finare. Passade på att plocka upp min sovande son i famnen och bara förlora mig in i hans drömmande värld. Så fint med närhet, värme, och närvaron. Det blir nåt som gör att jag har lättare att inte driva iväg i tanken. Situationen blir liksom större än en själv. Större än bruset. Det är väl det kärlek är. Att förlora sig i stunden och bara vara, och vara helt nöjd med det. Att inte vilja vara någon annanstans än just här. Tack igen! För tjugonde gången.

  Daniel 2016-07-01 21:27:42
  Svara
 • Så härligt att få ta emot kärlek och att få ge kärlek, min fina man ställde upp idag. Till en början när vi stod mittemot varandra var det lite fnittrigt, fast känslan påminde om den under vigseln tidigare i våras så det var lite härligt det också!? Sen var det var superhärligt och avslappnande att få kramas. Min man är lång så mitt öra hamnade vid hans hjärta, ett av de finaste ljuden jag vet och märkligaste då det i en viss rytm hoppar över ett hjärtslag emellan åt, något som tack och lov inte är något konstigt!?❤️
  Ser fram emot morgondagens meditation, även om det också känns lite vemodigt…

  Sandra 2016-07-01 21:27:18
  Svara
 • Åh du underbara kram
  Åh du underbara träd
  Åh du underbara
  Åh du
  Åh…………….

  Karin O 2016-07-01 21:24:04
  Svara
 • Dagens meditation gjorde jag med min pojkvän som aldrig mediterat tidigare förutom när vi tillsammans gjorde ögonmeditationen under den här utmaningen. Därför kramades vi först stående en stund & körde sedan Sa Ta Na Ma mantrat från igår med musik & fingerrörelserna för att jag ville visa honom mer av meditation & se om han kunde bli närvarande i övningen. Precis som sist kändes det väldigt vackert att få dela detta med min pojkvän & få se hur fint & hänsynsfullt han mötte meditationen. Jag är alldeles varm & fnittrig nu & sparar denna fina upplevelse i mitt hjärta ?

  Zoe 2016-07-01 18:35:30
  Svara
 • Hade en stark längtan ut idag på vägen hem efter jobb. Underbart att gå ut i skogen och omfamna träden. (Hade förmodligen blivit en promenad i stan annars.) Skönt att slippa stan ett tag. Kändes inte konstigt alls att krama träd. Blev en fin stund av egentid och närvaro. Back to the roots and a steady ground. Kände en stark connection, kärlek, tacksamhet till naturen. Det finns så mycket vackert runtomkring oss, om vi saktar ner och stannar upp. Feeling at peace. TACK<3

  Sophie 2016-07-01 18:29:46
  Svara
 • Startade min dag väldigt tidigt med att gå på ett Kundalini morgonyoga pass utomhus, vid vattnet, helt fantastiskt, vi gjorde en meditation för hjärtat där andning är fokus ? Sen kunde jag åka till min dotter, som haft barnvakt och krama på henne lite mer än vanligt. Ingen 15 min kram men passade på att krama lite på henne titt som tätt och på mina hundar. Min dotter tog bild på mig och hundarna när det fick en kram, delar på mitt instagram ? / Hanna

  Hanna karlsson 2016-07-01 18:15:04
  Svara
 • Jag bor på hotell just nu, så det fick bli kramobjekt hotellkudde ? Kändes avslappnande och tryggt, men hade lite svårt att inte tänka på min man och mina barn där hemma.

  Malin 2016-07-01 17:51:22
  Svara
 • Det fick bli en ljusmeditation idag istället.. Jag har ingen i min närhet att krama meditativt med och inget väder att krama träd idag.. men jag är glad iallafall 🙂 Det viktiga är ju inte hur man mediterar utan att man tar de här 15 minuterna och mediterar 🙂 Kanske dyker någon kramvillig upp och då ni 🙂 Det har varit så skönt att komma hem från jobbet och förbereda sig för den här stunden så jag kommer helt klart att ta mina 15 minuter även när utmaningen är över.. men konstigt att inte kika in på morgonen och nyfiket läsa om dagens utmaning.. Sista dagen på utmaningen i morgon och attan vad duktiga vi har varit 🙂 KRAAAAM på er 🙂

  Bo Stenström 2016-07-01 17:29:39
  Svara
  • Svar på Bo Stenströms kommentar.

   Åh fint att du körde ljus-meditationen Bo. Det är mysigt!!! Ja – eller hur sååå trist att det är sista dagen men vi fortsätter peppa varandra till meditation tycker jag! Shit va duktiga ni är! KRAAAAM

   josefinebengtsson 2016-07-01 17:32:39
   Svara
 • Är på mina svärföräldrars bondgård och de har en flera hundra år gammal tall på framsidan – perfekt kramobjekt 🙂 Effektivt sätt att komma bort från huvudet för mig, kände ganska snabbt livmodern och grundning! Lite kittligt med småkryp som ville klättra på de bara benen men mysigt med duggregnet och bara fötter i gräset. Bad en bön i tacksamhet i början av meditationen och frågade trädet några frågor som fanns inom mig – kändes skönt. Oohh.. bara ett uppdrag kvar – spännande! Kram M

  Maria 2016-07-01 16:44:20 http://mariacarlsson.se
  Svara
 • Jag har varit borta från internet ett tag. Jag vet inte vart all min ork och motivation tog vägen (antar att det blir så ibland), men jag har tittat in här varje morgon och kört meditationerna även om jag inte orkat skriva något på ett tag. Det känns fantastiskt att faktiskt ha fått in det som rutin, det trodde jag inte när jag startade. Det känns lite vemodigt att det är sista dagen imorgon, men jag kommer absolut ta med mig allt detta och fortsätta köra varje morgon, jag har hittat så många nya favoriter 🙂
  I morse var jag helt ensam så det fick bli en kudde. Det kändes lite konstigt först (och tyvärr, jag klarade inte av att buga mot kudden hehe), men oj vad en sak ändå kan ge lugn och trygghet – inte som att krama en annan människa men det gav ändå mycket mer än jag trodde. Efter helgen kommer förhoppningsvis sammanfattningen av vecka 2 och 3 upp på bloggen 🙂

  Therese 2016-07-01 14:34:43 http://theresewiksten.se
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Fint att du kört på meditationen trots att du inte haft så mkt ord. I know – såååå trist att det är sista dagen. Men tycker vi fortsätter peppa varandra till meditation!!! Fint å krama kudden. ???

   josefinebengtsson 2016-07-01 15:09:26
   Svara
 • Åh vad mysigt detta var! Tog ett träd i sambons frånvaro. Blev trött i armarna efter ett tag eftersom det var svårt att få ett stadigt och samtidig avslappnat grepp, så då vände jag mig om och bara lutade mig mot trädet istället. Jätteskönt!!! Har alltid tänkt att jag skulle vilja krama träd och detta var en bra början som gav mersmak. Nu tänker jag bli en äkta ”trädkramare”! 😉

  Anna Lenhult 2016-07-01 13:59:36
  Svara
 • Kramas är något av det bästa jag vet. En kram säger så mycket. Känslor strömmar ut och över till personen man kramar. Det känns vad man tycker om den man kramas med. Varma, innerliga kramar som speglar mycket kärlek. Det är då man kan stå hur länge som helst.. inga ord behövs. Man känner ?

  Anna 2016-07-01 13:07:37 http://Ingenannansord.wordpress.com
  Svara
 • Då alla gått hemifrån och jag var ensam kvar beslöt jag att krama om mig själv. Tacka för att jag är jag och för allt kroppen gör för mig både genom att säga ”stopp, vänta” och att gå med på alla mina infall och utmaningar. Är så tacksam för den jag är idag, så mycket helare och lyckligare än för tio år sedan. Mycket finns dock att lära och jag kämpar nyfiket på. Dagens utmaning var skön och rogivande. Nu är jag fylld av energi och kan möta dagen. Tack <3
  Kram Mia

  Mia 2016-07-01 08:40:18 http://Miassidor.blogspot.se
  Svara
 • ”Allt jag behöver just nu är en kram. En handling lika gammal som mänskligheten och som betyder mycket mer än någonting annat. En kram betyder: Du utgör inget hot mot mig, jag är inte rädd för att vara nära dig, jag kan slappna av, vara mig själv, jag är skyddad och någon förstår mig”
  Enligt traditionen får vi leva en dag längre för varje gång vi uppriktigt kramar någon. ~Paulo Coelho~

  Har denna text uppsatt hemma och efter denna dags meditation kommer jag även tänka på dig när jag läser texten. Tack!

  Marlene Segerlund 2016-07-01 07:35:08
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!