Kloka ord från Lisa!

Heeeeej! Vill dela med mig av en vacker delning som Lisa skrivit till inlägget ”Skapa utan prestationsångest”. En klok kommentar om att välja efter hjärtat eller samhället…. TACK LISA!

 

Läsarkommentar: Josefin, tack för inlägget! Känner igen mig. Den där prestationsångesten som aldrig lämnar än ifred.
Jag har ofta en stark känsla av vad jag borde göra. Ofta verkar min känsla dock ologiskt, både enligt mig, andras och samhällets värderingar. Men eftersom jag känner så starkt vad jag borde göra (även om det verkar ologiskt) brukar jag följa det. Men även om jag gör valet utifrån min känsla, är det inte alltid jag kan landa i det valet. Ska försöka förklara..

Ett exempel: I trean på gymnasiet har man ett individuellt val, vilket innebär att man själv väljer ett ämne som man vill läsa under året 3h/vecka. Jag som läst ett yrkesgymnasier borde enligt alla välja engelska, eftersom engelska krävs för att vara behörig till högskola. Om jag inte väljer engelska kan jag inte gå på högskola (om jag inte kompletterar senare på komvux, men det är inget man vll enligt ”alla”). Eftersom jag inte vill jobba med yrket på min linje, borde jag därför välja engelska så jag iallafall kan läsa vidare. Men jag visste inte vad jag ville göra, och känner inte för att läsa vidare. Engelska har alltid varit jätte svårt för mig, och därför kände jag att det var bättre att välja något annat än engelska som individuellt val, eftersom stressan kring engelskan skulle bryta ner mig och göra att jag tillslut inte skulle orka med de andra ämnena heller. Ett bättre alternativ skulle vara att välja något roligt eller enklare eftersom jag dels skulle slippa en stress- och ångestfaktor och dels skulle ha mer energi till resten av skolans ämnen. Dock krävs engelskan för att vara behörig högskola så att välja bort engelskan var enligt alla DUMT, men jag kände att det inte gick för mig. Så jag valde bort engelskan, och läste istället bild som jag tycker om. Med facit i hand var det helt rätt, vilket jag kände under terminen också. Men trots att jag både kände och visste att det var rätt för mig, kunde jag inte släppa oron och ångesten som påminde mig om att jag egentligen borde valt engelska eftersom det är smartare att ha behörighet till högskola.

Alltså – även när jag gör ett val för att jag känner och tror att det är rätt, så blir jag inte av med ångesten som talar om hur jag borde ha gjort. Hänger du med?

Du skriver ”små envisa prestationsångest tankar kan försöka smyga sig på men dessa säger jag vänligt men bestämt NEJ till – slänger bort så långt jag kan. ”. Hur gör man för att bara säga nej till ångesten? I mitt exempel handlar det kanske inte om prestation, men jag kom ändå att tänka på det här när jag läste. För mitt problem är inte att jag inte känner efter.. Utan jag känner efter, gör valet, men får ändå ångest över vad jag enligt alla borde göra istället. Är du med? Hur gör jag för att landa i mitt val och inte tänka på vad som hänt om jag gjort annorlunda, och bortse från vad jag borde..? För att inte känna en ångest över hur jag borde gjort? Har du någon tanke?

Hoppas det går att förstå, haha.

Och lycka till mitt boken! Hur den än blir så är du modig som vågar prova <3

 

Svar: LISA – återigen tusentusentack för din ärliga och utförliga delning. Tror att många av oss känner igen oss i den där beslutsångsten och ältande ”Valde jag fel?”.

Det du beskriver känns som en kamp mellan ”Vad du vill” och ”Vad samhället vill”. I den kampen tror jag alltid på att följa vårt hjärta och strunta lite i vad andra tycker eller vad samhällsstrukturerna försöker få oss att välja.

Att välja det det som känns kul och hjärtat slår för (i ditt fall verkar ju det vara måla och skapa) kan ju aldrig bli fel. Hade du valt engelska men inte känt motivation tror jag inte du hade lärt dig mycket i alla fall. Hur många ämnen har vi inte tvingat oss igenom i skolan utan att egentligen ta in det läraren säger eller vad som står i böckerna?

För mig var engelska mitt ”hat” ämne i skolan också. Trots det tvingade jag mig igenom kurserna (tog tom några extra) och pluggade glosor för fullt MEN jag var fortfarande helt värdelös. Det var inte förrän jag fastnade för yogan och märkte att de flesta yogaböcker bara fanns på engelska och många av min favvo lärarna inte var svenskar… som jag helt plötsligt kände motivation att lära mig just engelska och då gick det som en dans. Från att vara mitt ”hat” ämne så väljer jag numera oftast att läsa böcker på engelska (även om de finns på svenska), skriva min dagbok på engelska och jag tycker det flödar bättre när jag undervisa yoga på engelska.

Long story, short… :-). Men min poäng är att väljer vi inte från hjärtat så kommer vi inte bli nöjda i alla fall. Det blir bara en omväg.

Och när det kommer till att säga NEJ till ångesten så är min teknik att landa ner i kroppen… märker jag att prestationsångesten smyger sig på så går jag och dansar, shakar, mediterar eller logar och känner hur den där ångesten känns i kroppen. Låter den vara där men observerar den…då brukar den också försvinna. Jag vet att prestationsångesten kommer komma igen (kanske kommer vara med mig hela livet) men för varje dag tror jag mig kunna hantera den bättre.

MEGA STOR KRAM

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hello ! I am the one who writes posts on these topics casinocommunity I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?

  Svara
 • TACK för såna här inlägg! 🙂 <3

  Victoria Warg 2016-08-05 19:46:38
  Svara
 • TACK för ditt svar. Blev så glad när jag såg inlägget. Ska fortsätta gå på min känsla (eller i vissa fall kanske det är klokt att tänka efter, men du förstår), för som du säger är det nog bara en omväg om man inte gör det. Den där känslan måste väl finnas där av en anledning. Det är ju härligare också, men lite läskigt, att följa sin egna känsla än vad det är att ”tvinga” sig till något bara för att det känns logiskt.
  Det är väldigt intressant det du skriver också om hur svårt det kan vara att ta till sig kunskap om man inte har intresset där och då. Min mamma brukar säga att jag säkert kan lära mig engelska, men på rätt plats vid rätt tillfälle. Hon själv fick engelskan att fungera som ung efter några månader som au pair. Därför har jag bara tänkt att ända sättet är att åka utomlands en längre tid. Därför var det så befriande och inspirerande att läsa hur du lärt dig genom yogan!
  ÅH åh åh! Jag vill också shaka, dansa, yoga eller meditera bort min ångest. Det är bara så svårt att sätta sig ner, eller ta sig till mattan, när hela kroppen bara vill fly ut ur sig själv på grund av ångesten. Så läskigt att möta känslorna. Men jag ska prova att inte vara så rädd för ångesten, utan mer observera den som du skriver. Och ta några djupa andetag när det blir för mycket. Jag tror det är möjligt.

  <3

  Lisa 2016-08-05 18:19:13
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   JA, LISA – du vet att det är möjligt. Kom ihåg hur du vågade landa i din kropp med oss i Bretagne. <3 <3 <3

   josefinebengtsson 2016-08-09 10:07:49
   Svara
 • Hamnade på din blogg av en slump när jag sökte på Baravara. Jag har också varit där och blev så glad av att läsa dina upplevelser, det var verkligen helt fantastiskt! Tack snälla för tipset om Path of love och Biodynamic breath, det låter som väldigt spännande ställen. Du skrev också om AOL, vad är det? (Länken gick till Path of love). Får man fråga vilket du tyckte var bäst? Stort tack på förhand för svar!

  M 2016-08-04 19:04:36
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   Heeeej M! Åh va fint att du hittat hit. Jaaaa Baravara är MAGI. AOL är en 3 dagars kurs som bland annat brukar gå på Urban Om i Sthlm varje vår och höst – jättebra!!! Alldeles för svårt att svar på vad som var bäst – POL som bygger på AOL men är en vecka lång kändes verkligen som MAGI. Men det gör ju Baravara också. Ska på en till Biodynamic breathwork i Grekland nästa vecka…så den diggar jag med. Min slutsats är att ALLT är bra ;-). KRAAAAM

   josefinebengtsson 2016-08-05 12:35:07
   Svara
   • Svar på josefinebengtssons kommentar.

    Tusen tack för svar, uppskattar det verkligen! Blir kanske någon av kurserna för mig också… Ser fram emot att fortsätta läsa din blogg. Ha en fin fortsatt sommar! Kram

    M 2016-08-07 00:07:55
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!