Mina tankar om Bikram yoga.

Mina tankar om bikramyoga  strandyoga-6

strandyoga-4

Jag får många frågor angående min åsikt om Bikram yoga… den där populära yogaformen man gör i 40 graders värme. Min kropp älskar att yoga i värme. Vilket är tur för här i Costa Rica är det svårt att undvika liksom – det blir Hot Yoga hur man än gör.

 

Men även om jag är öppen till de flesta yogaformer och inte vill stänga in mig i ett fack så har jag tyvärr ett motstånd till just Bikram yoga. Dels för att det kan kännas militäriskt (och lite prestationsinriktade) och dels för att det är speglar. För mig är yoga en inre praktik som handlar om att känna kroppen från insidan – när jag har en spegel framför mig blir det svårare. Då börjar jag liksom snarare fokusera på hur min kropp ser ut i olika positioner. Mitt fokus går från insidan till utsidan helt enkelt.

 

Givetvis, kan det ju vara en bra övning att stå halvnaken framför en spegel i olika positioner och notera vilka tankar som kommer upp. Går det att sluta döma hur kroppen ser ut? Vad den kan göra? Går det att acceptera den som den är? Lyckas man med detta… kanske Bikram yoga är kanon men för mig är det svårt… det blir liksom som att börja med den svarta backen.

 

Även om jag älskar värmen så ska jag också lägga till att den gör att man ibland kan gå för långt in i vissa positioner – och därav skada kroppen (lederna) innan de är riktigt redo för det. Men är man medveten som dessa två aspekter (fokus på insidan och inte överstrecka) så är Bikram precis lika grym som all annan yoga!

 

Läs gärna också om min hat-kärlek till Ashtanga yoga…

Min kärlek till Ashtanga Yoga

Mitt hat mot Ashtanga Yoga

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Delightful! I would also like to do yoga on the beach.

  Velo Snus 2023-07-18 14:42:41 https://snusland.ch/produkt-kategorie/velo/
  Svara
 • Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing https://freehorseracingtv.com/live2/

  Svara
 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool. https://freehorseracingtv.com/live2/

  hipódromo camarero la carrera en vivo de hoy 2023-06-26 06:11:32 https://freehorseracingtv.com/live/hipodromo-camarero-en-vivo/
  Svara
 • Mgm Grand Market

  John76 2023-06-22 00:31:01
  Svara
 • I am so happy to come across this piece of write up, very much advanced my understanding to the next top level. Great job and continue to do same.

  tunnel rush 2023-06-20 09:43:56 https://tunnel-rush.co/
  Svara
 • I really like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment! izmir taşıma

  izmir evden eve nakliyat 2023-03-22 18:18:24 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • But wanna say that this really is quite helpful , Thanks for taking your time to write this. william hill live

  today horse race live video 2023-03-22 02:03:11 https://freehorseracingtv.com/live/
  Svara
 • Thank you for great information. I look forward to the continuation. watch horse racing live free

  horse racing on sky tv today 2022-12-27 20:22:07 https://oneotv.online/live/racing-tv-live/
  Svara
 • There is some nice and utilitarian information on this site. https://freehorseracingtv.com/live/

  racing on tv tomorrow 2022-12-24 01:25:40 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
  Svara
 • Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/Cigli-Evden-Eve-Nakliyat

  Svara
 • Very nice blog post. I definitely love this site. Stick with it!

  izmir nakliyat 2022-12-08 19:00:51 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • But wanna say that this really is quite helpful , Thanks for taking your time to write this. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

  istanbul izmir parça eşya taşıma 2022-12-07 03:48:18 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • As I website owner I believe the content material here is really good , appreciate it for your efforts. https://freehorseracingtv.com/

  Svara
 • Hej Josephine,

  Hur många gånger provade du bikramyoga? Jag kan se allt det du säger och förstår och vet att det skrämmer iväg många redan efter första klassen om man hade en obekväm upplevelse första klassen, och det är mycket troligt att man kan få det då man oftast kommer oförberedd och kanske inte med ett öppet sinne.

  Första gången jag tog en bikramklass var i Sydney, Australien 2003. När jag promenerade in på den studion i Bondi Junction så hade jag inte en aning om vad det var eller vad det skulle ta mig senare i livet. Trasig axel och ond ländrygg så skickade min kiropraktor mig till Yoga. Med dåligt självförtroende så hade jag svårt att titta mig själv i ögonen i början och instruktören hela tiden påminde oss om att titta i spegeln. Det var jobbigt till en början men superbra för att man har liksom inget val än att börja acceptera det man ser, och det man har att jobba med för dagen och börja känna tacksamhet. Det där med speglarna blir ett verktyg där du kan fokusera på dig själv, du släppa allt annat och hamna i meditation (i rörelse).

  Språket i undervisning kan ofta vara direkt, speciellt om det är nyexaminerade lärare som undervisar direkt från dialogen. Men det var många år sedan jag tog en klass som kändes militärisk. Vad du än undervisar så måste du undervisa med kärlek till dina elever.

  Översträcka bör man vara noga med att inte göra i någon yogaform och helst i rumstemperatur om du inte är tillräckligt varm. På 14 år har jag aldrig skadat mig i bikramyoga men har tyvärr gjort det när jag har varit oaktsam och praktiserat andra yogaformer.

  Om du kommer förbi Uppsala bjuder jag in dig på en klass i vår studio.

  Allt gott

  Nicklas

  Hot Yoga Uppsala 2017-08-30 09:28:57 https://www.uppsalahotyoga.se/
  Svara
  • Svar på Hot Yoga Uppsalas kommentar.

   Hej Nicklas! TACK för din kloka och utförliga kommentar. Givetvis förstår jag också att det, precis som för all annan yoga, beror på VEM som undervisar. Att vissa gör det från hjärtat medan andra från Egot.

   Jag har provat Bikram kanske 25-30 ggr (gjort 10 dagars utmaningar!) så har i alla fall givit det en liten chans. Jag har dock hittills haft svårt att landa i meditationen med speglarna framför men låter underbart att du gör det. Jag känner ofta att jag behöver sluta ögonen för att verkligen landa inåt men samtidigt har jag fått superstarka upplevelse när jag suttit i meditation framför en spegel och blickat in mig själv i ögonen så förstår att det är möjligt.

   Tack, va snällt. Hojtar till när jag är i Uppsala, så kommer jag gärna på en klass.

   KRAM sålänge!

   josefinebengtsson 2017-09-04 14:36:45
   Svara
 • Har du testat Moksha? Mycket mjukare och finare variant av värmeyoga som inte alls är militant.
  Varning, du kommer bli lite hooked på värmen – när man är van vid den är det ett fantastiskt redskap som gör kroppen mjuk och fin och rensar inifrån och ut!
  Tack för din fantastiska blogg!

  Hanna 2016-01-30 11:00:31
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Tack Hanna! Åh Moksha låter magiskt. Det ska jag verkligen prova när jag kommer hem. Jag får ju min värme-yoga här i Costa Rica och kroppen älskar det. Ser fram emot att ha värmen hemma sen också då. Tusentack för tipset. Å kul att du läser. STOR KRAM!!!!

   josefinebengtsson 2016-02-03 20:51:23
   Svara
 • Hej,

  För mig som aldrig testat yoga och har precis signat upp för att köra bikram nu ett par gånger.. är det fel? Eller ska jag tänka på något speciellt som kan underlätta de första gånger?
  …och är man mer naken än i vanlig yoga?!..tänkte små short och t-shirt…
  Tack för bra blogg!

  Lotta S 2016-01-27 22:53:23
  Svara
  • Svar på Lotta Ss kommentar.

   Det är absolut inte fel…diggar du Bikram så kör på men prova gärna lite annan typ av yoga också och känn in skillnaden :-). Jag kan tycka att det är svårt att känna min kropp från insidan, liksom hitta meditationen i rörelserna när jag står framför speglar. Ja – ofta är man lite mer naken på Bikram yoga eftersom det är så varmt. Kul att du logar och läser :-). STOR KRAM

   josefinebengtsson 2016-01-29 01:08:46
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!