Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Är du också ett kontrollfreak?

De senaste åren av självutforskning har för mig handlat mycket om att helt släppa kontrollen och ge min tillit till något annat. För att göra det har jag (som ni vet) åkt på alla möjliga retreat och workshops där vi gjort – galna, konstiga, läskiga – övningar för att verkligen släppa alla spärrar. Utan att gå in på detalj, då många övningar är lite för knäppa för att ta ut ur sitt sammanhang, så handlar de i stort om att komma ner i kroppen (släppa mindet) och om att gå utanför sin trygga ”comfort” zone. Ahhhhh!

Vissa retreat har varit väldigt utmanande men det brukar nästan allatin funka. Redan efter några dagar brukar varande cell i min kropp vibrerea på ett nytt sätt, min fulla livsenergi kommer tillbaka och tilliten till något mer likaså.  Bara av att få släppa kontrollen.

Förutom denna härliga (och kittlande) känslan i kroppen som kommer av att LET GO… kan man fråga sig…vad är egentligen grejen med att släppa kontrollen? Är det inte bättre att lära sig ta kontrollen över sina tankar och känslor eller varför inte över hela sitt liv?

Maybe, om det senare skulle funkat hade det säkert varit urskönt att leva så men nu är det ju sällan så att vi kan kontrollera ALLT i vår omgivning. Vi försöker. Eller jag kanske ska tala för mig själv. Jag försöker kontrollera varenda detalj i mitt liv.

För flera år sedan, på ett av mina första retreats, blev det tydligt att jag ständigt har ett mantra på repeat i mitt bakhuvud…

”Josefine, om du släpper kontrollen, kommer allt du har att försvinna…”

Vissa dagar spelas det på låg volym, någonstans i periferin, medan andra stunder hörs det snarare som skarpa skrik, omöjliga att bortse ifrån. Ett mantra som egentligen har funnits där sålänge jag kan minnas men jag har varit omedveten om det, det var först där på retreatet för flera år sedan som jag kunde ta ett steg utanför och se det. Vilket också betydde att från den dagen får jag ibland uppleva stunder när volymen helt har tystnat. M A G I.

Det där med att leva i kontroll har ”fungerat” hyffsat bra i flera år, tja, hela mitt vuxna liv faktiskt… men ju mer jag får uppleva livet i ett icke kontrollerad tillstånd inser jag hur galet mycket energi det tar från mig att ständigt vara i kontroll. En energi som jag istället skulle kunna använda till att njuta av livet eller skapa från en plats av äkta kreativitet.

Just därför, vill och behöver jag träna på att helt och fullt släppa taget. Och jag vet att jag inte är ensam, hela vårt samhälle handlar ju om KONTROLL. Kontroll över våra känslor, kroppar, relationer, ekonomi, träning, ätande…

Och det fina är att så fort jag släpper kontrollen så kommer livsgnistan och kreativiteten som ett brev på posten. Lusten att skapa kommer tillbaka. Lusten som fanns där dagligen när jag var liten, innan det där mantrat hade utvecklats. Lusten att måla, dansa, spela teater, spela piano, sjunga… En lust i form av en lek långt ifrån min alltför välkända prestationsångest vars kurva nästan identiskt följer mantrat volym.

SÅ JAG FORTSÄTTER ÖVA PÅ ATT GE MIG HÄN FULLSTÄNDIGT!

Foto – Adam Falk

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Pusselbit för pusselbit förstår jag varför jag har sånt behov av kontroll. Och när jag förstår det blir det lättare att släppa taget. En vecka m Josefine o alla andra på Khola beach gjorde underverk o nu ska bara känslan tas med in i vardagen. Inte så bara…. kram alla

  Maria 2018-11-12 05:10:20
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   ÅHHHH! Det var sååååå magiskt att ha dig med fina fina Maria. TACK! Hoppas du mår bra. Skickar kärlek. <3

   josefinebengtsson 2018-11-19 09:51:40
   Svara
 • Hej Josefine!
  Jag har ett önskeinlägg. Skulle gärna vilja veta mer om DIN yoga. Hur ser en vanlig yogadag ut för dig? Har du några rutiner eller yogar du när du känner för det? Vilken yoga är din favvo?
  Är supernyfiken. Kram <3

  F 2018-10-17 08:30:09
  Svara
 • Ibland har jag svårt att avgöra om jag är kontrollerande eller ej, men på ett plan är jag nog det. Jag har otroligt svårt med tillit inför framtiden och jag oroar mig ständigt för framtiden, har svårt att fatta beslut pga att de kan bli felaktiga. Tror att min oro och mitt ältande ska göra att jag undviker katastrofer. Har först i år insett att tillit är något man behöver jobba aktivt med, inte något antingen finns där eller inte.

  Måste säga att bild nr 2 är heeeeelt fantastisk!!

  Beata 2018-10-17 05:28:56 http://www.imagineabird.se
  Svara
  • Svar på Beatas kommentar.

   hej Beata! Tack för att du läser och delar. I know, det är sjukt svårt som att mindet hela tiden lurar oss… till att tro att det är livsviktigt att ha kontroll… Så vi måste nog försöka gå emot de tabbarna och våga hoppa iaf :-9. KRAM

   josefinebengtsson 2018-10-17 14:34:55
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!