Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Åk på retreat

åk på retreat

Det finns ju de som väljer att leva hela livet i ensamhet, som en eremit på retreat. Det finns definitivt dagar då jag också är lockad av det. Dagar då jag vill lämna vardagens dilemman, relationers frustration och tillvarons tragedier för att leva resten av livet som eremit i oförstörd natur, sittandes på ett meditationsretreat eller som nunna på ett kloster. Dagar då jag bara vill vara i stillhet för att landa i den där vackra känslan av samhörighet med den större mystiska helheten.

 

Men jag inser ganska snabbt att det är en flykt från det som faktiskt är livet på riktigt. Trots att den samhörigheten känns fullkomligt förtrollande så är det likt en drog-upplevelse något som blir betydelselös om visdomen jag får därifrån inte kan inkluderas i min vardag. Om den hänförande upplevelsen av samhörighet med det där ”större” inte går att överföra till känslan av samhörighet i mina riktiga relationer.

åk på retreat

Hursomhelst, några dagar då och då av egentid, intensiv meditation och närvaro likt den veckan jag precis haft upplever jag gör just det – fördjupar mina relationer och gör på något vis att jag ser hela mitt liv med mer visdom, klarhet och kärlek. En sådan period gör att jag får perspektiv på min vardag – det blir ett sätt att hinna notera allt det vackra som redan finns där, ett sätt att se var en förändring behöver ske, ett sätt att hinna uppleva tacksamhet för att jag redan har.

 

Det handlar väl någonstans om balansen mellan dessa båda motpoler, stilla retreat och snabba samhället. I en utopi kanske behovet av den där veckan som eremit inte borde uppstå men jag tror det är nästintill omöjligt om vi väljer att leva i samhället. Ett samhälle där vi fullkomligt invaderas av intryck varje vaken minut. Ett samhälle där det är svårt att hitta ett jobb som inte involverar ständig uppkoppling. Ett samhälle som helt enkelt går jävligt fort. Givetvis kan jag bara veta hur det känns för mig men när jag levt i detta intensiva tempo för länge tappar jag ofta bort mig själv. Jag tappar kontakten med min själ, blir blind för det större perspektivet och snöar in mig på små detaljer. Allt blir livsviktigt, jag bli en slav under datorn och telefonen samtidigt som jag låter to-do listan styra min dag.

åk på retreat

Min slutsats är – ÅK PÅ RETREAT. Och det skriver jag inte för att sälja resor. Det är ord från min själ, något jag personligen får så mycket klarhet och läkning av. Givetvis är det från den insikten jag tyckte att Yogiakademin behövde skapas men det finns ju mängder av andra sätt att hitta den inre friden. Vandra i naturen, vipassana, surfa, fiska, plocka svamp…välj det som lockar dig men stäng av mobilen och ge dig själv mer än en 90 minuters yogaklass eller en skogspromenad några gånger i veckan.

 

Att landa i närvaro eller meditera i vardagen är givetvis också otroligt givande som ni alla i utmaningen ju har märkt av (och ska absolut inte underskattas) men för att verkligen gå djupt tar det några dagar och timmar av stillasittande observation. Det går helt enkelt inte att komma in i samma tillstånd av själslig läkning när man kollat Facebook och mailat samma dag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej!
  Att åka på retreat i somras med Yogiakademin i Bretagne var nog det bästa jag gjort! Yoga gör mig till en sådan otroligt mer välbalanserad människa och jag önskar verkligen att varje dag kunde se ut som den veckan. Ingen stress, inget magont, inga oroskänslor, inga måsten, inga krav… Allt var bara perfekt! Jag kan bara hylla retreats. MEN! På grund av denna överväldigande erfarenheten så är jag nu lite fundersam på vart jag ska åka nästa gång. Jag åkte till Bretagne helt utan förväntningar och det var så himla mycket mer än jag någonsin väntat mig. Jag hade utan tvekan åkt med till Indien om semesterdagarna tillät… Därför undrar jag nu om du har några tips på andra retreat som finns att rekommendera? Tankarna på att åka tillbaka till Bretagne finns självklart, men vill åka helt förutsättningslöst. Jag är rädd att jag kommer mäta nästa resa mot förra, och det är svårt att slå… Hoppas du kanske har något att rekommendera?!
  Din blogg är ett måste i min vardag för att påminna mig om att inte försvinna iväg i prestationer och stress, helt underbar läsning! Tack!

  /Emma

  Emma L 2016-11-09 12:40:19
  Svara
  • Svar på Emma Ls kommentar.

   Heeeej Emma!!!! Så himla fint att du var med i Bretagne. Kul stt du vill åka igen. Hmmm…. Alltså det finns ju många andra retreat men inte riktigt något annan som fokuserar på retreat så som vi gör med Yogiakademin. Snarare lärare som anordnar någon veckans retreat här och där. Tyvärr dålig koll på dem. Yogobe listar lite retreat på din sajt vet jag. Gå in där och se vad som skulle passa med din semester. Annars släpp förväntningar och häng med oss igen. Massa som åker flera gånger, blir djupare och vackrare varje gång. Fint att du läser. ❤️❤️❤️

   josefinebengtsson 2016-11-12 17:11:26
   Svara
 • Amen! Jag satt precis och googlade på retreat i november!

  Sofia 2016-10-30 20:25:09
  Svara
 • Klokt talat? ??
  Jag skulle behövt något ställe där det inte Är/finns så mycket krav från omgivning och även sociala medier?! Får väl bygga bo i skogen en stund! Nä skämt åsido, jag har tänkt att stänga av mina sociala medier i en vecka för att kanske kunna finna ro och mindre stress! Tyvärr måste det vänta till nästa vecka av olika anledningar?
  När jag får råd så ska jag kosta på mig att åka på ett retreat, ( man är ju inte ensam att bestämma över ekonomin?) Har ju även lust att gå en yogalörarutbildning?
  Kosa dig i lugnet och värmen, söndagsdoppet idag visade på 8,5 grader i havet????? Jane❤️

  Jane 2016-10-30 19:30:21
  Svara
  • Svar på Janes kommentar.

   Haha… Yes det där huset i skogen utan nät drömmer jag också om ibland. Tack!!!! Åhhhh älskar att dy badar året om ;-). Sååååå magiskt. ?

   josefinebengtsson 2016-10-31 04:03:51
   Svara
 • ❤️❤️ Klokt

  Coachingmedanna 2016-10-30 19:05:10
  Svara
 • Förstår precis din känsla! Jag älskar mina nära och kära. Men pga yttre och inre omständigheter befinner jag mig just nu i en fas där jag inte är riktigt bra varken som mamma eller fru, för jag landar inte riktigt i mig själv. Skulle bara behöva en stund där jag endast möter mig själv och mina tankar. Både positiva och negativa. Och sen komma hem och fördjupa mina relationer till personerna här hemma, min man och mina barn bl.a. Det är en dröm. Kanske en dag…

  Elena 2016-10-30 13:48:35
  Svara
  • Svar på Elenas kommentar.

   Jag känner så igen mig i det du beskriver Elena! ❤ Jag är så tacksam för denna ‘utmaning’, jag har utvecklats och lärt mig massor! Tack! ❤ Vill också gärna åka på retreat det verkar vara fantastiskt! Ha det så bra alla! / @susannelennmark

   Susamne 2016-10-30 17:15:02
   Svara
 • <3

  Mia Haglöf 2016-10-30 10:08:35
  Svara
 • HEAR HEAR!! ?

  Siiri 2016-10-30 09:10:17
  Svara
 • Åååh, detta inlägg kom så passande. Jag sitter just nu och velar om jag ska åka iväg eller inte. Är ledig i november och vill verkligen åka iväg, har kollat på bal Surfakademin i Costa Rica (dessvärre har ni ju inget med yogiakademin i november för i så fall hade jag bokat direkt). Är det något speciellt retreat du kan rekommendera? Stor kram

  Ida L/ @im_healthyenergy 2016-10-30 09:09:22 http://www.nouw.com/my_journey
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!