Vad gör du när din mage krånglar?

Vad gör du när din mage krånglar?

Foto – Adam Klingteg

LÄSARFRÅGA: Hej Josefine! Jag tror jag har skrivit tack i varje kommentar jag skrivit till dig, men din blogg är verkligen en plats för ro, reflektering och oändlig inspiration. Så än en gång – TACK <3

Till något helt annat. När du skriver att din mage krånglar blir jag nyfiken på din ”kunskap” om detta. Du kan mycket om ayurveda som jag förstått det, vilket är något även jag förlitar mig starkt på. Jag har haft problem med magen den senaste tiden, den blir uppblåst i princip så fort jag ätit och speciellt när maten jag ätit har innehållit gluten, mjölk eller socker. Jag har även testats för glutenintolerans men det visade sig vara negativt. I övrigt äter jag väldigt bra ”ren” ekologisk och hälsosam mat. Så jag undrar, vad gör du med din mage krånglar? Har du några tips som har funkat för dig?

Välkommen hem till Sverige och våren! Stor kram!

 

SVAR: Heeeej fina du. Åh va glad jag blir att höra att du läser. Tack till dig och tack för en bra fråga.

Yes – magen är väldigt intressant. Jag har nog ingen tjejkompis som inte haft problem med magen. Mitt magonda är faktiskt något som ledde mig in på denna banan från början. När jag var runt 9 år började jag få jätteproblem med magen och testades för det mesta. De traditionella läkarna hittade egentligen inte så mycket mer än att de hävdade att det var mjölkprotein och glutenallergi. Jag höll mig borta från dessa saker men magen fortsatte krångla.

När jag var 15 år så hittade jag min första ayurvediska läkare – hon såg allt på ett annan sätt än de traditionella läkarna. Hon såg kroppen (och själen) mer som en helhet och funderade inte bara på vad det var jag åt, utan även hur jag åt och framförallt hur jag mådde.

Med åren har jag mer och mer blivit vän med min mage och insett att det onda är ett sätt för kroppen att tala till mig – typ säga…

”Josefine, nu är det dags att chilla ner” ”släpp den där oron och ångesten” ”Gör en sak i taget” ”Ta en tugga i taget”

Det är såklart aldrig kul med magont men det kanske är bra att kroppen säger ifrån ibland. Numera har jag sällan ont i magen men när det kommer brukar jag sätta mig och meditera och försöka acceptera att det gör ont, att jag måste sitta still en stund. Har jag för ont för meditation så lägger jag mig och gör en avslappnande yinyoga istället.

Givetvis spelar det roll vad vi äter men jag har exempelvis märkt att under mina vipassana retreat har jag aldrig magont trots att det ofta serveras det typ komjölk, vitt bröd, ris och banan saker som jag annars kan få ont i magen av. Under dessa retreat har jag ju ingen stress i kroppen och jag äter väldigt långsamt.

Lyssna på magen nu, hoppas den mår bättre snart.

STOR KRAM KÄRA DU!

 

Läs gärna mer om Vipassana HÄR och Yin yoga HÄR.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Great content. Thanks for the post and the effort writing it. This is a remarkable article that I have enjoyed.

  Svara
 • Hej Josefine,
  Jag skulle behöva komma i kontakt med en Ayuruvedaläkare, har du tips på någon kunnig i Stockholm? Problemet gäller magen samt allvarlig migrän
  Tack för att du delar med dig av dina kloka tankar!

  Olivia 2016-04-25 07:27:21
  Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Heeeej Olivia! Åh va bra att du söker dig till Ayurveda. Det finns många duktiga läkare i Stockholm, kolla Peter Ljungberg (http://vedalila.se/konsultationer/) & Dr. Sangeeta (http://www.yogayama.se/medarbetare/dr-sangeeta). Glad jag blir att du läser mina tankar. Hoppas magen och migränen försvinner inom kort. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-04-25 13:21:52
   Svara
 • Mitt tips vad gäller maghälsa är att jobba på sin tarmflora! Det allra enklaste sättet är att börja ta potatismjöl utrört i kallt vatten. Målet är 3-4 msk/dag men börja långsamt och trappa sakta upp-kan inte nog betona detta. Viktigt att pulvret är kallt-rumstempererat, upphettat går effekten förlorad. Denna typ av stärkelse kan inte kroppen bryta ner utan den blir mat åt de goda bakterierna i tarmen.

  Ät fermenterade-levande livsmedel: surkål, kimchi, mögelostar, jästa sojaprodukter mm.

  Även olika fibertillskott hjälper, jag tar själv Sunwic, fiberhusk, inulin, äppelfibrer mm och är uppe i ca 50-60g fiber och fermenterbar stärkelse per dag. Även chiafrön som fått stå och dra åt sig vatten över natten har varit otroligt bra för mig. En matsked utrört i ca 2dl vatten, man kan ha det stående i kylen och dricka av under dagen.

  Prova olika typer av probiotika, apoteken säljer Lactiplus och Probi Mage. Jag tar båda. Andra att pröva är Innate Flora, Primal Defense och framför allt Prescript Assist. Dessa är dyra men har varit ovärderliga för mig.

  Vill man läsa mer kan jag tipsa om bloggen Vegetable Pharm- http://vegetablepharm.blogspot.se/ som startpunkt.

  sparris 2016-04-23 10:49:41
  Svara
  • Svar på sparriss kommentar.

   TACKAR Sparris! Shit va grymma tips. Hörde det här om potatisstärkelse häromdagen så köpte hem ett paket. Har dock inte provat än men nu är det dags!

   Yes- probiotika är grymt. Min mage älskar Provivadryckerna men det är synd att det är så mycket socker i dem.

   Tusentusentack för att du delar med dig. Njut av din dag. <3

   josefinebengtsson 2016-04-23 12:30:47
   Svara
 • Åh tack för detta inlägg, det var en påminnelse om att jag verkligen behöver lugna ner mig när det kommer till måltider och inte stressa igenom allt när jag äter, man mår ju så mycket bättre när man är i harmoni.

  Ronja Norlen 2016-04-22 16:55:34 http://www.nouw.com/ronjanorlen
  Svara
  • Svar på Ronja Norlens kommentar.

   Exakt Ronja – tror aldrig man kan få för många påminnelser om att stanna upp och sakta ner. Tack för att du läser. <3

   josefinebengtsson 2016-04-23 12:27:50
   Svara
 • Tack kära Josefine för ett så bra svar, vad roligt att du tog upp min fråga som en inlägg också! Det här med magen verkar bli ett allt vanligare problem som var och varannan känner av, eller så är det bara att vi pratar om det mer? Oavsett så är det ju just stressen, pressen och bristen av lugn som vi ofta alla har gemensamt.

  Magen är så viktig vilket man kanske inte tänker på annars, men när den säger ifrån tar det otroligt mycket energi. Rent utseendemässigt är det inte kul när magen är spänd och svullen, även om utseendet är långt ifrån det viktigaste då känslan av att känna sig tung och ha ont är det jobbigaste. En känsla man såklart vill undvika vilket leder till att otroligt mycket energi fokuseras på vad, hur och när man äter… ”Kan jag äta det här?” eller ”oj, vad var det jag reagerade på nu då?”.

  Jag har försökt hitta svar i allt jag kommit över, läst på om IBS samt andra magproblem och allergier vilket jag också testats för… Men tillslut tror jag, precis som du säger, att svaren finns i en holistisk helhetssyn. Och där är ju ayurveda så fantastiskt! Det krävs lite mer tålamod och arbete, enklare skulle ju vara att bara ta ett piller så var det över.. Men det skulle ju också vara oerhört tråkigt 😉 Med hjälp av yoga och närvaro, lite helande naturmediciner som jag beställde hem för någon dag sen (cellenzym, probiotika, glutamin), bra mat och snälla tankar ska jag försöka hjälpa min mage och hoppas på att den hittar balans igen.

  Jag testade att baka ditt glutenfria bröd också, suupergott! Tack igen och stor kram till dig!

  H 2016-04-21 15:11:56
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Åh tack för kloka tankar och igen tack till din viktiga fråga. Jag ska skriva mer om magen! En krånglande mage förstör ju vardagen för väldigt många men man ska inte ge upp! Tålamod och lyssna in.

   MUMS – de där brödet är sååå galet gott. STOR KRAM!!!

   josefinebengtsson 2016-04-22 11:43:53
   Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Vill bara hälsa att här är en till med uppblåst mage, som alltid gör ont. Förstår precis det där med oron över hur det ser ut med en ballongmage.. Försöker tänka i samma banor som du, läkande och snäll mat mot magen – bra rörelse i vardagen – och försöka göra det som får mig att bli glad. För jag tror verkligen att när jag mår som bäst själen kommer min kropp må så som bäst, alltså även magen. Var skönt att höra någon mer som kämpar, heja oss 🙂

   Lisa 2016-04-21 17:56:45
   Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    JAJAJA – HEJA OSS. Yes – magen speglar helt klart hur själen mår så ibland är det nog bra att den säger ifrån så att vi byter spår och lyssnar in. STOR KRAM till dig Lisa!

    josefinebengtsson 2016-04-22 11:46:09
    Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Tack vad roligt att du tog dig tid att skriva, förstår verkligen vad du menar med att det är skönt att höra fler som brottas med samma saker (även om det är inte är något jag önskar någon). Vilken tur att vi har hittat en så fin blogg som pratar om dessa problem på ett så fint sätt 🙂 Nu är vi snälla mot oss själva. HEJA OSS och kram på dig!

    H 2016-04-22 10:47:22
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!