Min matfilosofi

matfilosofi

matfilosofi

Foto – Adam Falk & Johanna Ljunggren

Min matfilosofi andas BALANS. Jag är trött på alla dieter, detoxmetoder och kontrollerade matbeteenden. Är det någon som lyckats med en diet? Kanske på kortsikt men inte längden? Är det inte så att en Detox alltid slutar med en Retox-öl på fredagens AW?

När jag pluggade på Handels, var det till och med några av mina kursare som vägde sin mat för att kunna lägga in det exakta antalet kalorier i ett excelark…helt galet! Möjligtvis leder det till en ”perfekt” kropp i stunden men så kontrollerat vill inte jag leva hela mitt liv i alla fall. Jag vill njuta av det jag äter, inte följa massa regler.

Sattvic är ett tillstånd inom yogan (och den besläktade Ayurvedan) som uppkommer när både kropp och sinne är i harmoni. Det genomsyrar min filosofi kring mat. När vi är i harmoni, lyssnar vi på kroppen och kommer då helt naturligt att ge den vad den behöver. Lite som djur – jag har aldrig sett varken anorektiska eller överviktiga djur i naturen.

Våra kroppar vet vad de behöver men när vi skapar för mycket regler, slutar de där naturliga signalerna att fungera. Vi blir ”lost” och kanske tar till det där excelarket. Jag tror tyvärr även att mycket av den maten som är populär idag (typ sötningsmedel) kan förstöra våra naturliga signaler. Jag försöker exempelvis avstå från processad mat i största möjliga mån till förmån för rena smaker, gärna mogna och färska råvaror i säsong. Det innebär att maten blir balanserad och näringsrik, vällagad men inte för stekt, smakrik men inte mättad med för mycket salt och socker.

På våra retreat med Yogiakademin är det också denna matfilosofi som står i fokus, vi arbetar med proffsiga kockar, Emma Kolback och Johanna Ljunggren som diggar det här med balans.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!