Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Är det farligt att yoga under mens?

Är det farligt att yoga under mensen? FullSizeRender-4

Foto – Peter Sahlberg

Jag får många frågor om huruvida det är farligt att yoga undre mens. Enligt vissa yoga traditioner så är det ett strängt NO NO….under mens ska man ta det lugnt och låta kroppen återhämta sig (det vill säga i alla fall avstå från aktiv yoga). Det finns många anledningar till det…. vissa ”flummigare” än andra.

 

En huvudanledning är att man i yoga ”jobbar” med att låta energin i kroppen flöda uppåt men under mensen är det naturliga flödet i kroppen nedåtgående. Därav sägs det att mensen till och med kan stanna upp av aktiv yoga. En Indisk ”yogaguru” jag yogade med för flera år sen hävdade till och med att det var rent av livsfarligt att yoga under mens. Han påstod att mensen var ”giftig” och genom att inte låta den rinna ut ur kroppen och istället pumpa ut den kunde man bli sjuk…. Hmmm…. jag tror inte direkt att det är så illa. Dock är jag rätt säker på att det finns en sanning i att det kan vara nyttigt att ta det lugnare men träning just under mensen. Min kropp skriker efter att vara i stillhet i början av mensen. Istället för att flöda på mattan så vill den meditera och göra lugnare yogaformer som Yin-yoga och Restorativ-yoga. Numera lyssnar jag och kroppen älskar det. En bonus är att allt det där jobbiga med mensen blir lite lättare. Och det bästa av allt – min meditation blir alltid som djupast under just mensen.

 

För flera år sen, innan jag hittade yogan och meditationen, joggade jag mycket och tränade intensiva konditionspass. Då lyssnade jag inte. Jag tillät inte min kropp att vara still och vila. Jag gjorde snarare tvärt om. När den var trött och svullen (som den är under mens) – tränade jag snarare ännu mer. Var det då konstigt att min mens ibland kunde sluta efter en dag eller helt försvinna i månader?

 

Givetvis är det upp till varje person att hitta svaret inom sig själv… stannar man upp och känner in sin kropp kommer den att berätta om den vill ligga still eller röra sig.

 

Om din kropp också frågar efter lugn så berättar jag lite om avslappningsyoga det här HÄR.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Faktum är att det faktiskt finns en sjukdom där mensblodet inte rinner ut som det ska utan rinner ut i buken (på nåt vis). Hade en bekant som hade det problemet och det gör tydligen sjukt ont, så det finns nog ett uns av sanning i fördomarna kring mens även om de flesta kanske inte behöver vara helt stilla. Lite lugn rörelse kan ju snarare vara skönt för att lätta på värken.

  J 2016-02-11 08:40:47
  Svara
  • Svar på Js kommentar.

   Usch – låter som en fruktansvärd sjukdom. Yes, finns säkerligen en uns av sanning men visa saker är säkert överdrivet av män som liksom inte förstår sig på mens och genom åren varit rädda för det. Ja – lite lugn rörelse och yin-yoga mår jag också bra av under mensen. STOR KRAM!!!!

   josefinebengtsson 2016-02-12 19:14:59
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!