Lär dig stå på huvudet.

lär dig stå på huvudet

Namaste! En av de vanligaste frågorna jag får på yogaklasserna är hur man lär sig huvudstående (på sanskrit Salamba Sirsasana). Det är en svår position som kräver lite tålamod och övning. Det är dock framförallt rädslan som brukar vara det största hindret – rädslan för att vända kroppen upp och ner.

 

Givetvis ska man ha respekt för positionen (lära sig den i steg) så att inga skador uppstår men jag tycker helt klart att det är värd att lägga ner lite möda och energi på att lära sig den för effekten är magiskt! Man vänder inte bara på den fysiska kroppen men ofta också på känsloläget. Jag brukar göra positionen när jag känner mig stressad eller lite deppig – och bara efter några andetag känner jag mig lugnare och gladare.

 

 

Såhär gör du…

  1. Sätt sig på knä. Placera underarmarna i mattan (ungefär axelbrett isär) och knäpp fingrarna. Det vill säga en V-form med dina armar. Sätt försiktigt toppen av huvudet i golvet mellan armarna. Rulla gärna huvudet försiktigt fram och tillbaks mellan hårfästet i pannan tills du hittar toppen av huvudet.
  2. Lyft knän från golvet Placera bakre delen av huvudet mot dina knäppta händer. Pressa ned underarmarna för att avlasta nacken och så att vikten hamnar i armar och axlar (istället för nacken).
  3. Kom upp på tår och börja långsamt promenera med fötterna mot huvudet. Dra in skulderbladen mot ryggen och rikta dem mot svanskotan. Kom så nära med fötterna att höfterna är i linje med axlarna. Ryggen är helt rak från hjässan upp till höften.
  4. Använd sen din core-styrka för att börja lyfta upp fötterna från golvet. Dra in knän mot bröst och fötterna in mot rumpan. Till en början är det utmärkt att stanna här. Efter hand, börja försiktigt sträcka benen upp mot taket. (Obs. Hoppa inte!)
  5. Pressa benen tight tillsammans och låt fötterna pressas upp mit taket. Förläng genom hela kroppen.
  6. Stanna här i 5-15 djupa Ujjayi-andetag.
  7. Dra därefter in knän mot bröstet igen, håll emot med hela coren samtidigt som du sakna sätter i tårna i matten och lägger dig barnets position. Vila här några andetag och låt kroppen komma ner i varv.

 

Modifiering

Börja gärna med att öva mot en vägg för att hitta vilka muskler du behöver för att klara av positionen. Nör du är uppe mot en vägg ska kan du leka lite med balansen genom att ta bort en fot i taget från väggen.

 

Som kvinna bör du inte göra positionen under mensen då det kan stoppa blodflödet (lägg hellre benen upp mot en vägg i Viparita Karani under dessa dagar).

 

 

LYCKA TILL!

 

Ujjayi andetaget hittar du HÄR.

Vill du ha fler övningar som passar nybörjare spana HÄR.

Avsluta gärna med en stunds Savansana, spana HÄR..

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!