Vad är Ayurveda?

Vad är ayurveda? DSC_9849 copy

Foto – Adam Klingeteg, Outfit – Seea

 

Innan jag hittade yoga och meditation kom jag i kontakt men ett besläktat ämne som jag fortfarande tycker är galet intressant – Ayurveda.

 

Ayurveda betyder kunskap om livet och beskriver hur allt runt omkring oss påverkar hur vi mår fysiskt och psykiskt, andligt och själsligt. Det är en form av Indisk läkekonst som sägs ha funnits i över 4000 år. Det är med andra ord det äldsta medicinska system i världen som fortfarande används (bara en sådan sak borde ju säga att det finns några sanningar att hämta här).

 

Jag är långt ifrån en expert på Ayurveda men jag har läst mycket böcker, gått ett gäng kurser och framförallt testat olika Ayurvediska tekniker på mig själv. Ju mer jag provar, desto mer imponerad blir jag av dess magi. Ayurvedan har hjälpt mig med alltifrån magont, sömnproblem och ett brutet ben (se HÄR).

 

En central aspekt av Ayurvedan är tanken om att allt hänger samman – allt är en helhet, en del av universum. Inom Västerlänk medicin finns ju en tendens att liksom plocka ner allt i smådelar. För att hårdra det – har man magproblem går man till en magspecialist, huvudverk till en annan, sömnproblem till någon… man skickas hit och dit mellan olika avdelningar men vem är det som ser hela människan som en helhet? Givetvis förstår jag svårigheten med att lära sig allt om allt och poängen med att istället fokusera på en sak men ibland tror jag att människan som helhet glöms bort bland alla specialister inom det Västerländska tänket.

 

Inom den Ayurvediskatraditionen finns det alltså inget som heter specialister – utan alla läkare ser hela människan. Exempelvis när jag hade brutit benet fick jag smärtstillande och några sjukgymnastik övningar av min Västerlänksa läkare medan min Ayurvediska läkare gav gjorde massa olika saker – gav mig örter och en specifik diet, droppade varmolja på mitt tredje öga (punkten mellan ögonbrynen), lärde mig meditationer, timmar av helkroppsmassage etc. Min Västerländska läkare sa att jag aldrig mer skulle kunna gå ordentligt efter några veckor på en Ayurvedisk sjukhus kunde jag både yoga, gå och nästan springa.

 

Jag vill verkligen lära mig mer om Ayurveda!!!

 

Läs gärna mer om hur ayurveda hjälpte mig med benet – ”Du kommer aldrig mer kunna gå”

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Kan du ge namn på den som hjälpe dig? Har fått Rosaccea och skulle gärna vilja testa:) kram

  Louise 2016-06-14 23:14:46
  Svara
 • Ayurveda är helt fantastiskt! Rekommenderar böckerna ”Yoga är min terapi”, ”Maten är min medicin” och ”Ayurveda för ditt sinne”, alla skrivna av Janes Vaidya. Riktigt bra böcker, som en lär sig riktigt mycket av! Och vilken fantastisk inspirationskälla din blogg är!
  Kram

  Michaela Thornström 2016-03-13 19:42:51 http://www.nouw.com/michaelathornstrom
  Svara
  • Svar på Michaela Thornströms kommentar.

   Åh tusentack för tipset Michaela! Hört talas om dessa böcker man faktiskt inte läst dem än – ska genast köpa. Kul att du läser min blogg. STOR KRAM!!!

   josefinebengtsson 2016-03-13 19:49:49
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!