Hur kan vi skaffa bättre kvinnoideal?

Glad söndag! Hoppas ni har en härlig helg.

 

Jag har hängt på Urban Om hela helgen och gått en så kallad Let Go training. Vilket egentligen betyder att jag hängt inuti min kropp i flera timmar varje dag och låtit den röra sig som den vill till massa härlig musik. Helt enkelt en slags meditativ dans från insidan där vi helt får släppa hur vi ser ut på utsidan. WIHOOO, helt otroligt befriande och vackert.

 

Denna helg fick mig också att reflektera över ovanstående fråga. Eller snarare den stora kontrasten till vad jag upplevde häromdagen då jag undervisade yoga och denna typ av dans på ett event för de största ”influencers” från hela Europa blev jag förskräckt. Att titta på hur de rörde sig på yogamattan gjorde ont i mig. Jag insåg hur lite kontakt de hade med insidan av sina, utifrån sett ”perfekta”, kroppar. Senare på kvällen, när vi alla åt middag tillsammans, fick jag även veta att majoriteten av dem hade gjort mängder med skönhetsoperationer. Och då var det inte bara ingrepp som bestod av att bleka tänderna eller förstora brösten och läpparna… tydligen fanns det vissa av dem som även hade fixat käkbenen för att göra ansiktet smalare, lagt fett på rumpan för att göra den större och, värst av allt, opererat bort revben för att få smalare midja. Jag är i chock! Och detta är personer som är förebilder för så många andra kvinnor, framförallt unga tjejer. HALLÅ, var är världen på väg?

 

Kvinnans kropp har ju i urminnestider objektifierats vilket ju tyvärr ofta även påverkar hur vi kvinnor mår på insidan. Så länge jag kan minnas har det funnits diskussioner runt omkring mig som rör denna viktiga men svårlösliga fråga. Samhället har ju till viss del börjat ta sitt ansvar genom att använda en del nya förebilder för barn och andra typer av modeller i reklamer. Långsamt, långsamt bidrar detta säkerligen till att kvinnoidealet börjar förändras till det bättre. Och jag har under flera år levt i tron att vi är på rätt väg, att alla osunda ideal håller på att att försvinna en gång för alla.

 

Men efter detta yogaevent inser jag att det är läge att släppa vårt tålamod och faktiskt skynda på denna process. Uppenbarligen måste vi hitta ett helt annat tillvägagångssätt. För att verkligen lämna dessa osunda kvinnoideal bakom oss tror jag att vi bör byta perspektiv. Ett perspektiv där vi vänder oss inåt istället för att blicka utåt och försöka förändra det yttre idealet. Ett perspektiv där vi kvinnor börjar lära känna vår kropp från insidan istället för att bara bry oss om utseendet av den yttre fysiska strukturen.

 

Jag hävdar inte att detta tillvägagångssätt är lätt heller men jag tror att det är det enda sättet för att skapa förändring på riktigt. När vi börjar lyssna på kroppens inre signaler kommer vi automatiskt vilja ta hand om den och ge den det bästa i form av exempelvis vila, träning och kost. Vilket samtidigt betyder att det blir omöjligt för oss att vilja operera bort revben eller gör andra ingrepp för att förstora eller förminska delar av vår kropp. I takt med att vi lär känna kroppens insida kommer vi också börja se den som något så mycket mer än bara ett objekt och därav per automatik sluta följa alla dessa knäppa utseende ideal och istället låta vår unika kropp landa i sin alldeles egna perfekta balans. Och när fler och fler kvinnor fattar grejen och börjar lyssna på sina kroppar så vill jag tro att de osunda idealen ganska snabbt försvinner från vårt samhälle.

Jag tror att det i det stora hela handlar det om att varje kvinna måste hitta sätt för att sluta kämpa emot sin kropp. Dans, yoga och även sittande meditation är tekniker som verkligen hjälper mig att börja acceptera och till och med älska min kropp som den är. Kroppen blir min bästa vän, en vän jag spelar i samma lag som. Så TACKSAM för alla tekniker jag fått äran att utforska hittills, känner hur mitt hjärta verkligen vill dela dem med alla men kanske framförallt människor som fastnat i enbart sin utsida.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Your article was incredibly informative and educational.

  slither io 2023-07-10 06:55:57 https://iogamesio.org/slitherio
  Svara
 • I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work…안전놀이터

  안전놀이터 2023-04-18 08:00:53 https://kipu.com.ua
  Svara
 • Thanks for the Quiz – and the answers! Did gabriele claim the top spot on the answers podium? Also, I’m late in writing in to say thanks for another great year of cycling blogging and commentary! These add a lot to my enjoyment of the sport! P.S. Are you going to continue the relegation watch tracker once the UCI finalizes the new points scale? Checking that every Tuesday added drama to the 2022 season…Happy new year to INRNG and thanks for the hard work you do!

  gate.io sign up 2023-01-10 22:35:23 https://www.gate.io/signup/612995
  Svara
 • Så viktigt och bra inlägg Josefine! <3

  Ida L/ @im_healthyenergy 2017-10-17 09:07:04
  Svara
 • Här om dagen läste jag citat ”Starve your self hate – Not your body” Vi kvinnor måste inse och erkänna att vi oftast har ”issues” med vår utseende för att vi ”tävlar” med varandra. Inte för att imponera på en man, som man kanske kunde tro.
  Jag är så djubt i hjärtat övertykat om att det ända sättet för oss kvinnor att verkligen börja må bättre i skolan, på jobbet i relationer (med oss själva och med andra) är att inse att vi faktisk behöver varandra.
  Varje gång jag underviser, gör jag en viktig point i att skaba en kommunikation mellan alla deltagare. Det behöver inte vara verbalt, det kan handla om en kort paus i rummet. Och varje gång blir jag så lycklig över den energi/chi/namaste/respons av nyfikenhet, värme och medmänsklighet som fylder rummet. Det finns jo så mycket kärlek – när vi blot får möjlighet att släppa gardet.

  Anja Eriksson 2017-10-16 10:12:59
  Svara
 • Så bra inlägg!

  Josefine 2017-10-16 08:27:53 https://luckytarot.se/
  Svara
 • Såå himla viktigt och bra inlägg! Måste bara skriva detta och tack! Önskar att vi är många många fler som tänker så här <3

  Emma lärdiglyssnapådinkropp 2017-10-15 21:42:31
  Svara
  • Svar på Emma lärdiglyssnapådinkropps kommentar.

   Tack för att du läser Emma. Yes, så viktig och komplicerad fråga med så många olika lager. Eftersom den är så känslig för många av oss är det också svårt och lite läskigt att diskutera den. <3

   josefinebengtsson 2017-10-16 08:57:27
   Svara
 • Jag tror du har så himla rätt här! Jag har alltid fått en lite bitter eftersmak av alla ”kroppspositiva” kampanjer. Det spelar liksom ingen roll om dom kör någon hyllning till ”big size” eller har en kampanj med långa, korta, smala och mulliga osv modeller… Det handlar ju fortfarande om kroppen och hur den ser ut. Den värderas. Det borde inte ens vara en fråga. Jag menar. Det spelar ingen roll vilken form våran lilltånagel har, just därför rullas det inte ut kampanj efter kampanj med 10 olika former på lilltånaglar med budskapet om att ”alla former är okej” Varför ska vi göra det med resten av våra kroppar? Så länge vi har fokus på utseendet så kommer utseendet spela roll…

  Therese 2017-10-15 17:07:11 http://www.theresewiksten.se/
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   TACK för dina väldigt kloka ord Therese. Du gör det ännu tydligare för mig. Ofta fått precis samma känsla som du av ”kroppspositiva” kampanjer men inte riktigt kunnat sätta ord på det så tack för det. <3

   josefinebengtsson 2017-10-16 08:55:27
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!