Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Är det viktigt att ha en examen?

Är det viktigt att ha en examen?

Foto – Adam Klingeteg

 

Jag fick just en väldigt relevant fråga från en klok läsare angående gårdagens inlägg ”Vad är meningen med livet”.  Eftersom många hoppas av och byter bana kan man ju fråga sig  –  Är det viktigt att ha en examen?

 

Hon skrev…

”Är du glad över att du ändå har en examen, som någon slags ”livlina” som du kan luta dig tillbaka mot om du skulle vilja? Märklig fråga kanske men varför jag undrar är för att jag studerar just nu mitt första år (2:a terminen) ekonomi vid universitetet och är så himla kluven. Mitt hjärta skriker efter solsken och att jag ska göra vad jag älskar – vilket präglas av yoga och meditation. Samtidigt som hjärnan (liksom andra, ”yttre” faktorer) säger att jag bör tänka mer ”realistiskt” och ta min examen.”

 

Jag tror att väldigt många känner igen sig i dessa tankar. De där tankarna fanns delvis hos mig då jag pluggade men jag tryckte undan dem och fokuserade framåt – klara nästa tenta, få jobb, få den lönen… Jag orkade inte känna efter men innerst inne visste jag nog hela tiden att jag inte mådde bra av det jag gjorde, att jag var påväg i fel riktning.

 

Jag tror aldrig att det är fel att ta en utbildning – vi lever i ett samhälle där de flesta pluggar och jobbar på kontor. Genom att prova på det själv kan det hjälpa oss att relatera till andra människor omkring oss. Jag skulle tog inte gå om just Handels nu men jag ångrar varken att jag pluggade eller jobbade som konsult. Nu vet jag hur det känns att vara stressad och sitta på kontor med magknip – den känslan har jag nytta av varje dag i min undervisning och möte med andra människor. Vissa av mina yogalärarkompisar har yogat på heltid sen de var 15 år och aldrig satt sin fot på en utbildning eller kontor – förmodligen väldigt mycket svårare för dem att relatera till vad yogastudenterna behöver när de kommer till salen efter en låååång arbetsdag framför datorn.

 

Det är säkerligen samhällets normer som gör att många av oss ens sätter vår fot på en ekonomiutbildning men eftersom vi valt att leva i samhället (och inte mediterandes på en bergstopp någonstans) så kanske vi ibland får spela med i samhällets regler.

 

Tillsist, vill jag verkligen poängtera att jag inte tror att alla helt behöver byta riktning och typ gå från stressigt konsultjobb i Stockholm till att meditera i Indien som jag gjorde. Det behöver ju inte vara svart eller vitt – Meditation på en bergstopp VS 70 h veckor på BSG. Det finns nyanser även om det ibland är lättare att vara extremist :-).

 

Tusentusentack för att ni kommenterar och involverar er – så kul att läsa era tankar och frågor. KRAAAAAM!

 

Läs gärna mer inlägg om livet och alla dess beslut HÄR.  

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Du är så klok! Att du ser på den erfarenheten utifrån en synvinkel som innebär att du tack vare det kan vara mer empatisk gentemot andra är bara så fantastiskt och inspirerande. Det är precis så alla borde se på sådant som sker (istället för att ångra), eftersom allt det man upplever ju innebär just erfarenheter vilka man alltid bär med sig och har mer eller mindre nytta av. Tack för att du inspirerar!
  Kram

  Julia 2016-03-19 08:49:43
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Tack, va gullig du är Julia. Precis – dumt att ångra det som redan varit. Bättre att hitta det positiva med alla erfarenheter man får. Så glad att du läser. Ha en fin lördag. STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-03-19 09:18:46
   Svara
 • Väldigt nyttig och bra reflektion! Tycker det är så himla bra att du delar med dig av detta då det är ett väldigt relevant ämne i dagens samhälle. Bra att få lite perspektiv på det hela och se saker och ting från någon annans synvinkel.

  Caroline 2016-03-18 15:19:41 http://carolinekempe.myshowroom.se
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Exakt – nu tar alla föregivet att man måste plugga för att klara sig. Tack för att du läser Caroline. KRAMAR!

   josefinebengtsson 2016-03-19 09:16:35
   Svara
 • Har du nåt särskilt andligt mål med din yoga? Och hur långt känner du att du kommit på den vägen i så fall?

  Sonja 2016-03-17 20:56:45 http://hejsonja.se
  Svara
  • Svar på Sonjas kommentar.

   Hej Sonja! Jag har inget speciellt mål med yogan och meditationen utan det är snarare någonting som dagligen hjälper mig att landa i mig själv och mitt hjärta och därifrån kunna ”connecta” med andra och med något mer. Jag tror det är omöjligt att mäta eller värdera hur långt man har kommit på en sådan resa – den är nog en individual känsla. Kanske får du mer förståelse för min relation till yoga, andlighet och bön i detta inlägg http://josefinesyoga.metromode.se/2015/11/18/pray/. Tack för att du skriver. KRAMAR!

   josefinebengtsson 2016-03-18 11:05:49
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!