Svensksommar – allt förändras hela tiden.

SvensksommarSvensksommarSvensksommar

Svensksommar! Helt underbart att vara i Halmstad. Igår åkte vi på en båtutflykt till Tylön (Halmstads enda lilla ö) – under denna lilla utflykt hann det både åska, regna & vara strålande sol.

 

Let’s face it – sån är ju den svensksommar. Ena sekunden åskar det och blåser för att i nästa ögonblick vara vindstilla och solklart. Väljer man att vara i Sverige gäller det nog att lära sig digga alla typer av väder! För jag vill i alla fall inte leva med motstånd hela tiden och exempelvis hata på vädret när det är regn och bara vara glad när det är sol (eller för den delen få ångest när det är sol för att den snart försvinner) .

 

Jag skrev för ett tag sen att om jag skulle tatuera mig skulle jag skriva ANICCA på insidan av min fot. Ett ord som jag förstod betydelsen av på mitt första Vipassana Retreat (läs mer om det HÄR). Ett ord som i stora drag betyder att allting förändras hela tiden, att ingenting är permanent (precis som vädret här i Sverige!)

 

Lycka kommer och lycka går. Smärta kommer och Smärta går. Solen kommer och solen går. Regnet kommer och regnet går. Vipassana tränar mig att börja släppa den där stävan om att alltid vilja förändra och förbättra livet. Att släppa motviljan mot det obehagliga (regnet) och suget efter mer behagliga känslor (solen). Tekniken lär mig att sluta försöka kontrollera vår ständigt föränderliga verklighet. Istället acceptera att det alltid kommer att vara en bergochdalbana som varvar toppar med dalar, regn med sol. Vi alla vet ju att det går ju inte att alltid vara på toppen eller att solen inte kommer skina varje dag. Men frågan är kan vi acceptera det?

 

Jag är långt ifrån en expert…när det regnar och jag vill att det ska bli sol – blir jag irriterad. När jag är i dalen och mår dåligt gör jag ofta allt för att försöka fixa och förändra det känsloläget.  Jag yogar, shakar, andas, badar… för att komma till toppen. Må bra igen. Det kan funka en stund men ibland märker jag att dessa strategier bara var ytliga. De gånger jag istället lyckas acceptera dalen, acceptera regnet, observera smärtan, låtit tårarna rinna utan att sträva emot så har jag läkts på riktigt. Ofta är det just genom sittande Vipassana meditation som jag hittar acceptansen. Jag tar liksom ett kliv utanför alla draman i livet och ser allt från ett större perspektiv. Det är OKEY att vara nere ibland för allt förändras hela tiden. Ibland skulle jag nog behöva den där lilla påminnelsen med ANICCA på insidan av foten…men jag har inte vågat än med risken för att pappa säger upp kontakten.

 

Nu ska jag ut och bada i regnet….wihoooo!!!!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Veryy rapidly this web site will be famoous among all blog users, due to it’s pleasant articles. https://freehorseracingtv.com/

  horse racing on tv today 2022-12-03 16:01:04 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Hej Josefine!
  Har lite funderingar angående vipassana då jag är väldigt nyfiken på att genomgå ett sådant retreat. Har du enbart varit i Indien och genomfört vipassana eller har du även erfarenheter av att ha gjort det här i Norden? Tänker exempelvis Ödeshög. Tror du det är någon skillnad beroende på vart man gör det eller ser det ut ungefär på liknande sätt överallt? Vad jag också förstått är att det egentligen inte kostar något att åka iväg och genomföra ett vipassana, så det jag också undrar är hur man enklast går tillväga för att ansöka om en plats? Hur har du gjort och vad rekommenderar du?
  Tusen tack för inspiration. Kram

  Julia 2016-06-03 10:57:12
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Åhhhh va underbart att du är sugen på Vipassana Julia. Det är magiskt, bästa jag gjort.

   Varit både i Ödeshög och på ett ställe i Danmark. Kan starkt rekommendera båda! Man bor i riktiga sängar (istället för på en yogamatta), får god mat (istället för endast ris och banan) & båda ligger otroligt vackert mitt i naturen. På de ställena jag gjort det i Indien har det varit taggtråd och höga murar runt om (fängelsevibe) – i Norden känns det lite mer chill. Så nog bra att börja med. Jag har dock gillat Indien mycket också – framförallt är det lite skönt att inte känna igen någon utan få göra sin grej. Skriv om du får fler frågor. Kör – det är magi. KRAM

   josefinebengtsson 2016-06-03 17:30:52
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!