HEEEEEEJ! Jag älskar maten här i Indien. Chapati är det traditionella indiska brödet som steks i olja. Oftast är det gjort på vetemjöl men vissa ställen har också hirs Chapati (Millet Chapati) – galet gott och glutenfritt! Det enda du behöver är hirs, salt, olja och vatten för att göra egna chapatibröd. Himla enkelt att göra och fritt från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Recept (10 bröd)
- 5 dl hirs
- 1 tsk salt
- 2 tsk olja eller ghee
- ca 2 dl ljummet vatten
Såhär gör du…
1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en smidig deg
2. Fördela sen degen i 10 delar
3. Kavla ut till 10 runda och tunna bröd
4. Stek dem sen i ca 1-2 minuter på varje sida i en het, lätt oljad stekpanna. Bröden ska få fina bruna fläckar på båda sidor.
SÅ GOTT!
För fler härliga recept – Tryck HÄR.
Hej! Är det hel kokt hirs man använder, eller är det hirsmjöl? Låter hur som helst väldigt gott och enkelt, vill prova!
MUMS! Jag har kört med hirsmjöl men i Indien gjorde de på kokt hirs som de snarare malde ner i mixern. Så både funkar 🙂
Men mannagryn är väl oftast gjord på vete? Eller finns det någon annan glutenfri variant jag inte känner till? Vore så najs att kunna göra dessa! x
Heeeej Lovisa! Yes – Hirs är liknande mannagryn och Indiernas ”Millet Chapati” innehåller just Hirs och inte riktiga mannagryn. När jag fick receptet från kocken här missuppfattade jag lite :-). Ändrat till Hirs chapati nu istället! X
Men mannagryn är väl gjort på vete och alltså inte glutenfritt..?
Hahaha…TACK ANNIKA! Det var min och den indiska kockens engelska översättning som inte gick så bra. Millet – betyder Hirs och inte mannagryn. Så HIRS CHAPATI är vad det är ;-). Yes – mannagryn innehåller gluten men hirs och även polenta är ju lite liknande i konsistensen.