Yoga för tonåringar

yoga för tonåringar

Foto – Jacob Westerberg (en bild på mig som liten tonåring)

 

Heeeeeej! Idag vill jag skriva om yoga för tonåringar för häromdagen hade jag en klass för ett gäng sprudlande 15 åringar. En av de knepigaste klasserna jag haft – alltså deras koncentration spann var typ 3 sekunder. De tog Selfies på introsnacket, fixade med sina kläder, snackade högt och några av dem kollade tillochmed mobilen under passet.

 

Givetvis inser jag att jag misslyckades med att nå fram till dem – att jag borde känt in dem bättre för att förstå deras behov och därifrån anpassat övningarna och talat deras språk. Jag drar absolut inte alla tonåringar över en kam, jag har haft yngre personer på mina klasser många gånger tidigare men då har de liksom smält in bland de vuxna (kanske har de varit uttråkade i hemlighet men det är inget som synts på utsidan). Denna gång var det dock annorlunda, kanske eftersom de alla var tonåringar och för att många av dem även kände varandra. Grupptrycket låg i luften och jag kunde från första stund se vem som var ”cool” å vem som var ”tönt” (usch mår dåligt bara av att skriva så men ni fattar…).

 

Denna klass fick mig att tänka tillbaka på mig själv som tonåring…Vad drömde jag om? Vad behövde jag? Hur mådde jag? Vart gick min hjärnkapacitet till egentligen?

 

Jag hade på många sätt en enkel och trygg uppväxt men trots det blir jag helt gråtfärdig av den lilla-tonårs-Josefine som strosade runt där i de senaste gulochblå jeansen, i en snobben bh i storlek AA och perfekt målat ansikte – så rätt på utsidan men egentligen helt fel ute.

 

Det är svårt att minnas exakt vad jag funderade på i livet men mycket gick åt till att tänka på hur andra såg på mig – vad jag hade på mig, vad jag presterade, hur min kropp såg ut var det som spelade roll, hur kroppen kändes på insidan var rätt ointressant och hur jag verkligen mådde likaså.

 

Jag kan ju inte låta bli att tänka – hur hade det varit om jag hittade yogan redan då, redan som typ 13 åring? Jag började i för sig nosa på meditationen tidigt, lånade böcker på biblioteken men jag hade ingen guide, ingen förebild, ingen att fråga så det var svårt att verkligen ta det till mig.

 

Förmodligen är det en anledning till varför jag känner så starkt att jag skulle vilja dela yogan & meditationen med just tonåringar. Och också därför som jag vill förstå hur jan kan göra det på bästa vis. Det går ju inte att tvinga någon in i det och kanske är det inte för alla (även om jag vill tro det!) men många av er som mailar mig är ju tonåringar (som i för sig är nyfikna på yoga) men ni kanske vet bättre… Vad tror ni generellt om yoga för tonåringar? Vad behöver jag göra för att fånga era kompisars uppmärksamhet på en klass? Skriv jättegärna till mig med tips!

 

TUSENTACK – Love love love!

 

Läs gärna också om hur jag började nosa på meditationen redan som 15 åring – se HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • As I website owner I believe the content material here is really good , appreciate it for your efforts. https://freehorseracingtv.com/live2/

  Svara
 • For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents. laurel park live stream

  watch racing uk channel free 2023-03-24 03:24:13 https://freehorseracingtv.com/live/
  Svara
 • Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes which will make the most important changes. Thanks a lot for sharing! ртр планета онлайн

  ascot races today on tv 2022-12-27 22:07:06 https://oneotv.online/live/racing-tv-live/
  Svara
 • As I website owner I believe the content material here is really good , appreciate it for your efforts. https://freehorseracingtv.com/live/

  is there racing on tv today 2022-12-24 01:41:17 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
  Svara
 • We always follow your beautiful content I look forward to the continuation.

  izmir evden eve nakliyat 2022-12-08 20:53:11 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • Superb post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

  taşıma şirketi izmir 2022-12-07 04:07:56 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • You have noted very interesting details! ps decent web site. https://freehorseracingtv.com/

  towcester greyhound racing tv 2022-12-03 16:22:05 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Hej! Jag undrar i vilken stad du har yoga för tonåringar. Min dotter som nu är 14 år gick på barnyoga när hon var 6 år, vilket hon tyckte mycket om. Hennes yogalärare flyttade utomlands och dom fick tyvärr ingen som kunde ta över barnyogan. Jag letade länge efter något annat ställe där dom kunde erbjuda barnyoga men jag hittade inget. Nu vill hon och hennes kompis börja på yoga och jag skull vilja hitta något bra ställe där dom erbjuder yoga för tonåringar men den inriktningen som du pratar om. Kan du rekomendera något ställe? Vi finns i Göteborg eller har du yogaklsser här? Mvh Ylva

  Ylva 2018-12-26 14:04:20
  Svara
  • Svar på Ylvas kommentar.

   Hejsan Ylva! Gud va fint att din tonåring yogar. Åhhh…Tyvärr håller jag inte heller klasser i Sverige nu. Hmmm har du kollat Yogayama? De kan ha tonårsyoga i göteborg, vet att de har det på yogayama i Sthlm iaf. KRAMAR

   josefinebengtsson 2019-01-25 09:32:11
   Svara
 • Håller med om att du borde testa att plocka in mobilerna! Att dom inte kan låta bli sina telefoner när vuxna pratar med dom verkar vara ett stort problem med unga rent generellt. Som du skriver är det nog mycket press på att vara ”cool” = respektlös mot vuxna. Att plocka in deras telefoner tror jag blir som att på ett diskret sätt sätta ner foten helt enkelt. För övrigt är jag imponerad att du försöker dig på att nå ut till tonåringar.. Just 15 måste vara den värsta åldern dessutom haha! Starkt jobbat! Kram

  Vic 2016-05-17 12:12:11
  Svara
 • Som lärare, dock inte idrott, tycker jag på andra lektioner att man lättre får elevers uppmärksamhet när man berättar VARFÖR man gör något. Men också berätta vad som kommer hända, då ger man också de som har olika svårigheter nycklar att bättre förbereda sig på vad som ska komma. Sista tipset jag kan ge är att tala om vilka förväntningar man har och låta dom göra detsamma.

  Har ingen aning om detta ens är en skolsituation, men det är mina grundtips inför de flesta pedagogiska situationer 🙂

  Sandra 2016-05-16 22:08:59
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   TACK för dessa grymma proffstips Sandra! YES – låter väldigt klokt att trycka på VARFÖR och även att de får dela sina tankar. Nu är jag taggad på att ha fler klasser för de lite yngre. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-05-17 11:13:56
   Svara
 • Jag höll mycket yogaklasser för 8 och 9-klassare när jag själv gick på gymnasiet och upplevde att det till en början var fnittrigt men att de efter hand skärpte sig. Försökte att ta ner det på deras nivå, att inte ”pracka på” dem det andliga utan jag körde med ljuset tänt fast även lite tända ljus så att de ändå skulle förstå ”allvaret”. Gick runt mycket och korrigerade (utan att förminska någon utan mer för att visa att det var viktigt att skärpa sig och vara med i stunden). Gjorde även ett par ”jobbiga” övningar så att de var tvungna att koncentrera sig. Jag upplevde klasserna som mycket positiva!

  Ida 2016-05-16 21:28:50
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Åh tack för input Ida! Fint att du höll yoga för dem. Så rätt att inte pracka på dem massa saker som känns flummiga. Det där med att göra det lite ”jobbigare” tycker jag också brukar funka – den tekniken använder jag ofta på företag. Liksom trötta ut dem lite för att de sen naturligt kan landa i meditation eller vila. TAAAACK! Stor kram

   josefinebengtsson 2016-05-17 11:10:55
   Svara
 • Tror inte att det var ditt misslyckande med att nå fram till dem lika mycket som att det var deras respektlösa beteende.

  Sandra Leone 2016-05-16 20:04:27 http://lingers.blogg.se
  Svara
  • Svar på Sandra Leones kommentar.

   Tack för peppen Sandra. Givetvis är det både upp till dem och till mig. Kan dock förstå att det inte är helt lätt att ta till sig yoga & meditation när man aldeg gjort det innan, när man är van vid massa stimuli. Så tror att jag kan förfina vad jag säger och gör för att få mer respekt. Tack. KRAAAAM

   josefinebengtsson 2016-05-17 11:08:42
   Svara
 • Hm… Samla in mobilerna innan (mer fokus och inga kameror närvarande, riktade åt något håll). Jag fattar att det är himla svårt, men tänk om du iaf lyckas fånga en person som fattar grejen med yoga?

  Linnea 2016-05-16 17:04:13
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Så sant Linnea. Tack för pep, såklart är det fantastiskt om bara en person blir nyfiken på mer yoga. Och bra grej att i alla fall nämna mobiler – typ testa och se hur det känns att inte ha mobilen i 60 min. STOR KRAM!

   josefinebengtsson 2016-05-17 11:04:54
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!