Har jag disciplin eller ätstörning?

Har jag disciplin eller ätstörning?

Foto – Adam Klingeteg

Efter att ha ätit grymma Johannas rena mat i en vecka kände jag ett motstånd att stoppa i mig (inte för att vara snobbig) men den ganska sunkiga flygplansmaten bestående av ett bröd lika vitt som snö, en vegetarisk gryta smaksatt med diverse E-ämnen, en översockrad chokladkaka och en juice med ca 2 procent apelsin.

 

Tankar dök upp…

 

”jag kommer få ont i magen”, ”det här förstör min yogapractice imorn…”, ”jag får utslag…”, ”min kropp smutsas ner”, ”jag blir svullen och tjock”…

 

Vad gör jag med dessa tankar?

 

En strategi är ju helt enkelt att inte äta denna typ av mat, sätta upp strikta regler för vad jag får äta och inte äta. En annan är att äta upp allt onyttigt och få ångest.  En tredje är att äta upp allt och strunta i ångest tankarna.

 

När jag var yngre valde jag strategi 1. Jag använde min ambitiösa sida och självdisciplin till att läsa allt jag kom över som hade med hälsa att göra för att sen strikt följa varenda råd och rön. Jag hade stenhårda regler för vad jag stoppade i mig och inte, regler som jag aldrig gjorde undantag för. Efter att ha läst och läst, kunde jag dock tillslut inte ens dricka vattnet från kranen på grund av föroreningar så jag bar runt på en sån där filterflaska… hmmm… jag insåg efter några år att det inte riktigt var så jag ville leva…

 

Jag antog strategi 2. Jag släppte det där extrema och började till och med dricka Stockholms kranvatten ;-). Nä men skämtåsido, jag började utmana reglerna för att äta lite gluten, socker, glass, kaffe å vin…men jag fick massa ångest. Jag åt chokladkakan, drack vinet men mådde så dåligt efter – kände mig smutsig. Sådär ville jag inte leva heller…

 

Nu jobbar jag med strategi 3. Jag försöker helt enkelt hitta balans. De där ångest tankarna kan fortfarande dyka upp (som nu på flyget) men nu slänger jag iväg dem och skrattar jag oftast åt dem. Jag vet att en bit chokladkaka inte kommer förstöra min kropp. Givetvis, måste vi ta hänsyn till att våra kroppar och psyken ju egentligen inte är skapta för att kunna hantera de smarta reklamfrestelserna och de lättillgängliga sockersöta godsakerna i skyltfönstret MEN att leva med regler och ångest känns inte som den bästa strategin för ett härligt liv. Kanske är det bättre att försöka bli vän med godsakerna istället för att vara rädd för dem – njuta av dem ibland istället för att leva ett liv där reglerna tar över.

 

Jag vill i alla fall kunna gå ut och äta på en vanlig restaurang, bli bjuden på middag till en kompis eller på fika hos mormor utan att få ångest efteråt.

 

Läs gärna mer om mina tankar om mat HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Thanks for sharing informative post. It is one of the best site that I have visited. Hope you will share more quality blog posts thank you.

  Svara
 • Jag är nog inte helt så hälsosam som du men jobbar mycket med att få tarmarna att må bra. Kan också få lite tankar när jag inte helt kan bestämma över vad jag stoppar i mig men har märkt att en enstaka gång klarar jag av om jag bara får mina fibrer också. Ibland får det vara som det blir och jag tar igen det när jag kan.

  sparris 2016-04-02 16:42:09
  Svara
 • Så väl skrivet 🙂 Där är jag nu. Att hitta balansen. Jag äter hälsosamt och tänker på vad jag stoppar i mig. Men om jag någon gång fuskat och ätit något som jag egentligen inte borde så har jag fått en grym ångest, inte alls trevligt. Det förstör ju dom få gångerna jag vill fuska. Så nu fuskar jag ibland och försöker att njuta mer och tänka att det är inte hela världen och inte halva heller, nya tag bara. Går bättre och bättre 🙂
  Kram och ha en fin dag

  Ramona 2016-03-31 07:42:49 http://nouw.com/ramonaboethius
  Svara
  • Svar på Ramonas kommentar.

   Tack för att du delar Ramona! Yes – det där med balans är klurigt. Jag utmanar också mig själv. Har jag exempelvis inte druckit vin på några månader så nästan tvingar jag mig själv att ta ett glas för att det liksom inte ska bli en grej. Vin är inget jag vill dricka varje dag men eftersom jag valt att leva i ett samhälle där de flesta dricker vin på fredagsmiddagen så vill jag kunna vara en del av det trots att jag är hälsofresk :-). KRAM!

   josefinebengtsson 2016-03-31 08:23:23
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!