Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vad är meningen med ditt liv?

josefine bengtssonDet är såååå lätt att fasta i drömmarna om den där perfekta framtiden. När jag fixat det, fått de där jobbet, gått ner 2 kg…bla blabla…så kommer jag bli lycklig. Precis som Eckart Tolle så vackert beskriver i ”The power of Now” (om du inte läst – LÄS!) så vet vi alla att den dagen aldrig kommer att komma.…vägen till den där lyckan/harmonin/glädjen kan aldrig vara i framtiden utan den måste vara NU.

 

Men självklart är det skönt att ha en riktning, en vision, dit vi vill. Det som tyvärr verkar hända för de flesta (mig själv inkluderat) i dagens samhälle är att vi ofta tappar bort nuet för vår strävan mot att nå det där målet. Att vi helt enkelt börjar leva för framtiden BARA. Hmmm…jag antar att det måste vara någon form av balans mellan att vara helt närvarande i nuet men samtidigt känna att man är påväg någonstans.

 

Ibland funderar jag på om anledningen till att vi tappar bort nuet kan ha att göra med att vi strävar mot ”fel” vision. Med fel vision menar jag att det är en vision som inte kommer från vårt inre utan något som vi strävar mot för att samhället säger att man ska sträva just dit. Att vi inte hittat vår riktning inuti oss själva utan tagit den utifrån. En negativ bieffekt av det är att jag tror att vi behöver kämpa så mycket mer för att nå en vision som inte kommer inifrån oss själva vilket gör att vi inte har tid att vara i nuet utan måste lägga all tid för att nå målet (som egentligen inte ens är vårt eget). Förstår ni hur jag tänker?

 

Inom yogan pratar man mycket om något som kallas Dharma som kan översättas som ”meningen med ens liv”, ”ens syfte” eller ”ens riktiga mål”. Det vi är här på jorden för att göra. Om vi istället låter det bli vår riktning och vision så tror jag att vi inte behöver kämpa på samma sätt för att gå dit. När vi är i kontakt med vårt Dharma behövs helt enkelt ingen strategi för att nå dit. Det kommer ske helt organiskt utan motstånd. Gör man något man brinner för – bara händer det. Livet går naturligt i rätt riktning och drömmen visar sig redan som verklighet. Jag har sett det så tydligt sen jag vågade följa mitt hjärta. När jag pluggade ekonomi eller jobbade som konsult behövde jag kämpa dag och natt för att leverera (det fanns ingen tid att leva i nuet) men sen jag hittade yogan och meditation…är det som jag kan flowa på ett helt annat vis. En känsla av att jag är på rätt plats, att jag är i linje med mitt Dharma. Att jag kan vara närvarande i nuet samtidigt som jag är påväg till mitt syfte.

 

Jag vill tro att denna mekanism är  sann för oss alla. När vi vågar stanna upp och lyssna inåt tror jag vårt Dharma blir solklart. Ni vi hittat det gäller det vara att skita i vad alla andra tycker och tänker för att våga följa vår egna vision.

 

Jag har skrivit dagbok varje dag sen jag var typ 15 år och häromdagen gick jag tillbaka och läste lite ur mina gamla dagböcker. Under flera år skrev jag varje dag vad jag var tacksam för samt vad jag ville manifestera inför framtiden. Saker som hade med mitt Dharma att göra och nu inser jag att typ allt jag drömde om då, har jag nu. Och det bästa av allt, jag har faktiskt njutit av vägen och gör det fortfarande. Jag har inte pressat sönder mig för att leva min dröm utan oftast kunnat flowa fram.

 

Så om du inte redan lever ditt Dharma (vi alla vet om vi gör det eller ej), stanna upp, blicka inåt och se vad hjärtat längtar efter. Det är först då vi kan leva ett liv i närvaro.

josefine bengtsson

Foto: Elin Graf, Outfit: Stadium Soc

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Så bra inlägg! Det är så sant det du skriver, och jag har själv upptäckt det gånger 1000 de senaste åren. Jobbade alldeles för mycket på ett jobb som var väldigt ”bra” i omgivningens ögon men väldigt tydligt inte var i linje med mitt dharma (även om jag inte ville acceptera det där och då utan trodde att alla kände som jag, att man inte riktigt gillade sitt jobb) och blev sjukskriven för utmattning med tydliga fysiska symptom. Inte så mycket, tror jag nu i efterhand, för att min kropp var trött för att jag hade jobbat för många timmar (även om de var helt orimliga de med) utan det var som att min själ var trött. Det fanns ingen mening med något och till slut blev det så övermäktigt att jag inte kunde ta mig upp ur sängen och inte kunde sluta gråta när någon pratade med mig. Jag slutade på det jobbet kort därefter och har sedan dess letat efter vad jag ska göra ”på riktigt”.

  Det tog 1.5 år av vilsenhet, ångest och att nästan gå tillbaka till den typ av jobb jag hade när jag blev sjukskriven innan jag nu landat i vad jag vill göra, vad jag ska göra. Och då är det plötsligt så tydligt att det är rätt! Matlagning har varit mitt största intresse så länge jag kan minnas, det där intresset jag brinner för, gärna ägnar all min lediga tid åt och vill prata med alla om. Att skriva, ett annat sådant intresse. Sociala medier, bloggar, etc. – allt sådant jag tycker är orimligt kul. Så jag startade en matblogg parallellt med mitt ”riktiga” jobb. Plötsligt känns allt mycket bättre. Jag har kvar samma jobb som jag i våras kände mig understimulerad av, men nu är jag istället oerhört tacksam över att ha ett jobb som är intressant och välbetalt med bra kollegor men inte kräver alltför mycket övertid, det möjliggör ju min hobby. Det är som att detta att ”bara” följa sitt dharma på annat håll får allt att bli ljusare och mer meningsfullt, trots att det i grunden är samma.

  Tack för att du påminner om sånt här <3

  Emmeline 2018-08-27 12:35:25 https://www.alwaysusebutter.com
  Svara
  • Svar på Emmelines kommentar.

   Emmeline <3. TACK för att du läser och delar med dig. WOW, va vackert att läsa din historia. Så inspirerande och modigt att du tagit tag i ditt liv, följt det som det hjärta brinner för. ÅHHHH blir varm i själen av att läsa. Tack tack tack. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2018-08-28 11:24:00
   Svara
 • Ååh, så himla fint och klokt inlägg! ♡ Och bilderna är magiska!

  I övrigt gillar jag verkligen begreppet ’dharma’. Skrev ett inlägg på temat för en tid sen: http://www.sandrajunhammar.se/att-folja-sin-passion-leva-ut-sina-drommar/

  Ha en fin kväll! ♡ Kram

  Sandra Junhammar 2018-08-24 20:11:50 http://www.sandrajunhammar.se
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!